Adevăratul rol al cecenilor lui Ramzan Kadîrov în războiul din Ucraina. Cât de pregătiți sunt kadîroviții și ce ambiții ar avea liderul de la Groznîi

Adevăratul rol al cecenilor lui Ramzan Kadîrov în războiul din Ucraina. Cât de pregătiți sunt kadîroviții și ce ambiții ar avea liderul de la Groznîi

Cunoscuți sub numele de kadîroviți, după liderul lor Ramzan Kadîrov, despre luptărorii ceceni se spune că sunt brutali, dar au o părere ruptă de realitate în legătură cu abilitățile lor, scrie Al Jazeera într-un amplu material despre implicarea cecenilor pe frontul ucrainean și ambițiile liderului lor.

Ramzan Kadîrov FOTO Getty Images

Ramzan Kadîrov, liderul cecenilor Foto Getty Images

Majoritatea militarilor ruși care au intrat în Bucea cu 34 transportoare blindate pe 27 februarie erau etnici ceceni, potrivit liderilor militari ucraineni și oficialilor guvernamentali.

Bărboși și corpolenți, îmbrăcați în uniforme nou-nouțe, perfect potrivite pe trupurile lor și purtând puști de asalt, soldații sperau să treacă aproape zburând prin suburbia de la nord-vest de Kiev pentru a intra în capitala Ucrainei în a treia zi de război.

Sunt cunoscuți drept „kadîroviți” după liderul lor, Ramzan Kadîrov, liderul pro-Kremlin al Ceceniei, iar reputația lor înfiorătoare i-a precedat.

Grupurile pentru drepturile omului, martorii și supraviețuitorii i-au acuzat de zeci de ani de crime extrajudiciare, răpiri și torturarea rivalilor și a criticilor lui Kadîrov, precum și că au vizat persoanele cu convingeri religioase dure și cecenii din minoritatea LGBTQ. Iar în luna dinaintea războiului, Kadîrov a fost protagonistul unui dezastru de relații publice.

În ianuarie, în timpul unei campanii de a-și reduce la tăcere criticii prin intimidarea rudelor lor, acești loiali ai lui Kadîrov au răpit-o pe Zarema Musaeva, mama unui judecător care l-a combătut dur pe liderul cecen, ducând-o cu forța din orașul Nijni Novgorod din vestul Rusiei în Cecenia.

O petiție online de demitere a lui Kadîrov, postată în septembrie de liderul opoziției, acum întemnițat, Ilia Iasin, a fost semnată de sute de mii de oameni - un lucru rar în Rusia din ce în ce mai autoritara a președintelui Vladimir Putin.

Conducătorul Ceceniei avea nevoie cu disperare să-și repare imaginea pătată.

Kadîrov și-a desfășurat trupele, care fac parte oficial din Garda Națională a Rusiei, pentru a conduce un blitzkrieg împotriva Ucrainei, sperând să se laude cu triumful lor la Kremlin și la televiziunea națională.

kadîroviţi - luptatori ceceni FOTO Telegram

Participarea activă la atacul din primele zile de război a fost o nevoie de relații publice” pentru Kadîrov, a declarat pentru Al Jazeera Mikhailo Savva de la Euromaidan-SOS, un grup pentru drepturile ucrainene care documentează atrocități ale militarilor ruși.

Kadîrov a vrut ca oamenii săi să pună mâna pe Kiev”, a spus Savva, care a petrecut primele săptămâni de război în suburbiile ocupate de-a lungul autostrăzii strategice Jîtomir care leagă Kievul de centrul Ucrainei.

Cu două zile înainte de intrarea coloanei de kadîroviți în Bucea, liderul cecen s-a adresat celor 12.000 de militari din capitala administrativă a Ceceniei, Groznîi, ordonându-le să ia cu asalt Kievul. El a emis, de asemenea, un avertisment nu foarte clar pentru oricine altcineva se opune lui Putin.

„Acum Kiev, și apoi oricine se va pune cu noi”, a spus el.

Cel puțin 1.200 de kadîroviți au intrat în Ucraina la sfârșitul lunii februarie, potrivit informațiilor ucrainene, iar alte sute se crede că li s-au alăturat mai târziu.

Apărarea orașului Bucea

Kadîroviții – și câțiva militari de etnie rusă, conform cărților de identitate găsite ulterior asupra cadavrelor – au început să se deplaseze spre Bucea în dimineața zilei de 27 februarie.

