Afacerile din comerţul cu autovehicule şi motociclete, în scădere cu 19,1% în primele cinci luni ale anului
Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a scăzut cu 19,4%, ca serie brută, în primele cinci luni din acest an, faţă de perioada similară din 2019, şi cu 17,1% ca serie ajustată, respectiv în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Scăderea pe serie brută a fost determinată de declinul înregistrat la comerţul cu autovehicule (-26,7%), comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (-15,9%) şi la activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (-2,1%). În schimb, în comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente şi întreţinerea şi repararea motocicletelor s-a înregistrat o creştere cu 60,2%.
Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută, în perioada 1 ianuarie - 31 mai 2020, a înregistrat o cifră de afaceri cu 36,9% mai mică comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, influenţată de reducerea cifrei de afaceri la: activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-43,5%), activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-39,3%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (-36%), serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (-26,2%) şi la activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (-20,8%).
Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada analizată a înregistrat o cifră de afaceri cu 34,4% mai mică comparativ cu perioada 1 ianuarie - 31 mai 2019.
Potrivit INS, volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, în luna mai 2020, comparativ cu luna precedentă, a înregistrat o creştere cu 36,3%, datorită creşterilor înregistrate la activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (+56,2%), comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+43,2%), comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+36,6%) şi la comerţul cu autovehicule (+30,4%).
Ca serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna mai s-a înregistrat o creştere cu 26,5% faţă de aprilie 2020.
În ceea ce priveşte serviciile de piaţă prestate populaţiei, serie brută, în luna mai 2020, faţă de luna precedentă, volumul cifrei de afaceri a înregistrat o creştere cu 42,2%, datorită creşterilor înregistrate la serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+331,6%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+39,8%), activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+29,0%) şi la activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (+23,3%).
Cifra de afaceri din activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative a scăzut cu 4,2%.
Volumul cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna mai 2020, faţă de luna precedentă, a înregistrat o creştere cu 6,1%.
În mai 2020, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, a înregistrat o scădere cu 34,4% ca urmare a scăderilor înregistrate la comerţul cu autovehicule (-46,7%), comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (-22,0%) şi la activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (-14,2%). Pe de altă parte, comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor a crescut cu 92,4%.
Volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a înregistrat în mai 2020 o scădere cu 32,1% faţă de mai 2019.
"Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută, în luna mai 2020, a înregistrat o cifră de afaceri cu 78,1% mai mică comparativ cu luna mai 2019, ca urmare a scăderilor înregistrate la activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-97,5%), activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-86,7%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (-72,3%), serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (-42,5%) şi la activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (-42,3%)", arată datele INS.
Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna mai 2020, a scăzut cu 77,1% comparativ cu luna mai 2019.
INS precizează că informaţiile statistice prezentate surprind impactul crizei Covid-19 şi al măsurilor luate de autorităţi ca urmare a decretării stării de urgenţă pe teritoriul României începând cu 16 martie 2020 şi a stării de alertă începând cu 17 mai 2020.AGERPRES