,,A fost o decizie luată în coaliţie. Nu e vorba neapărat de bani şi nu e vorba de majorări. Aş vrea să reiau puţin, dacă îmi permiteţi, trecutul. Am venit în faţa dumneavoastră, am spus că dăm către zona bugetară doar pentru două familii ocupaţionale, sănătate şi educaţie, şi că pentru celelalte familii ocupaţionale, în funcţie de cum evoluează execuţia bugetară, veniturile statului, vom încerca, la jumătatea anului, să venim cu noi măsuri”, a spus ministrul, transmite News.ro.
El a precizat că s-a venit cu această propunere ca toate familiile ocupaţionale care aveau o diferenţă de grilă până în 2022 să primească acest unu pe patru şi în direcţia aceasta merge.
,,Cred că ordonanţa va fi aprobată săptămâna viitoare. Restul de măsuri privind sporurile a rămas să fie analizate separat, pentru că ştiţi foarte bine că avem în analiză, la Ministerul Muncii, reforma salarizării unitare, reforma administraţiei - sunt mai multe reforme pe PNRR - şi să se vină totuşi cu o abordare integrată, corelată la nivel de întreg aparat bugetar, pentru a nu crea noi inechităţi. Foarte important, sporurile sunt mai sensibile câteodată decât salariul-bază, că pot crea, prin diferenţe, între ministere noi inechităţi”, a menţionat ministrul Adrian Câciu, arătând că ,,ultima decizie a fost ca recuperarea să fie de doar de unu pe patru la cei care s-au înregistrat diferenţe faţă de grila 2022”.
Întrebat dacă nu a amânat Guvernul prea mult această decizie ca bugetarii să primească în plus la salariu doar 50 de lei, în unele cazuri, ministrul Finanţelor a precizat că a fost situaţia din Parlament cu legea care a fost atacată la Curtea Constituţională.
,,Pur şi simplu, bugetarii ar trebui să ştie, măcar dânşii, că această întârziere se datorează USR. USR a atacat la Curtea Constituţională legea respectivă. Haideţi să-şi mai asume şi dânşii, că parcă nici nu au fost la guvernare. Eu ştiu că au fost îngheţate salariile pe acea perioadă, dar să ştie oamenii de ce au suferit”, a mai afirmat el.