Ei sperau să se alăture unei coloane mai mari pe autostrada Jîtomir și să avanseze spre Kiev. Călare pe transportoarele blindate, kadîroviții erau atât de lipsiți de griji încât cântau imnuri religioase sufite.

Dar călătoria lor ușoară s-a oprit zgomotos.

I-am auzit. Și îi ucideam”, a declarat Bogdan Iavorski pentru Al Jazeera.

Bărbatul de 39 de ani, care are două diplome și deține o mică firmă de transport, a fost unul dintre cei 22 de voluntari ucraineni din Bucea, ajutați de veterani de război din centrul Ucrainei, care au organizat o ambuscadă și au surprins coloana de ocupanți la o intersecție din suburbie.

Opt voluntari nu au avut alte arme decât cocktailuri Molotov. Restul aveau puști de asalt AK-74, un lansator de grenade și 10 lansatoare de grenade antitanc mai mici, de unică folosință, pe care tocmai învățaseră să le folosească.

Razboi Ucraina distrugeri morti Bucea FOTO Getty Images

Urmările masacrului de la Bucea Foto Getty Images

Au tras cu puștile pentru a distrage atenția cecenilor, au lovit două vehicule blindate de transport de trupe APC cu grenade imobilizând coloana – și le-au lovir cu o ploaie de cocktailuri Molotov.

Cecenii au răspuns deschizând focul cu tunurile, mitralierele și puștile de asalt ale APC-urilor lor, umplând aerul de gloanțe, și-a amintit Iavorski.

Ocupanții l-au ucis pe unul dintre ucraineni, un veteran de război cu dizabilități care-și pierduse ambele picioare în timp ce se lupta cu separatiștii în regiunea Donbas de sud-est, și au rănit alți câțiva.

Dar ucrainenii, care aproape au rămas fără gloanțe, au reușit să-i târască pe răniți la mașini și s-au îndepărtat cu viteză, în timp ce cecenii i-au urmărit pe jos și în transportoarele blindate.

În timpul urmăririi, Iavorski a cerut ajutor aerian, iar două avioane de luptă ucrainene au bombardat coloana kadîroviților, distrugând 12 transportoare.

Am arătat acestei armate TikTok cine sunt ei cu adevărat”, a spus Iavorski, referindu-se la zecile de videoclipuri captivante pe care luptătorii ceceni le-au postat pe rețelele sociale despre rolul lor în război.

Observatorii spun că videoclipurile sunt regizate și vizează un public intern și îl prezintă pe Kadîrov drept un politician de temut.

„El are nevoie de reclamă pentru a-și menține imaginea înfiorătoare, imaginea «soldatului lui Putin», care este deosebit de apropiat [de Putin]“, a declarat pentru Al Jazeera Pavel Luzin, analist specialziat pe apărarea rusă din cadrul Jamestown Foundation, un think-tank din Washington.

Presa ucraineană a ridiculizat filmarile de luni la rând.

Forțele TikTok ale lui Kadîrov au postat un videoclip cu lupta lor reală cu un semafor și o clădire goală”, spunea un titlu din media ucrainene.

Între timp, mass-media ruse au folosit cu ușurință videoclipurile în reportajele lor, ajutându-l pe Kadîrov să creeze iluzia că trupele sale au jucat un rol cheie în invazie.

Potrivit unui fost mercenar rus care a luptat alături de luptătorii ceceni în Siria, niciunul dintre videoclipuri nu arată vreo acțiune militară bine calculată și sunt în mare parte regizate.

Succesul lor este cu siguranță umflat artificial, cred că au adăugat foarte puțin la potențialul militar al forțelor invadatoare”, a spus Marat Gabidullin, care a comandat o echipă a armatei private Wagner care a luptat pentru guvernul președintelui sirian Bashar al-Assad.

Nu au fost niciodată o forță militară activă și formidabilă. Nu au fost niciodată folosiți ca grupuri de asalt”, a declarat Gabidullin, care a scris despre experiențele sale, pentru Al Jazeera.

El a susținut că o echipă de kadîroviți s-a alăturat grupului Wagner din Siria la cererea lui Kadîrov, dar a fost desființată după ce au intrat în panică în timpul primei lor întâlniri cu rebelii anti-Assad.

