Adina Florea: În 28 de ani de activitate şi de magistratură nu am avut niciun fel de abatere
Procurorul Adina Florea, a cărei audiere pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef al DNA a fost amânată, joi, pentru data de 8 octombrie, a declarat în faţa Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) că nu înţelege ce se încearcă prin sesizarea existentă pe numele ei la Inspecţia Judiciară, susţinând că în 28 de ani de activitate şi de magistratură nu a avut niciun fel de abatere.
"În primul rând, în momentul în care mi-am depus candidatura, mi-am asumat această candidatură şi toate surprizele ce puteau să vină odată cu ea. Este foarte adevărat că aceste surprize, constat acum, că sunt mult peste aşteptările mele. Acest incident de securitate nu are nicio legătură cu persoana mea şi este regretabil faptul că domnul procuror general deja a aruncat anatema asupra mea, spunând că am un anume profil etic. În 28 de ani de activitate şi de magistratură nu am avut niciun fel de abatere, nu am avut niciun fel de sancţiune disciplinară şi, prin urmare, fără niciun fel de probă, domnul procuror general vine acum şi spune că aş avea un anume profil etic", a declarat Adina Florea, propusă de ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef al DNA.
Procurorul general, Augustin Lazăr, a intervenit în discuţie şi a punctat că el s-a referit la faptul că este important să fie fi clarificat profilul etic al candidatului.
"Vă rog să nu exageraţi. Că am zis: profilul etic al candidatului este important a fi clarificat, nu că aveţi un anume. Dacă aţi înţeles altceva, îmi pare rău", a spus Lazăr.
În ceea ce priveşte solicitarea de amânare a audierii sale, Adina Florea a spus că, poate, la un moment dat, "altcineva, dacă nu domnul procuror general Lazăr Augustin, va mai face o sesizare la Inspecţia Judiciară, pentru o altă abatere disciplinară", şi că CSM va trebui să pună în discuţie atunci o nouă amânare.
"Mi se pare că această chestiune nu face decât să deschidă o 'cutie a Pandorei'. O 'cutie a Pandorei' care, ulterior, poate fi folosită, nu neapărat împotriva mea ca persoană, ci împotriva oricărei persoane, fie el procuror sau judecător care poate să vină să şi depună o candidatură de bună credinţă, iar ulterior să fie supus unor asemenea presiuni", a declarat Adina Florea.
Ea a adăugat că nu înţelege "ce se încearcă prin această sesizare" a Inspecţiei judiciare.
"Nu înţeleg de ce vehiculăm atât de mult povestea acestui protocol, despre care însuşi domnul procuror general a declarat în presă că efectele (...) au încetat la data de 13 martie 2017, dată la care, de altfel, a şi fost denunţat şi au şi început procedurile de declasificare. Şi legat de acest subiect, mă tem că o anchetă obiectivă şi, într-adevăr, care să stabilească adevărul, aşa cum venim şi încercăm să spunem aici, ar trebui să fie făcută de orice altă structură, respectiv DIICOT, DNA, chiar şi parchet de curte de apel, dar nu de Parchetul General, având în vedere că domnul procuror general este semnatarul acestui protocol, iar imparţialitatea domniei sale ar putea să aibă ceva afectări vizavi de această chestiune", a mai spus Florea.
Ea a conchis că nu are nicio legătură cu implicaţiile sesizări înregistrate la Inspecţia Judiciară.
Secţia pentru procurori a CSM a amânat joi, pentru 8 octombrie, audierea Adinei Florea, propunerea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef al DNA. Cel care a solicitat amânarea a fost Nicolae Solomon, pe motiv că există o sesizare pe numele lui Florea la Inspecţia Judiciară.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, s-a opus şi le-a cerut membrilor CSM să nu amâne această audiere, susţinând că nu există niciun temei juridic. AGERPRES