Administrația Biden își schimbă în liniște strategia în Ucraina

Administrația Biden își schimbă în liniște strategia în Ucraina

Timp de doi ani, Biden și Zelenski s-au concentrat pe alungarea Rusiei din Ucraina, dar acum Washingtonul discută o trecere la o poziție mai defensivă, scrie „Politico“.

Zelenski a discutat cu Biden în marja summitului G7 de la Hiroshima FOTO EPA-EFE

Casa Albă și Pentagonul insistă în mod public că nu există nicio schimbare oficială în politica administrației - că susțin în continuare obiectivul Ucrainei de a forța armata rusă să părăsească complet țara. Dar, împreună cu ucrainenii înșiși, oficialii americani și europeni discută acum despre redistribuirea forțelor Kievului din faza contraofensivă către o poziție defensivă mai puternică în fața forțelor rusești din est, potrivit unui oficial al administrației Biden și a unui diplomat european, citați de „Politico“.

Acest efort a implicat, de asemenea, consolidarea sistemelor de apărare antiaeriană și construirea de fortificații, obstacole din sârmă ghimpată și șanțuri antitanc de-a lungul frontierei nordice a Ucrainei cu Belarus, spun acești oficiali. În plus, administrația Biden se concentrează pe resuscitarea rapidă a industriei de apărare a Ucrainei pentru a furniza armamentul de care are nevoie disperată și pe care Congresul american se eschivează să îl înlocuiască.

Cu gândul la viitoare negocieri

Oficialul administrației a declarat săptămâna aceasta pentru revista „Politico“ că o mare parte din această schimbare strategică în favoarea apărării are ca scop consolidarea poziției Ucrainei în orice negociere viitoare. „Aceasta a fost teoria noastră în tot acest timp - singurul mod în care acest război se termină în cele din urmă este prin negocieri“, a declarat un purtător de cuvânt al Casei Albe care a droit să-și păstreze anonimatul.

Vrem ca Ucraina să aibă cea mai puternică mână posibilă atunci când se va întâmpla acest lucru“. Purtătorul de cuvânt a subliniat, totuși, că încă nu sunt planificate discuții și că forțele ucrainene sunt încă în ofensivă pe alocuri și continuă să ucidă și să rănească mii de soldați ruși. „Vrem ca ei să fie într-o poziție mai puternică pentru a-și menține teritoriul. Nu este vorba că îi descurajăm să lanseze o nouă ofensivă“, a adăugat purtătorul de cuvânt.

În ultimul an - în condițiile în care sprijinul militar a scăzut rapid în Congresul SUA, iar contraofensiva lui Zelenski, odată lăudată, a eșuat încă de la lansarea ei în iunie - Biden a trecut de la promisiunea că SUA va sprijini Ucraina „atât timp cât va fi nevoie“, la afirmația că SUA va oferi sprijin „atât timp cât va fi posibil“ și la susținerea că Ucraina a obținut „o victorie enormă deja. Putin a eșuat“.

Unii analiști cred că acesta este un cod pentru: Pregătiți-vă să declarați o victorie parțială și să găsiți o cale de a ajunge cel puțin la un armistițiu sau la o încetare a focului cu Moscova, una care ar lăsa Ucraina parțial divizată.

Comentariul lui Biden asupra victoriei are virtutea de a fi adevărat”, a spus George Beebe, fost șef de analiză a Rusiei pentru CIA, care este acum șef de strategie pentru Institutul Quincy. Dar „timpul a devenit un mare dezavantaj când vine vorba de trupe și de capacitatea industrială a Ucrainei, și acest lucru este adevărat chiar dacă Occidentul își continuă sprijinul. Cu cât durează mai mult, cu atât mai mult va trebui să cedeze doar pentru a-i aduce pe ruși la masa negocierilor.”

O trecere la apărare ar putea da Ucrainei timpul necesar pentru a-l forța pe Putin să ajungă la un compromis acceptabil. „Este foarte probabil ca trecerea la o poziție defensivă să le permită ucrainenilor să economisească resurse, făcând în același timp ca un viitor progres rusesc să pară improbabil“, a declarat Anthony Pfaff, expert în informații la Colegiul de Război al Armatei SUA, coautor al unui studiu care a anticipat invazia lui Putin în Ucraina cu ani înainte ca aceasta să se întâmple.

