Adevărul din spatele prețurilor incredibil de mici ale hainelor de la Shein. Drama angajaților fabricilor din China
Deși sediul central al Shein se află acum în Singapore, majoritatea produselor acestei mărci sunt fabricate în China. În spatele prețurilor uluitor de mici la care sunt vândute hainele produse sub acest brand sunt însă poveștie triste ale unor oameni care muncesc până la epuizare.
În timp ce se finisează tricourile, pantalonii scurți, bluzele, pantalonii și costumele de baie care vor fi expediate pentru garderobele din peste 150 de țări, zumzetul mașinilor de cusut este o constantă în unele părți din Guangzhou, un port înfloritor pe râul Pearl din sudul Chinei, scrie BBC , care a realizat un reportaj în Panyu, cartierul cunoscut drept „satul Shein”, un labirint de fabrici care alimentează cel mai mare retailer de fast fashion din lume.
„Dacă sunt 31 de zile într-o lună, voi lucra 31 de zile”, a declarat un muncitor pentru BBC.
Cei mai mulți au mărturisit însă că au doar o zi liberă pe lună.
Reporterii BBC au vizitat 10 fabrici, au vorbit cu patru proprietari și cu peste 20 de lucrători și au constatat că în spatele acestui imperiu se află o forță de muncă care prestează până la 75 de ore pe săptămână, încălcând legislația muncii din China.
Sunt și alte semne de întrebare cu privire la Shein, cândva o companie prea puțin cunoscută, fondată în China, care, în doar cinci ani, a devenit un mastodont global.
Valoarea sa este estimată la aproximativ 36 de miliarde de lire sterline (60 de miliarde de dolari) și are în vedere acum listarea la Bursa de Valori din Londra.
Ascensiunea sa uluitoare a fost marcată de controverse cu privire la tratamentul aplicat lucrătorilor și la acuzațiile de muncă forțată. Anul trecut, a recunoscut că au fost identificați copii care lucrau în fabricile sale din China.
„Shein se angajează să asigure tratamentul corect și demn al tuturor lucrătorilor din lanțul nostru de aprovizionare și investește zeci de milioane de dolari în consolidarea guvernanței și conformității”, a precizat compania într-o declarație transmisă BBC, refuzând însă să fie intervievată.
Succesul Shein constă în volum, pe lângă prețurile mici practicate, motiv pentru care mașinile de cusut nu se opresc nici după ora 22. Angajații au mărturisit că lucrează 10, 11 sau 12 ore pe zi, iar duminica, „cu aproximativ trei ore mai puțin”.
„Suntem plătite pe bucată. Depinde cât de dificil este articolul. Ceva simplu, cum ar fi un tricou, costă unu-doi yuani [mai puțin de un dolar] pe bucată, iar eu pot face în jur de o duzină într-o oră”, mărturisește o lucrătoare.
BBC a constatat un program de lucru standard ce pare să fie de la ora 8 până mult după ora 22.
Cât câștigă angajații Shein
Exact acelalași lucru a relevat și un raport al grupului elvețian de advocacy Public Eye, care s-a bazat pe interviuri cu 13 lucrători din industria textilă de la fabricile care produc haine pentru Shein , constatând că o serie de angajați lucrau ore suplimentare excesive. Acesta a observat că salariul de bază fără ore suplimentare era de 2 400 de yuani (327 de dolari) - sub nivelul de 6 512 yuani pe care Asia Floor Wage Alliance îl consideră necesar pentru un „salariu decent”.
Lucrătorii cu care a stat de vorbă BBC au reușit să câștige între 4 000 și 10 000 de yuani pe lună.
Conform legislației muncii din China, săptămâna medie de lucru nu ar trebui să depășească 44 de ore. În plus, angajatorii trebuie să se asigure că lucrătorii au cel puțin o zi de odihnă pe săptămână. Dacă un angajator dorește să prelungească aceste ore, ar trebui să o poată face doar din motive speciale, potrivit BBC.
Sursa: adevarul.ro