Adevărul despre Cleopatra: cum arăta cu adevărat. Unde se ascunde misteriosul ei mormânt
Un arheolog aflat în căutarea mormântului pierdut al Cleopatrei a realizat o descoperire „semnificativă” într-o zonă considerată a ascunde locul de odihnă al celebrei regine a Egiptului, care ar putea redefini percepția asupra înfățișării sale și a istoriei.
Reprezentări ale Reginei Cleopatra de la imagini clasice la noile descoperiri Colaj DMS
Kathleen Martinez, care caută mormântul faimoasei regine a Egiptului de aproape 20 de ani, a descoperit o statuie ce ar putea reprezenta adevărata înfățișare a reginei care a domnit între anii 51 și 30 î.Hr..
Statuia, realizată din marmură albă și reprezentând doar capul, prezintă trăsăturile unei femei cu un nas mic, buze pline și părul împletit în jurul capului, relatează Daily Mail.
Martinez și echipa sa au descoperit, de asemenea, 337 de monede cu imaginea Cleopatrei, alături de o colecție de ceramică, lămpi cu ulei, figurine și alte artefacte în Templul Taposiris Magna.
Experta crede de mult timp că mormântul reginei este ascuns undeva printre ruinele templului, care se află deasupra unui tunel lung de 1.305 metri, situat la 13 metri sub pământ.
Martinez susține că trupul Cleopatrei ar fi fost mutat din palat prin acest tunel și înmormântat într-o locație secretă. Cu toate acestea, alți arheologi sugerează că statuia ar putea reprezenta o altă femeie regală. Criticii teoriilor lui Martinez contestă, de asemenea, ipoteza ei despre locul mormântului reginei, afirmând că Cleopatra a fost înmormântată în orașul Alexandria, nu la 40 de kilometri în afara acestuia.
Oficialitățile consideră „semnificative” noile descoperiri
Autoritățile, precum Mohamed Ismail Khaled, secretar general al Consiliului Suprem al Antichităților din Egipt , însă, consideră descoperirea drept una „semnificativă”. Ministerul Egiptean al Turismului și Antichităților a subliniat că dezvăluirile de la Taposiris Magna sunt esențiale pentru aprofundarea înțelegerii practicilor arhitecturale, culturale și ceremoniale ale acelei perioade.
Pe lângă posibilul bust al Cleopatrei, Martinez și echipa sa au descoperit și un bust din calcar al unui rege, purtând Nemes, coiful ceremonial specific faraonilor.
Martinez a condus o echipă de arheologi egipteni și dominicani în cadrul acestor noi cercetări, desfășurate în colaborare cu Universitatea Națională Pedro Henríquez Ureña.
Potrivit unui comunicat, cercetătorii au găsit depozite de fundație (straturi sau resturi de materiale folosite în construcție) sub zidul sudic al incintei exterioare a templului.
Un bust și peste 300 de monede o înfățișează pe Cleopatra
Statuia feminină a fost cea mai semnificativă descoperire, însă unii experți pun la îndoială faptul că aceasta o reprezintă pe Cleopatra , așa cum susține Martinez.
Alte voci au observat diferențe între trăsăturile faciale ale statuii și cele ale reginei antice, sugerând că aceasta ar putea înfățișa mai degrabă o prințesă, și nu pe Cleopatra.
Totuși, acest artefact nu este singura descoperire care evocă imaginea Cleopatrei. Martinez și echipa sa au găsit și peste 300 de monede, multe dintre ele purtând imaginea reginei Egiptului.
Printre alte descoperiri remarcabile se numără o amuletă (un talisman) în formă de scarabeu, inscripționat cu fraza „Justiția lui Ra a strălucit (a triumfat)”, un inel din bronz dedicat zeiței Hathor și vechi locuri de înmormântare.
