AEP: 20.040 de alegători din străinătate - înregistraţi pentru vot prin corespondenţă; 19.430 - la secţia de votare

AEP: 20.040 de alegători din străinătate - înregistraţi pentru vot prin corespondenţă; 19.430 - la secţia de votare

Un număr de 20.040 de persoane s-au înregistrat pentru vot prin corespondenţă şi 19.430 pentru cel la secţia de votare până miercuri, la ora 13,00, în contextul alegerilor prezidenţiale, informează Autoritatea Electorală Permanentă.

"După 39 de zile de funcţionalitate a portalului www.votstrainatate.ro, numărul alegătorilor din străinătate care s-au înregistrat cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă este de peste 20.000 şi depăşeşte numărul celor care au optat pentru votul la secţia de votare. Astfel, astăzi, (...) ora 13,00, pentru votul prin corespondenţă figurau înregistrate 20.040 de persoane, iar pentru votul la secţia de votare existau 19.430 de înscrieri", precizează AEP.

Preşedintele Autorităţii, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, arată că există premise pentru prelungirea termenului de înregistrare cu patru zile, de la 11 septembrie la 15 septembrie, ceea ce ar însemna că cetăţenii români ar mai avea la dispoziţie 11 zile pentru a se înregistra pe portalul www.votstrainatate.ro ca alegători în străinătate.

"Reiterez îndemnul către cetăţenii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate de a se înregistra cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă, care, în afară de faptul că este o modalitate comodă şi sigură de vot la distanţă, îi scuteşte de cheltuiala deplasărilor la o secţie de votare şi de aglomeraţii", a declarat preşedintele AEP.

Reprezentanţii AEP reamintesc că pentru exercitarea votului prin corespondenţă trebuie parcurşi mai mulţi paşi.

* Primul este înregistrarea - completarea formularului online de pe portalul www.votstrainatate.ro cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă. La acest formular trebuie anexată copia scanată sau fotografia actului de identitate şi copia documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine.

* Al doilea pas e primirea documentelor. Poşta Română transmite alegătorului următoarele documente necesare exercitării votului prin corespondenţă: două plicuri exterioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; două plicuri interioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; două autocolante cu menţiunea "VOTAT", marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; două certificate de alegător, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; două buletine de vot prin corespondenţă, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; instrucţiuni privind exercitarea dreptului de vot; două autocolante cu adresa biroului electoral pentru votul prin corespondenţă din ţară, pe care alegătorul care a optat pentru transmiterea votului prin corespondenţă în ţară îl va aplica pe plicul exterior.

În ceea ce priveşte votarea, AEP menţionează că pe buletinul de vot se lipeşte autocolantul cu menţiunea "VOTAT" pe patrulaterul cu candidatul preferat; buletinul de vot astfel marcat se introduce în plicul interior, care nu are niciun semn distinctiv, apoi acesta se sigilează; se completează certificatul de alegător, menţionând data şi semnând olograf; se introduce plicul interior şi certificatul de alegător în plicul exterior, care se sigilează.

În cazul celui de-al doilea tur de scrutin pentru preşedintele României, înainte de a aplica timbrul autocolant pe patrulaterul ce conţine candidatul pentru care optează, alegătorul se asigură că acesta participă la cel de-al doilea tur de scrutin, menţionează AEP.

Alegătorul cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate are trei variante de expediere a plicului exterior sigilat care conţine votul său: îl trimite în ţară, depunând plicul la orice oficiu poştal ori în orice cutie poştală a statului-gazdă; îl depune la orice operator de curierat sau îl poate transmite la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din statul-gazdă, după caz, pe cheltuiala sa; îl poate depune personal la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din ţara-gazdă după caz.

Înregistrarea pe portalul www.votstrainatate.ro se poate face doar în nume propriu. Orice acţiune de utilizare a datelor de identitate în vederea înregistrării online în numele altei persoane este ilegală. Faptele de acest gen, realizate cu scopul de a genera înfiinţarea artificială de secţii de votare, semnifică inducerea în eroare a autorităţilor publice şi pot aduce prejudicii statului român, se arată în comunicat.

"Atragem atenţia tuturor cetăţenilor cu drept de vot care intenţionează să se înregistreze pe portal să acţioneze individual, respectând principiile onestităţii şi corectitudinii, şi să nu divulge datele de identificare proprii unor terţe părţi în scopul facilitării înscrierii unui grup de alegători de către o singură persoană", mai precizează AEP. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”