Afacerea Zarrab: Ankara confiscă bunurile omului de afaceri turc de origine iraniană
Procuratura din Turcia a ordonat vineri confiscarea bunurilor omului de afaceri turc de origine iraniană Reza Zarrab care, în cursul unui proces la New York, l-a implicat pe președintele Recep Tayyip Erdogan în încălcarea embargoului american impus Iranului, a făcut cunoscut agenția Anadolu, citată de AFP.
Procurorul din Istanbul a declarat că bunurile lui Reza Zarrab și ale familiei sale vor fi confiscate în cadrul unui anchete asupra magnatului, a informat agenția oficială turcă.
Reza Zarrab, un cetățean turc de origine iraniană, este acuzat de "spionaj" în favoarea unui stat străin, potrivit Anadolu.
Jurnalul Hurriyet a anunțat că această decizie mai vizează alte 22 de persoane, printre care fiica acestuia.
Arestat la Miami în martie 2016, acest magnat al aurului este martorul-cheie într-un proces la New York al unui șef al băncii publice turce Halkbank, Mehmet Hakan Atilla, acuzat că a ajutat Iranul în încălcarea sancțiunilor americane impuse Republicii Islamice.
Joi, în cea de-a doua zi a depoziției sale, Zarrab a a declarat că, în octombrie 2012 Erdogan, prim-ministru la acea dată, a dat "instrucțiuni" pentru ca alte două bănci turce să poată participa, de asemenea, la stratagema în care Halkbank juca rolul central pentru a încălca sancțiunile impuse Iranului.
Premierul turc, Binali Yildirim, și-a exprimat vineri speranța că Zarrab va reveni asupra mărturiei împotriva președintelui Erdogan, prim-ministru la acea dată, pe care a numit-o "o eroare".
Miercuri, Zarrab a mai afirmat că i-a plătit zeci de milioane de euro mită ministrului economiei de la acea dată, Zafer Caglayan.
Zarrab, 34 de ani, trebuia să apară și el ca acuzat în acest proces, înainte de a deveni martorul-cheie după ce a pledat vinovat și a decis să coopereze cu guvernul american.
În fața instanței, omul de afaceri, cunoscut până atunci în Turcia pentru stilul de viață luxos și soția sa o celebră cântăreață, a oferit detalii despre cum a ajutat la convertirea banilor din hidrocarburile iraniene plasați la Halkbank în aur.
Aurul era transportat în valize la Dubai și apoi revândut în valută nedetectabilă guvernului iranian.
Ankara susține că acest proces este "politic" și nu mai are nimic "legal". "Obiectivul este de a încolți Turcia (...) Este de a pune în dificultate economia turcă", a declarat premierul turc, Binali Yildirim.
Acesta a mai afirmat că justiția americană este instrumentalizată de rețeaua predicatorului Fethullah Gulen, bestia neagră a Ankarei, cu scopul de păta imaginea Turciei și a președintelui Erdogan.
Gulen, care trăiește în America, este acuzat de Ankara că a pus la cale puciul eșuat din iulie 2016 împotriva lui Erdogan, ceea ce predicatorul dezminte.
AGERPRES