Adrian Năstase face propagandă în favoarea Chinei și Rusiei

Adrian Năstase face propagandă în favoarea Chinei și Rusiei

Ca președinte al Fundației Titulescu, Adrian Năstase, face vizite în China și Rusia. La București, îl invită pe ambasadorul Rusiei să modereze dezbateri. Academia Română crede că, în acest fel, este promovat „interesul național”, relatează Newsweek România .

Adrian Năstase a fost premier al României în perioada 2000 – 2004. Steaua lui politică a apus după ce a pierdut alegerile pentru funcția de președinte al României în 2004 atunci când a fost învins de Traian Băsescu.

Ulterior, Năstase a fost condamnat, în două rânduri, la închisoare pedepsele însumând 6 ani de închisoare. A fost privat de libertate mai puțin de jumătate din această perioadă.

Năstase contribuie la dezvoltarea științelor

Adrian Năstase este și președintele Fundației Europene Titulescu.

„În martie 1991, în aula Academiei Române, a fost constituită Fundația Europeană Titulescu, având drept scop omagierea personalităţii şi operei lui Nicolae Titulescu, eminent om politic, diplomat şi jurist, un veritabil simbol de gândire europeană”, se arată în Raportul de activitate al Fundației pe anul 2018 ultimul de acest gen publicat și din care vom cita în mai multe rânduri.

Citește și: EXCLUSIV Isărescu a recomandat publicarea lui Dan Voiculescu la Editura Academiei Române

Fundația condusă de Adrian Năstase se află într-o rețea de 60 de institute și centre alese de Academia Română să promoveze interesul național prin intermediul științelor și artelor.

„În vedera atingerii obiectivelor propuse, Academia Română are în sistemul său 60 de institute şi centre de cercetare care contribuie la dezvoltarea ştiinţei, literelor şi artelor în ţară, prin realizarea programelor de interes naţional, a programelor fundamentale şi prioritare”, este explicația Academiei Române.

După cum se vede din facsimilul de mai jos, Fundația Europeană Titulescu, condusă de președintele Adrian Năstase, face parte din „institutele și centre de cercetare” alese de Academia Română să „contribuie la dezvoltarea ştiinţei, literelor şi artelor”.

Invitat și moderator: ambasadorul Rusiei la București

Având girul celei mai importante instituții academice din România, Adrian Năstase a găsit uși deschise și interlocutori în China și Rusia pentru o serie de discuții și „mese rotunde”. La întâlnirile cu profesori, cercetători și politicieni din Rusia și China, Adrian Năstase nu ridică nicio întrebare legată de regimurile dictatoriale din aceste două state.

Interlocutorii vorbesc doar despre cooperarea dintre România pe de o parte și Rusia și China pe de altă parte, și despre necesitatea unor relații economice, diplomatice și politice mai strânse.

Asta, în timp ce, Guvernul a adoptat în ședința din 27 ianuarie un memorandum care prevede excluderea companiilor chineze de la licitațiile pentru infrastructură.

Adrian Năstase se comportă ca un agent al intereselor Chinei și Rusiei în relația cu România. Asta, deși SUA sunt partenerul strategic al României.

„La 11 aprilie 2017, Casa Titulescu - Fundația Europeană Titulescu, împreună cu Ambasada Federației Ruse în România, au organizat conferința Securitate Europeană și Regională: România și Rusia contribuind în a consolida un climat de încredere în jurul Mării Negre .

La conferință au fost prezente personalități din lumea academică, economică și diplomatică, reprezentanți ai unor instituții academice de prestigiu din România și din Rusia. Conferința a fost moderată de Președintele Fundației Europene Titulescu, Adrian Năstase și Valery Kuzmin, ambasador al Federației Ruse în România”, se arată în Raportul mai sus menționat.

Au fost invitați profesori de la Universități din Moscova.

S-a discutat, printre altele despre situația la Marea Neagră, interesele strategice ale Rusiei și României.