Tunelul uimitor de sub templu comparat cu o minune inginerească a lumii
Cercetătorii au descoperit și un vast cimitir, care conține 20 de camere funerare, precum și un mormânt cu trei camere, situat sub Templul Taposiris Magna.
Tunelul descoperit de Martinez în 2022 a fost comparat cu Tunelul lui Eupalinos de pe insula grecească Samos – considerat una dintre cele mai importante realizări inginerești ale lumii clasice. Construit în 550 î.Hr., acest tunel avea scopul de a aduce apă potabilă din partea nordică a insulei către partea sudică, în orașul Samos, aflat pe insula cu același nume din Marea Egee. Tunelul, săpat pe sub munte și având o lungime de peste un kilometru, este considerat una dintre primele realizări inginerești de acest tip din istorie, având o importanță similară cu a Canalului lui Xerxes sau cu Drumul de Fier al Romei. Astăzi, el face parte din Patrimoniul UNESCO.
Tunelurile și pasajele secrete ce leagă Lacul Mariout de Marea Mediterană
Revenind la noile descoperiri din Egipt , Martinez a declarat pentru Heritage Key în 2022: „Dacă există măcar o șansă de 1% ca ultima regină a Egiptului să fie înmormântată aici, este datoria mea să o caut. Aceasta este prima dată când un arheolog descoperă tuneluri și pasaje subterane [și] în interiorul zidurilor incintei templului, așa că am schimbat pentru totdeauna ceea ce se știa despre arhitectura acestuia”.
Arheologul consideră că, după sinuciderea lui Marc Antoniu , în urma înfrângerii în fața lui Caesar Augustus (cunoscut și sub numele de Octavian), Cleopatra ar fi întocmit planuri detaliate pentru ca amândoi să fie înmormântați sub Templul Taposiris Magna, în concordanță cu mitul.
În plus, echipa de cercetători a descoperit și rămășițele unui templu grec datând din secolul al IV-lea î.Hr., care a fost distrus între secolul al II-lea î.Hr. și începutul erei noastre.
Tot mai aproape de mormântul Cleopatrei și al lui Marc Antoniu
Templul este conectat la un complex de tuneluri subterane care leagă Lacul Mariout de Marea Mediterană.
În plus, analiza fragmentelor de ceramică descoperite în timpul săpăturilor a confirmat că Templul Taposiris Magna datează din secolul I î.Hr. Numele acestuia înseamnă „Mormântul mare al lui Osiris”, sugerând că era dedicat zeului Osiris și reginei sale, zeița Isis, a cărei reîncarnare se credea că este Cleopatra.
Astăzi, Taposiris Magna se află în ruine, din cauza unei serii de cutremure care au lovit țărmul egiptean de-a lungul secolelor, prăbușind și scufundând părți ale templului în mare. Locul a fost excavat de mai multe ori, prima săpătură fiind comandată de Napoleon la începutul secolului al XIX-lea.
Martinez a început să investigheze situl în 2005, fiind convinsă că Cleopatra a fost înmormântată acolo după sinuciderea sa din anul 30 î.Hr.. Ea susține că moartea Cleopatrei a fost de fapt un act ceremonial, parte a unui ritual de apoteoză, în care trupul ei muritor a fost abandonat pentru a o transforma în zeiță. Iar dacă acest lucru este adevărat, Cleopatra ar fi fost înmormântată într-un templu, cel mai probabil într-un templu dedicat zeiței Isis.
În ultimele două decenii, Martinez a făcut numeroase descoperiri care au consolidat înțelegerea experților despre perioada ptolemaică (perioada istorică a Egiptului care a început după cucerirea Egiptului de către Alexandru Macedon în 332 î.Hr. și s-a încheiat cu moartea Cleopatrei în 30 î.Hr., când Egiptul a fost anexat Imperiului Roman), inclusiv rămășițe scheletice, însă nu a reușit încă să găsească mormântul faimoasei reginei antice a Egiptului, Cleopatra .
Sursa: adevarul.ro