Adjunct Nuland: E important ca România să reziste celor care pot câştiga controlul asupra statului

Adjunct Nuland: E important ca România să reziste celor care pot câştiga controlul asupra statului

Ţările din Europa Centrală şi de Est, inclusiv România, trebuie să fie capabile să reziste oligarhilor şi firmelor care, în lipsa unor instituţii puternice, pot cumpăra presa şi politicieni pe care să îi folosească pentru a controla statul, a declarat, într-un interviu pentru MEDIAFAX, Hoyt Yee.

Hoyt Yee (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Întrebat dacă secretarul de stat John Kerry se referea şi la România atunci când a vorbit, recent, despre oligarhii care cumpără politicieni şi instituţii media în Europa Centrală şi de Est, asistentul adjunct al secretarului de stat pentru Europa şi Eurasia, Hoyt Yee, a precizat că ţările cu instituţii slabe şi fără o justiţie complet independentă sunt "vulnerabile" la tipul de acţiuni pe care Rusia le desfăşoară în Ucraina.

"Secretarul de Stat Kerry vorbea de regiune, se referea la mai multe ţări din Europa, nu numai din Europa Centrală, ci şi din Balcani, ţări care au instituţii slabe, care au un stat de drept slab, care au instituţii juridice care nu sunt complet independente, care au instituţii media care nu sunt complet independente. Motivul pentru care secretarul a menţionat aceste instituţii este acela că secretarul de Stat, Guvernul SUA consideră că ţările care nu au un stat de drept puternic, care nu au o justiţie independentă, instituţii democratice puternice sunt vulnerabile la tipul de acţiuni pe care Rusia le desfăşoară în Ucraina", a declarat Hoyt Yee.

Oficialul american a subliniat că este important ca "ţările din această regiune, inclusiv România, Bulgaria, alte state din această parte a Europei să fie capabile să reziste oligarhilor, companiilor sau persoanelor bogate care pot folosi absenţa unor instituţii puternice fie pentru a cumpăra infrastructură vitală, sau instituţii media, sau politicieni pe care-i pot folosi pentru a influenţa, pentru a câştiga controlul asupra instituţiilor sau chiar a statului".

"Credem cu tărie că lucrând împreună, UE şi SUA, SUA şi România, putem să întărim instituţiile şi să prevenim acest tip de corupţie, de crimă organizată, acest tip de influenţă asupra statului democratic care duce la probleme de genul celor pe care le vedem în Ucraina", a mai spus Hoyt Yee.

Întrebat dacă a discutat aceste aspecte cu autorităţile şi oficialii români, diplomatul american a precizat că astfel de discuţii au loc cu toţii aliaţii SUA.

"Discutăm cu toţi aliaţii noştri. Credem că nu doar în această parte a Europei, ci în întreaga Europă trebuie să căutăm modalităţi de a întări abilitatea noastră de a lupta împotriva crimei organizate, a corupţiei astfel încât să avem instituţii mai puternice. Este important pentru NATO ca Alianţă ca ţările membre să fie puternice, sănătoase, să aibă capacitatea de a acţiona împreună, fără a fi vulnerabile la acest tip de acţiuni pe care Rusia le întreprinde în Ucraina sau, în general, la corupţie şi crimă organizată", a precizat asistentul adjunct al secretarului de stat pentru Europa şi Eurasia.

(Interviul integral cu Hoyt Yee va fi difuzat la ora 21.00)

Sursa: mediafax.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”