Adrian Gheorghe (CNAS): Pentru cazurile COVID avem în lucru o formulă care va fi bazată pe un tarif pe caz
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Adrian Gheorghe, a declarat marţi că este în lucru o formulă care va fi bazată pe un tarif pe caz în ceea ce priveşte decontarea tratamentului pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus.
Adrian Gheorghe a spus că CNAS şi Ministerul Sănătăţii au "gândit" o serie de măsuri care să dea semnalul "întoarcerii treptate" la normalitate în privinţa accesului la servicii de spital, dar şi în privinţa finanţării activităţii spitalelor.
"A fost o perioadă foarte dificilă, mă refer la ultimul an şi aproape jumătate, în care spitalele implicate în tratarea pacienţilor COVID au fost finanţate la nivelul ceea ce înseamnă cheltuiala efectivă. (...) În contextul de revenire graduală la normalitate, inclusiv în finanţarea spitalelor, intenţia este aceea de reveni la modalităţile uzuale de plată pentru activităţile de internare în secţii acuţi în raport cu valoarea de contract şi ce se numeşte în limbaj tehnic indicatori realizaţi. Aici mă refer la cazurile non COVID. Pentru cazurile COVID avem deja în lucru o formulă care va fi bazată pe un tarif pe caz COVID informat de istoricul finanţării pentru tratarea cazurilor COVID pe care îl avem la dispoziţie. (...) Va fi o trecere graduală la această modalitate. Nu va fi pus niciun spital în situaţia ca peste noapte să fi primit un anumit volum de fonduri pentru tratarea cazurilor COVID şi mâine vor trebuie să trateze aceiaşi pacienţi cu mai puţini bani", a explicat preşedintele CNAS, într-o conferinţă de presă.
El a afirmat că nu poate spune însă cu exactitate când va intra în vigoare mecanismul de finanţare, însă a menţionat că "detaliile tehnice" sunt în lucru.
"Nu vă pot răspunde când va intra în vigoare acest mecanism de finanţare. Detaliile tehnice sunt în lucru în acest moment la nivelul CNAS. Vom reveni cu un anunţ tehnic cu mai multe detalii în cel mai scurt timp, după ce această metodologie este elaborată. Ca ordin de mărime (...) cu siguranţă în interiorul acestui an calendaristic", a mai declarat Adrian Gheorghe.
El a susţinut că serviciile de spitalizare în România pot fi accesate, atunci când este nevoie, în condiţii de siguranţă şi a arătat că şi în prezent numărul internărilor în unităţile medicale este redus în comparaţie cu anul 2019, înainte de pandemie.
"Serviciile de spitalizare în România pot fi accesate, atunci când este nevoie, în condiţii de siguranţă. (...) Monitorizăm permanent numărul de internări în spitale şi ne aflăm încă la niveluri mult mai scăzute de accesare a spitalelor faţă de anul de referinţă 2019, înainte de debutul pandemiei. În anul 2019 s-au raportat un număr de aproximativ 3.370.000 de internări în secţiile de acuţi la nivelul spitalelor aflate în Contract cu CNAS. În anul 2020 numărul total de internări a fost de 2.300.000. Deci cu aproximativ mai puţin un milion. 61% din numărul internărilor faţă de 2019. Dacă ne uităm la analiza trimestrelor comparabile, să zic trimestrul I - 2019, trimestrul I 2020, trimestrul I 2021 avem în continuare mai puţine internări. De exemplu, în trimestrul I 2021 am avut aproximativ 525.000 de internări, faţă de 941.000 în acelaşi trimestrul al anului 2019. Deci 55%. (...) Nu putem să nu remarcăm că această scădere semnificativă indică întrebarea dacă accesul pacienţilor la servicii spitaliceşti nu este de cumva limitată de context. Cu alte cuvinte, probabil că o parte din scăderea înregistrată o reprezintă dispariţia internărilor evitabile, dar nu putem fi siguri că aceasta este întreaga explicaţie", a afirmat preşedintele CNAS. AGERPRES/(A-autor: Roberto Stan, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ada Vîlceanu)