Administrația Prezidențială rectifică declarația președintelui Germaniei referitoare la justiție
Administrația Prezidențială a rectificat luni seară, invocând inexactități de traducere, o declarație despre lupta anticorupție și justiție făcută la Palatul Cotroceni de președintele Republicii Federale Germania, Joachim Gauck.
"În urma unei inexactități de traducere în cadrul transcrierii declarației președintelui Republicii Federale Germania, vă transmitem versiunea corectă a paragrafului: 'În domeniul combaterii corupției, s-au obținut deja rezultate substanțiale. Justiția are aici capacitatea de a fi parte a rezolvării problemei și nu parte a problemei, și aici aș dori să amintesc în mod special activitatea DNA — este un semnal nu numai la adresa mediului de afaceri, ci și a celui politic. Luăm în serios atât de importantul pilon al statului de drept în procesul de transformare și luăm în calcul inclusiv conflicte dintre cele care pot apărea în interiorul societății pentru că sprijinim activitatea celor care combat corupția și fac puternică Justiția ca a treia putere în stat — luăm în serios toate acestea'', se menționează într-un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale transmis AGERPRES.
Președinția precizează că serviciul de traducere a fost asigurat de către Ambasada Republicii Federale Germania la București.
Această declarație a președintelui Joachim Gauck a fost făcută în contextul în care se referea la țara sa ca fiind partenerul comercial numărul unu al României.
Conform traducerii inițiale de la conferința de presă comună a celor doi șefi de stat, președintele german ar fi declarat: "Iată-mă ajuns la un subiect la care noi vom urmări cu multă atenție evoluțiile. Cu mare plăcere constat că sprijiniți aceste reforme. Că o face Guvernul și că, mai ales, în ceea ce privește combaterea corupției, de către justiție, aveți realizări importante. Justiția este în stare să ofere soluții la problemele existente. Aș dori să subliniez în mod deosebit activitatea DNA de la care pornește un semnal îndreptat nu doar către economie, mediul de afaceri, ci și către politic. Este unul dintre pilonii principali ai procesului de reformă. Noi calculăm că în societate există conflicte și dorim să consolidăm activitatea, de pildă, a DNA, ca a treia putere în stat".
AGERPRES