Admiterea la liceu 2023. Cum se face departajarea elevilor cu aceeași medie
Rezultatele finale după contestații, ale Evaluării Naționale 2023, se vor afișa mâine. Repartizarea computerizată la liceu va avea loc pe 19 iulie, pe baza mediei obținute la examen, în funcție de opțiunile completate în fișele de înscriere.
Foto: Arhivă
Ierarhia finală a mediilor obținute de absolvenții de clasa a VIII-a la examenele de Evaluare Națională de anul acesta va fi cunoscută pe 4 iulie, după soluționarea contestațiilor. Două zile mai târziu, pe 6 iulie, începe etapa completării opțiunilor în fișele de înscriere pentru admiterea computerizată la liceu. Potrivit metodologiei, completarea opțiunilor se face de către elevi, împreună cu părinții și diriginții claselor a VIII-a.
Elevilor şi părinţilor li se recomandă să completeze cu atenție fișele de înscriere și să treacă în fișă suficiente opțiuni pentru a evita riscul ca elevul să rămână nerepartizat.
Admiterea în alt județ
Totodată, în intervalul 6-14 iulie are loc și completarea fișelor de înscriere de către absolvenții care doresc să participe la admiterea computerizată în alt județ. Fișa se poate completa atât la școala pe care elevul a terminat-o, cât și online – prin formularul Fișa de înscriere, transmis electronic unității de învățământ pe care a absolvit-o elevul – sau la centrul special de înscriere din județul în care doresc să participe la admitere, în situații excepționale. În acest caz, completarea listei de opțiuni se face pe baza broșurii județului în care se dorește repartizarea, prin completarea codului județului și a codurilor aferente profilurilor și specializărilor dorite. Dacă Fișa de înscriere se transmite online, este necesară și o declarație-tip pe proprie răspundere.
Pentru profilurile, specializările sau domeniile de pregătire la care predarea se face într-o limbă a unei minorităţi naţionale, candidații pot înscrie codul respectiv în fişa de opţiuni numai dacă au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă respectivă sau dacă au susţinut şi au promovat proba de verificare a cunoştinţelor de limba maternă.
19 iulie, repartizarea computerizată
Totodată, la specializările la care predarea se face în regim bilingv, candidații pot înscrie codul respectiv în fișa de opțiuni doar dacă au promovat proba de verificare a cunoştinţelor la limba modernă respectivă şi au pe fişă nota obţinută la această probă. Altminteri, opțiunea respectivă va fi anulată în momentul repartizării computerizate.
Potrivit Ghidului de admitere la liceu 2023/2024, candidații care au participat la prima etapă de admitere în învățământul profesional și dual și care nu au fost admiși completează opțiunile în perioada 15-16 iulie 2023.
Repartizarea computerizată la liceu și comunicarea rezultatelor candidaților are loc pe 19 iulie. Depunerea dosarelor de înscriere la liceele la care candidații au fost repartizați are loc între 20 și 25 iulie.
Media de admitere pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial o reprezintă media generală la Evaluarea Națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională.
În cazul în care mai mulți candidați au medii egale, criteriile de departajare sunt în ordine: nota obținută la Română în cadrul examenului de Evaluare Națională, nota obținută la Matematică, nota obținută la Limba maternă. Dacă la o unitate de învățământ sunt mai mulți candidați cu aceleași medie și opțiune completate în fișa de înscriere, precum și toate mediile menționate anterior egale, atunci toți candidații vor fi declarați admiși la respectiva opțiune.
Top 10 licee din capitală după media de admitere 2022 la mate-info
1. Colegiul „Sfântul Sava“
mate-info, bilingv engleză 9,89
mate-info 9,77
științele naturii 9,87
filologie 9,66
2. Colegiul „Gheorghe Lazăr“
mate-info 9,84
științele naturii 9,80
științe sociale 9,69
filologie 9,63
3. Colegiul „Spiru Haret“
mate-info, bilingv engleză 9,79
mate-info 9,73
științele naturii 9,68
științe sociale 9,57
filologie 9,51
4. Colegiul Naţional „George Coşbuc“
mate-info, bilingv engleză 9,69
științele naturii, bilingv engleză 9,68
științe sociale, bilingv engleză 9,62
filologie, bilingv engleză 9,48
5. Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu“
mate-info, bilingv germană 9,68
mate-info 9,68
6. Colegiul Naţional „Grigore Moisil“
mate-info 9,65
științele naturii 9,63
științe sociale 9,47
filologie 9,36
7. Colegiul Naţional „I.L. Caragiale“
mate-info, bilingv engleză 9,60
mate-info, bilingv germană 9,53
mate-info 9,47
științele naturii 9,51
științe sociale 9,43
filologie 9,36
filologie, bilingv engleză 9,36
filologie, bilingv germană 9,33
8. Colegiul Naţional „Ion Creangă“
mate-info bilingv engleză 9,57
mate-info 9,43
științele naturii 9,40
științe sociale 9,32
filologie 9,27
9. Colegiul Naţional „Iulia Hasdeu“
mate-info bilingv engleză 9,54
mate-info 9,42
științele naturii 9,47
filologie 9,28
filologie, bilingv spaniolă 7,74
filologie, bilingv engleză 9,35
10. Colegiul Național „Mihai Viteazul“
mate info 9,49
științe naturii 9,63
Sursa: adevarul.ro