Aeroport închis în Italia după erupţia vulcanului Etna | VIDEO
Autorităţile aeroportului din Catania, Italia, au anunţat joi dimineaţă că sunt nevoite să suspende temporar zborurile, după ce vulcanul Etna a erupt în cursul nopţii.
Vulcanul Etna a erupt din nou în cursul nopţii. Foto EPA-EFE
Vulcanul Etna, situat în muntele cu acelaşi nume a erupt peste noapte, provocând închiderea aeroportului din Catania, pe coasta estică a Siciliei, a raportat joi Institutul Italian de Geofizică şi Vulcanologie (INGV), informează Euronews .
Etna a expulzat un imens nor de cenuşă şi gaze vulcanice până la o înălţime de 9.500 de metri. Un praf de culoare gri închis a acoperit casele şi străzile din Catania.
În aceste condiţii, autorităţile aeroportului din Catania au anunţat că au suspendat operaţiunile până la ora 18:00. Potrivit acestora, particule de cenuşă au acoperit avioanele şi pistele, făcându-le inutilizabile.
Serviciile normale vor fi reluate odată ce infrastructura va deveni din nou operabilă, au precizat autorităţile aeroportuare.
„Pasagerii sunt rugaţi să nu se deplaseze la aeroport înainte de a verifica starea zborului lor”, a indicat aeroportul din Catania, adăugând că întârzierile pot fi considerabile.
Unele sosiri și plecări au fostredirecționate către aeroporturile Comiso și Palermo. Aeroportul Comiso se află la una-două ore de mers cu mașina de aeroportul Catania, în timp ce de la Palermo se fac în jur de trei ore.
În situaţii similare, când zborurile au fost suspendate, aeroporturile sau companiile aeriene au pus la dispoziție autocare gratuite pentru a duce pasagerii la aeroportul la care trebuiau să aterizeze sau de la care trebuiau să plece, aşa încât turiştii sunt sfătuiţi să ceară informaţii în aeroport.
Suspendarea temporară a zborurilor din Catania are loc într-una dintre cele mai aglomerate zile pentru călătorii, când Italia își sărbătorește cea mai mare sărbătoare națională, Ferragosto.
Etna, cu o înălţime de circa 3.350 de metri, este cel mai mare vulcan activ din Europa. Vulcanul erupe regulat şi este monitorizat constant, erupţiile sale spectaculoase atrăgând un număr mare de spectatori.
INGV raportase o activitate seismică crescută în regiune încă de la începutul lunii iulie. De altfel, la mijlocul lui iulie, craterul recent activ al vulcanului, Voragine, a început să erupă din nou cenușă și lavă şi cenușa expulzată a atins o înălțime de aproximativ 6 kilometri.
Sursa: adevarul.ro