Gabidullin a spus că, în timp ce unii ceceni au fost „războinici excelenți”, Kadîroviții nu sunt atât de curajoși și pregătiți pentru luptă.

„Lângă [Kadîrov] nu există războinici normali, doar sicofanți care stau lângă cel care are puterea. Cei puternici cu adevărat nu vor urma un astfel de om”, a spus el.

Se pare că Kremlinul a fost departe de a fi entuziasmat de felul în care kadîroviții luptă.

„Nu și-au coordonat acțiunile cu nimeni, s-au mișcat haotic, invocând ordine de la Kadîrov sau grupul lui”, a declarat un oficial de la Kremlin pentru publicația online Kit.

Un lider separatist care lupta în orașul Mariupol, aflat atunci sub asediu, i-a criticat pe kadăroviți numindu-i „echipă pestriță”.

Nu sunt pregătiți și nu sunt echipați în conformitate cu obiectivele [militare]”, a scris Alexander Kodakovski pe Telegram la mijlocul lunii martie.

Dar după ce unul dintre aliații lui Kadîrov a făcut o vizită lui Kodakovski, el și-a cerut scuze pentru cuvintele sale și a spus în fața camerei că luptătorii ceceni „știu ce fac”.

În zilele de după începerea războiului, Kadîrov și-a dat seama că a ocupa Kievul este imposibil și revenit asupra strategiei trupelor sale.

„Ei au păzit spatele, au epurat teritoriile ocupate și au jucat rolul de «detașamente de blocare»”, precum poliția secretă sovietică care a tras asupra infanteriei în retragere în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a spus Savva de la Euromaidan-SOS.

„Sarcina noastră este să-i alungăm pe acești soldați proști, când încep să fugă de loviturile de artilerie”, i-a spus soției sale un luptător cecen, referindu-se la trupele ruse, potrivit unei conversații telefonice interceptate de serviciile secrete ucrainene la sfârșitul lunii martie.

De asemenea, li s-a ordonat să ajute la evacuarea soldaților ruși răniți – și, cel puțin o dată, au făcut opusul, a spus un oficial al serviciilor secrete ucrainene.

Pe 12 martie, în loc să evacueze 12 militari de etnie rusă, cecenii i-au împușcat mortal.

„Aceasta este atitudinea cecenilor care îi tratează pe ruși ca pe niște oameni de mâna a doua sau a treia”, a declarat șeful Consiliului Național de Securitate al Ucrainei, Oleksii Danilov, în declarații televizate. „Asta este tot ce trebuie să știi despre Rusia.”

Crime de război și tortură

Kadîroviții au contribuit la uciderea a sute de civili în Bucea, în alte suburbii ale capitalei Kiev și în zone ocupate, potrivit supraviețuitorilor, poliției, oficialităților și ong-urilor.

Vecinului meu i s-a luat bicicleta și s-a dus la ruși să o ceară înapoi. Un cecen cu barbă l-a ucis pe loc doar pentru că a deschis gura”, a declarat pentru Al Jazeera un locuitor al unuia dintre satele de lângă Kiev.

La începutul lunii martie, luptătorii ceceni l-au împușcat pe Iuri Prilipko, un lider al comunității din orașul ocupat Hostomel, în timp ce acesta livra pâine locuitorilor orașului, au anunțat autoritățile Hostomel pe Facebook.

Site-ul de jurnalism de investigație Slidstvo.info a raportat că luptătorii ceceni au pus o capcană pe corpul lui Prilipko.

Uneori, luptătorii surprind presupuse crime de război pe video.

Apti Alaudinov, un înalt oficial în domeniul securității din Cecenia, a postat un videoclip la mijlocul lunii iunie în care apare un militar ucrainean puternic bătut și învinețit.

Violența aparent îngrozitoare, neprovocată și fără noimă de care dau dovadă ei și de alți militari ruși provine direct din cele două războaie dintre separatiștii ceceni și forțele federale.

Ambele părți au comis crime de război, cum ar fi execuții sumare, mutilări, torturi și violuri.

Chiar și după ce Kremlinul a declarat sfârșitul celui de-al doilea război cecen în 2009, mii de ofițeri de poliție și militari din toată Rusia au fost dislocați în provincia afectată de război pentru misiuni de câte două luni.

