Afacerea FBI: Senatorii vor „înregistrările” la care s-a referit Donald Trump
Membri ai Congresului american au pus presiune duminică asupra lui Donald Trump în legătură cu demiterea directorului FBI James Comey, îndemnându-l pe președintele american să predea eventualele "înregistrări" ale discuțiilor sale cu coordonatorul poliției federale din Statele Unite, relatează AFP.
James Comey better hope that there are no "tapes" of our conversations before he starts leaking to the press!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) May 12, 2017
James Comey a fost demis marți în timp ce FBI anchetează asupra legăturilor dintre membri ai echipei de campanie a omului de afaceri republican și Rusia.
Purtătorii de cuvânt de la Casa Albă au refuzat să comenteze mesajul de pe Twitter al președintelui SUA și să clarifice dacă Donald Trump a înregistrat discuțiile cu interlocutorii săi în Biroul Oval.
Pentru democrați, acest mesaj pe Twitter reprezintă clar o tentativă de intimidare, iar Chuck Summer, liderul lor în Senat, a atras atenția la postul CNN că, dacă are înregistrări, "președintele trebuie să le predea imediat. Distrugerea lor ar fi o încălcare a legii".
. @SenSchumer : If there are tapes, Trump should turn them over. If there are no tapes, he should apologize to Comey https://t.co/kK9BMWDeCU
— CNN Politics (@CNNPolitics) May 14, 2017
Într-un alt interviu, la NBC, Chuck Schumer a cerut să fie desemnat un procuror special de către Departamentul Justiției pentru a ancheta asupra dosarului rus, deoarece "el ar putea pune într-adevăr sub acuzare unele persoane pentru încălcarea legii".
Senatorul democrat Mark Stone, membru al Comisiei pentru serviciile de informații care, de asemenea, anchetează asupra legăturilor dintre campania lui Donald Trump și Moscova, dorește să fie sigur că, "dacă aceste casete există, ele să fie păstrate".
De partea republicanilor, unul dintre senatorii cei mai conservatori, Mike Lee, a afirmat că este "probabil inevitabil" ca asemenea înregistrări să fie predate. "Dacă există astfel de înregistrări, cred că vor fi cerute de justiție și vor trebui probabil să le predea", a spus el la postul de televiziune Fox.
Mike Lee a ținut să adauge că, în opinia sa, președintele Trump "cooperează însă pe deplin și dorește ca această anchetă să ajungă la final".
Colegul său republican Lindsey Graham a subliniat la postul NBC că președintele trebuie "să ia distanță și să lase ancheta să avanseze".
În ce îl privește pe fostul director al serviciilor de informații James Clapper, el a spus la CNN că nu știe dacă Donald Trump înregistrează în secret conversațiile.
Ceea ce se petrece însă în jurul anchetei asupra Rusiei este pentru el foarte îngrijorător: "Cred că instituțiile noastre sunt amenințate din exterior în multe moduri, iar principala informație aici este Rusia a intervenit în alegerile noastre. Cred, de asemenea, că instituțiile noastre sunt amenințate și din interior", a adăugat el la CNN.
Amenințate de președinte?, a fost el întrebat. "Exact", a răspuns fostul director al serviciilor americane de informații, citat de AFP.
AGERPRES