Afecțiunile pentru care prescripția de antibiotice este inutilă și dăunătoare. Dr. Mihai Craiu: „Se cheamă Scorul Centor“
Medicul pediatru Mihai Craiu trage un semnal de alarmă privind „prescripția inutilă și dăunătoare de antibiotice” și recomandă ca, înainte să solicităm sau să acceptăm un plan de acțiune bazat pe tratamentul cu antibiotice, să apelăm la ajutorul Scorului Centor.
Copil cu „roșu în gat” FOTO: shutterstock
„Cum putem reduce prescripția inutilă și dăunătoare de antibiotice? Folosind pentru cazurile de maladie acută cu <roşu în gât > un scor de predicție. Înainte de a ne grăbi să solicităm sau să acceptăm un plan de acțiune bazat pe tratamentul cu antibiotice, putem calcula, cu ajutorul scorului Centor, cât este de mare riscul de faringită streptococică. Exprimat ca %. Când procentul este foarte mic este prudent să așteptăm rezultatul unui exsudat faringian. Test rapid sau exsudat normal”, a scris dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu“ din București, pe pagina sa de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.
Medicul Mihai Craiu a făcut trimitere la un articol mai vechi despre pacienții cu „roşu în gât” și utiliazarea Scorului Centor.
„Problema practică ce se pune în fața unui pacient cu <roşu în gât > este una singură: este sau NU este infecție cu streptococ beta-hemolitic?? Putem anticipa destul de rezonabil acest risc de infecție streptococică, atunci cand sunt foarte multe cazuri în același timp, utilizând un instrument de predicție clinică. Pentru noi, aici în România, cred că este perfect aplicabil, deoarece avem un apetit special pentru antibiotice de toate felurile. Se cheamă Scorul Centor (https://www.mdcalc.com/centor-score-modified-mcisaac.. .) și poate fi utilizat gratuit de toată lumea”, a explicat medicul pediatru.
Dr. Craiu a dat atunci exemplu unei adolescente de 16 ani, care a fost adusă de mama sa la spital, cu febră mare, tuse frecventă și durere în gât.
„Gâtul arata ca în imagine. Nu se palpează ganglioni cervicali anteriori. Calculând scorul Centor iese o valoare de 2. Adică 11-17% risc teoretic de boală streptococică. Ar fi util de făcut un test rapid de streptococ înainte de a ne repezi cu administrarea de antibiotice. Zis şi făcut. Rezultatul?? Test negativ. Regula se aplică doar la boli acute recente cu debut de cel mult 3 zile”, a scris dr. Craiu, pe pagina sa de Facebook.
Sursa: adevarul.ro