Adrian Năstase a depus o altă contestaţie pentru a reclama completul care l-a condamnat în dosarul „Zambaccian”
„În continuare, după 90 de zile de la pronunţare, decizia dată în recurs, la 6 ianuarie, în dosarul «Zambaccian», de către completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, complet condus de judecătorul Ionuţ Matei, nu este redactată, deşi termenul obligatoriu de redactare era de 30 de zile. În aceste condiţii, am formulat o contestaţie privind tergiversarea motivării deciziei de către complet, prin încălcarea legii”, scrie Adrian Năstase într-o postare pe blog.
„În temeiul art. 524 alin. (4) C.proc.pen., solicit ca instanţa care soluţionează prezenta contestaţie, să dispună ca judecătorul membru al completului de recurs ori magistratul-asistent, după caz, însărcinat cu redactarea deciziei, să redacteze decizia de recurs de îndată, şi anume în termen de 5 (cinci) zile, aşa încât decizia motivată şi întregul dosar al cauzei să fie trimise Tribunalului Bucureşti, în timp util pentru judecarea cererii de contopire a pedepselor la termenul următor”, se arată în contestaţia lui Năstase publicată pe blog.
Potrivit fostului premier, fără această motivare Tribunalul Bucureşti nu poate judeca o cerere a sa privind contopirea pedepselor primite în dosarele „Zambaccian” şi „Trofeul calităţii”.
Contestaţia a fost depusă pe 4 aprilie, iar primul termen de judecată a fost stabilit pentru 5 mai.
Pe 18 martie 2014, Adrian Năstase anunţa, tot printr-o postare de pe blogul său, că a trimis o sesizare Inspecţiei Judiciare (IJ) din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii în care reclamă că judecătorii din completul condus de vicepreşedintele Instanţei Supreme, Ionuţ Matei, nu au redactat motivarea în dosarul Zambaccian în intervalul de 30 de zile prevăzut de lege.
„Este un raţionament simplu. Aşa mi se pare. Oricum, am fost, în mod inutil, dus de două ori la Tribunalul Bucureşti, unde nu s-a putut judeca cererea de contopire a pedepselor”, mai scrie fostul premier.
Potrivit articolului 406 din noul Cod de procedură penală, „hotărârea se redactează în cel mult 30 de zile de la pronunţare”, mai precizează Adrian Năstase.
În sesizarea transmisă Inspecţiei Judiciare , Năstase arată că membrii completului care l-au condamnat în dosarul Zambaccian, respectiv judecătorii Ionuţ Matei, Ioana Bogdan, Angela Dragne, Luminiţa Livia Zglimbea şi Cristina Rotaru, au comis abateri disciplinare.
El precizează că după ce a fost condamnat, pe 6 ianuarie, a formulat, pe 21 ianuarie, o cerere de contopire a pedepselor din dosarele Zambaccian şi „Trofeul calităţii”, care a fost încă judecată la Tribunalul Bucureşti pentru că Înalta Curte nu a terminat de redactat motivarea din primul dosar.
„Drepturile mele sunt vătămate grav având în vedere că stabilirea cu exactitate a pedepsei ce urmează a fi executată poate influenţa regimul de detenţie care, în condiţiile legale, poate fi schimbat din semideschis în deschis”, mai arată Năstase, în actul de sesizare a Inspecţiei Judiciare.
Oficiali din cadrul Inspecţiei Judiciare au declarat că sesizarea fostului prim-ministru a fost înregistrată şi dată deja în lucru unui inspector.
Soţii Năstase, condamnaţi la închisoare
Adrian Năstase a fost condamnat, pe 6 ianuarie, la 4 ani de închisoare cu executare pentru şantaj şi luare de mită. Aceeaşi pedeapsă a primit-o şi fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii, Irina Jianu. Aceasta a fost găsită vinovată de spălare de bani.
Singura care a fost condamnată la închisoare cu suspendare este Daniela Năstase, soţia fostului premier. Pentru aceasta instanţa a păstrat sentinţa dată de completul de trei judecători şi anume trei ani de închisoare cu suspendare pentru „participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală”. Instanţa a dispus suspendarea executării pedepsei pe un termen de încercare de opt ani.
De asemenea, completul de cinci judecători a decis ca soţilor Năstase să le fie confiscaţi 1.824.303,72 lei. Irinei Jianu i se vor lua 80.489 de dolari şi 500 de euro. În plus, fiecare dintre cei trei condamnaţi este nevoit să achite 20.000 de lei, bani ce reprezintă cheltuieli judiciare.
Instanţa l-a mai condamnat pe Adrian Năstase la cinci ani interzicerea unor drepturi, după executarea pedepsei cu închisoarea, respectiv: dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice; dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a ocupa o funcţie sau de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.
În dosarul „Trofeul calităţii”, fostul premier a fost condamnat definitiv, pe 20 iunie 2012, de către Curtea Supremă la doi ani de închisoare cu executare Atunci, Năstase a fost găsit vinovat în legãturã cu strângerea de fonduri pentru campania electoralã din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.
Pe 18 martie 2013 acesta a fost eliberat condiţionat din Penitenciarul Jilava unde a fost încarcerat.
Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:
Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu referitoare la Adrian Năstase, făcute pe 6 ianuarie, înainte ca fostul prim ministru să fie condamnat în dosarul "Zambaccian", nu au afectat independenţa justiţiei. Aşa arată raportului Inspecţiei Judiciare, ce a fost prezentat astăzi, în Plenul CSM. Plenul şi-a însuşit raportul.
Năstase, înaintea sentinţei în dosarul „Zambaccian”: „Un singur om curajos constituie o majoritate”
Fostul premier Adrian Năstase, care aşteaptă luni decizia definitivă în dosarul “Zambaccian”, a publicat pe blogul personal un text în care anunţă că a revenit acasă şi îşi exprimă incertitudinea cu privire la ce l-ar putea aştepta în 2014.
Fostul premier Adrian Năstase şi soţia sa s-au prezentat, luni, din nou în faţa instanţei Curţii Supreme, unde are loc un nou termen al recursului din dosarul Zambaccian. Magistraţii urmează să o audieze pe Dana Năstase, după ce, la termenul trecut, aceasta a solicitat o amânare pe motiv că nu se simte bine. În martie 2012, Năstase şi soţia lui au fost condamnaţi în acest dosar la trei ani de închisoare cu suspendare.
Un procuror DNA, Elena Matieşescu, a tărăgănat nouă luni formularea recursului în ultimul dosar în care mai este judecat fostul premier, Dosarul „Zambaccian“, iar faptele se prescriu peste o lună
Soţia fostului prim-ministru, Daniela Năstase, a fost, de asemenea, condamnată la închisoare în dosarul „Zambaccian‟, în anul 2006. Instanţa supremă a dispus condamnarea ei la trei ani de detenţie, dar cu suspendare.
Sursa: adevarul.ro