Adrian Năstase a pierdut la CEDO procesul cu statul român privind judecarea dosarului Zambaccian

Adrian Năstase a pierdut la CEDO procesul cu statul român privind judecarea dosarului Zambaccian

CEDO a respins în unanimitate cererile fostului premier, drept inadmisibile, după ce Adrian Năstase și soția sa au reclamat că le-au fost încălcate drepturile în judecarea dosarului.

FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

În decizia publicată , Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis în unanimitate respingerea cererilor fostului premier, Adrian Năstase și ale soției sale, Dana Năstase, drept inadmisibile, în cazul reclamțiilor făcute de fostul premier împotriva României (cererile nr. 46/15 și 744/15).

Adrian Năstase reclamase la CEDO că i-au fost încălcate mai multe drepturi, printre care și dreptul la un proces corect.

În decizia dată, CEDO a concluzionat că nu a existat nicio încălcare a articolului 6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, adică dreptul la un proces echitabil.

De asemenea, potrivit CEDO, completul de 5 judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), care a dat decizia definitivă în cauza dosarului, a fost constituit în conformitate cu normele interne, iar aplicarea lor nu a avut consecințe cu privire la imparțialitatea completului de judecată.

Dosarul Zambaccian

Instanţa supremă i-a condamnat în 6 ianuarie 2014, în dosarul „Zambaccian”, pe Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare, pe soţia acestuia, Dana Năstase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, la patru ani cu executare. Adrian Năstase a fost încarcerat în aceeaşi zi.

Fostul premier a fost acuzat, în dosarul „Zambaccian” , că în perioada 2002 - 2004, în calitate de premier, ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti.

Avocatul lui Adrian Năstase declara la momentul condamnării în dosarul „Zambaccian ” că „există, cel puţin teoretic, şi această intrare în vigoare a noului cod de procedură penală (...) Oricum, vom depune plângere la CEDO”.

Tentativă de suicid în urma unei alte condamnări

CEDO a respins o altă acțiune a fostului premier în 2012 . Acțiunea a fost inițiată imediat după o tentativă de suicid a lui Adrian Năstase.

În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”, în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD, relatează Mediafax .

În urma condamnării, doi ofiţeri de poliţie au mers la locuinţa lui Năstase, pentru a pune în executare mandatul şi a-l duce la penitenciar, însă, la scurt timp după venirea celor doi ofiţeri, fostul premier a încercat să se sinucidă, la locuinţa sa din strada Zambaccian.

Adrian Năstase a fost atunci internat la Spitalul Floreasca în 20 iunie 2012 şi operat o zi mai târziu, rămânând în unitatea medicală până în 26 iunie, când a fost dus la Spitalul Penitenciar Rahova, pentru executarea pedepsei.

În 18 martie 2013, Năstase a fost eliberat din penitenciar, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată, mai relatează sursa citată.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Cine este angajata SRI care a furat 915.000 de lei din fondurile operative și i-a trimis „iubitului” în conturi din Turcia

2 Dezvăluire surprinzătoare despre ce se întâmplă în Ucraina, amănunt foarte puțin amintit...

3 „DeepSeek”, dovada că nu știm niciodată de unde poate veni dezastrul. Unii spun că este doar începutul...

4 Sabalenka, acuzată că a urinat pe nedoritul trofeu primit la Australian Open

5 Laura Vicol, reacție la zvonurile despre relația cu Leo de la Strehaia. „Îmi asum ce am făcut în viață”