Nicolae Dolghin, Expert la Asociația de Studii Geopolitice si Geostrategice a vorbit de „Viitorul relațiilor dintre România și Rusia conform documentelor oficiale de planificare strategică”.

Oleg Barabanov, Director Adjunct al Institutului de Studii Europene din Moscova a vorbit de „Securitatea europeană în noua strategie de politică externă a Rusiei”.

Alexander Serguin, Profesor la Universitatea de Stat din Saint Petersburg a vorbit de „Sinergiile Uniunii Europene la Marea Neagră și programele Parteneriatului Estic: platforme de cooperare sau de diviziune?”

La final, Adrian Năstase și ambasadorul Rusiei și-au arătat satisfacția față de cum au decurs discuțiile.

Ambasadorul Kuzmin a avut reacții provocatoare la adresa României, NATO și SUA.

Ambasadorul Rusiei s-a dovedit mai puțin prieten în relațiile diplomatice. El a cerut României „să nu se îmbarce într-o aventură militară a NATO”

Kuzmin a spus despre România și NATO că „provoacă”.

Năstase, la Moscova: Ne apropie mai multe decât ne despart

Pe 12 octombrie 2017, Năstase moderează un eveniment în care Ambasada Rusiei este coorganizator. El se numește „Dilemele Europei. Viitorul relațiilor dintre România și Rusia”.

Conferința s-a desfășura în limba engleză și a fost susținută de Alexey Gromyko - Director al Institutului pentru Europa.

Adian Năstrase a fost prezent la Moscova pe 16 martie 2018

„In data de 16 martie 2018, un grup de experți și profesori români – o delegație a Fundației Europene Titulescu condusă de Adrian Năstase s-a deplasat la Mosova pentru a participa la o conferință cu tema „buna vecinătate în relațiile internaționale cu privire specială asupra relațiilor româno-ruse….”

Din delegația Fondului Gorchakov au participat la conferință directorul Leonid Drachevski; directorul adjunct al Institutului de Economie Mondială și Relații Internaționale „E. M. Primakov” – Nadejda Arbatova dar și un director din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei.

Năstase crede că „sunt mult mai multe lucruri ce ne apropie decât ne despart”.

Năstase: China progresează pașnic

Asta, în timp ce România a decis să excludă compania chineză Huawei de la licitațiile „5G”.

În capitolul „Incertitudini și schimbări fundamentele” din Raportul Fundației Titulescu, Năstase vorbește de ascensiunea pașnică a Chinei:

„Țări cum ar fi China vorbesc despre noi modele ale relațiilor dintre marile puteri care să recunoască ascensiunea pașnică a acestora… Deși nu a avut capacitatea de a mobiliza resursele și a practica o politică deliberată de transfer de tehnologie și atragere majoră de investiții precum China…, România va fi afectată de puseul protecționist ce se manifestă din ce în ce mai puternic…”.

Năstase vrea să rezolve pe cont propriu problema, astfel încât:

„7-9 iunie 2017, Shanghai și Ningbo, o delegație a Fundației Europene Nicolae Titulescu, condusă de Președintele FET, Adrian Năstase, vizitează China, înregistrând convorbiri cu experți ai Institutelor pentru Studii Internaționale din Shanghia conduși de fostul președinte al SIIS prof. univ. dr. Yang Jieman”.

Newsweek România a scris că „SUA au declarat Institutele Confucius mijloace de propagandă folosite de Partidul Comunist Chinez în universitățile americane. Patru universități românești colaborează cu autoritățile comuniste de la Beijing care sprijină financiar aceste parteneriate”.

La finalul raportului aflăm și sursele de finanțare ale Fundației:

Sponsorizări – 155.257 lei

Ajutoare și împrumuturi nerambursabile – 50.000 lei

Cotizații membri – 3.700 lei

Alte venituri – 12.230 lei

Vânzare de mărfuri –1.052 lei

Închiriere sală evenimente și alte venituri – 23.230 lei.



populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

3 Simple zvonuri?

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!