UE vrea să accelereze intrarea Ucrainei în NATO

Diplomatul european aflat la Washington a declarat că Uniunea Europeană evocă, de asemenea, amenințarea cu accelerarea aderării Ucrainei la NATO pentru „a-i pune pe ucraineni în cea mai bună situație posibilă pentru a negocia“ cu Moscova.

Acesta este un punct fierbinte pentru Putin, despre care se crede că este interesat în principal de un acord strategic cu Washingtonul în baza căruia Ucraina nu va intra în NATO. Administrația Biden continuă să susțină public că nu se negociază aderarea la NATO. „Președintele Biden a fost foarte clar că Ucraina va fi în NATO în viitor“ , a declarat John Kirby, șeful comunicațiilor strategice în Consiliul Național de Securitate al SUA.

Pericol pentru Biden dacă lucrurile merg prost

Cu toate acestea, Biden se confruntă cu un pericol politic în cazul în care războiul va decurge prost pentru ucraineni. Chiar dacă republicanii din Congres sunt principalii responsabili pentru întârzierea ajutorului militar, acest lucru nu îl va ajuta prea mult pe Biden din punct de vedere politic dacă Putin începe să recâștige avantajul pe câmpul de luptă anul viitor, după cele aproape 100 de miliarde de dolari pe care Biden le-a investit deja pentru a opri Rusia. În cea mai mare parte a conflictului, republicanii l-au acuzat pe Biden că se mișcă prea încet pentru a-i înarma pe ucraineni cu cel mai sofisticat armament, cum ar fi tancurile de luptă M1A1 Abrams, artileria de precizie cu rază lungă de acțiune și avioanele de vânătoare F-16. Criza actuală din Ucraina resuscitează, de asemenea, vechea critică a lui Trump la adresa NATO și a europenilor care cheltuiesc prea puțin. Potrivit unui raport NATO de la începutul acestui an, cele mai mari economii europene nu au reușit toate să atingă obiectivul comun de a cheltui 2% din producția economică pentru apărare.

Fisuri și în tabăra ucraineană

Ucrainenii înșiși sunt implicați în ceea ce devine o dezbatere foarte publică despre cât timp mai pot rezista în fața lui Putin. În condițiile în care Ucraina este în criză de trupe, dar și de arme, refuzul lui Zelenski de a lua în considerare orice noi negocieri cu Moscova pare din ce în ce mai nesustenabil din punct de vedere politic pe plan intern. Președintele ucrainean, care încearcă să înroleze încă o jumătate de milion de soldați, se confruntă cu o opoziție internă tot mai mare din partea comandantului său militar suprem, generalul Valeri Zalujnîi, și a primarului Kievului, Vitali Kliciko.

Înaltul oficial al administrației Biden a declarat pentru publicația „Politico“ că toți acești factori - rezistența din Congres și politica internă a Ucrainei - au jucat un rol în noile discuții cu Kievul despre redistribuirea către o poziție defensivă.

O problemă, desigur, este că Putin înțelege prea bine aceste mize - mai ales având în vedere cifrele în creștere în sondaje pentru Trump, care a sugerat atât că ar încheia rapid o înțelegere cu Rusia în privința Ucrainei, cât și că ar ordona SUA să se retragă din NATO sau cel puțin să retrogradeze NATO. Din punct de vedere militar, cea mai mare îngrijorare ar putea fi faptul că Putin ar putea trece la ofensivă în primăvară cu un sprijin aerian major pe care l-a evitat până acum, dar pe care l-ar putea desfășura pe măsură ce Ucraina va rămâne fără rachete defensive. Din punct de vedere politic, îngrijorarea este că Putin nu se va apropia de o negociere până când nu va vedea cine este următorul președinte american.

La sfârșitul lunii septembrie, Serghei Șoigu, ministrul rus al apărării, a declarat că rușii au un „plan de activitate până în 2025“, iar luna următoare, Putin a declarat că Ucraina va mai avea „o săptămână de trait“ dacă livrările de arme din partea țărilor occidentale vor înceta.

În cele din urmă, a spus Kirby, Putin este cel care trebuie să facă prima mișcare - iar președintele rus nu a făcut încă nimic de genul acesta. „Deși cu toții am dori ca acest război să se încheie imediat“, a spus Kirby, Putin „nu a dat niciun indiciu că ar intra în negocieri de bună credință“.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…