Ei au luat parte la crime arbitrare și la torturi ale presupușilor lideri religioși – și și-au folosit cu nerăbdare noile abilități acasă.

„Războaiele cecene nu au fost doar o experiență traumatizantă atât pentru ruși, cât și pentru ceceni, ci au brutalizat și societatea rusă”, a declarat pentru Al Jazeera Ivar Dale, un consilier principal în cadrul Comitetului Norvegian Helsinki, un ONG din domeniul drepturilor omului.

„O parte din violența și brutalitatea care au fost normalizate prin această experiență a contribuit la violența îngrozitoare pe care o vedem astăzi în Ucraina”, a spus el.

Kadîroviții au transplantat violența și brutalitatea „în forma lor cea mai brutală în zonele ocupate temporar din Ucraina”, a scris Adunarea Parlamentară a Uniunii Europene într-un raport din iunie.

Rolul lor în asediul lui Mariupol „este simptomatic pentru brutalizarea tratamentului împotriva oponenților care a început în cele două războaie cecene”, se spune în document.

Stat în stat

Kadîrov își spune „soldatul lui Putin“ și se bucură de fonduri generoase de la Moscova, pe care le-ar cheltui fără aproape niciun control.

Ramzan Kadirov primit de Vladimir Putin la Novo Ogariovo FOTO EPA-EFE

Ramzan Kadîrov primit de Vladimir Putin la Novo Ogariovo FOTO EPA-EFE (arhivă)

Deși este unul dintre cei mai vocali susținători ai războiului, el este uneori șocant de ignorant despre istoria și realitățile actuale ale Ucrainei.

În martie, el le-a ordonat oamenilor săi să-l omoare pe Stepan Bandera, un lider naționalist cu înverșunare anti-rus și colaborator nazist oarecum idolatrizat în Ucraina.

Din păcate, Bandera fusese deja ucis – de un asasin KGB, la München, în 1959.

Cecenia lui Kadîrov este o provincie muntoasă de dimensiunea Kuweitului, cu o populație de mai puțin de 1,5 milioane de locuitori.

Dar, în afară de a conduce Cecenia ca pe feuda sa personală, Kadîrov țintește cu mult peste peste greutatea sa politică.

Liderul cecen se laudă cu prietenia personală cu Putin, mustrează miniștrii federali și oficialii de rang înalt – forțându-i adesea să-și ceară scuze în fața camerei și are o părere despre aproape orice este legat de islam în Rusia.

Fiul unui cleric musulman sufit care s-a alăturat separatiștilor ceceni în anii 1990 și a declarat „jihad” asupra Moscovei, s-a lăudat că a ucis primul soldat rus la vârsta de 16 ani.

Apoi, tatăl său, Ahmat Kadîrov, a trecut de partea cealaltă și s-a aliat cu Rusia în timpul celui de-al doilea război cecen care a început în 1999 și l-a propulsat la președinție pe noul prim-ministru Vladimir Putin.

Ahmat Kadîrov în 19 octombrie 1999 Foto EPA EFE

Ahmat Kadîrov în 19 octombrie 1999 Foto EPA EFE

După ce o explozie l-a ucis pe Ahmat Kadîrov în 2004, Ramzan l-a înlocuit – și a distrus sistemul tradițional de control și echilibru între clanurile cecene.

Grupurile pentru drepturile omului au susținut că forțele paramilitare ale lui Kadîrov au terorizat, răpit și ucis civili nevinovați, susținând că sunt rebeli musulmani.

Aproape o duzină dintre dușmanii și criticii săi politici, inclusiv două femei, au fost uciși cu brutalitate, dar Kadîrov a negat orice rol în moartea lor.

Sub el, Cecenia a devenit „o parte totalitară a Rusiei”, a declarat avocatul pentru drepturile omului Lev Ponomaryov pentru Al Jazeera în 2015.

Kadîrov a lăudat așa-numitele crime de „onoare” și poligamia, a interzis vânzarea de alcool în Cecenia și a impus un cod vestimentar pentru femeile cecene.

„Toate drepturile omului pe care vi le puteți imagina sunt încălcate, legile nu sunt promulgate și, dacă unele lucruri merg conform legislației ruse, este doar pentru că Ramzan Kadîrov a spus acest lucru”, a spus Ponomariov.

Al treilea război cecen?

Privind în perspectivă, mulți ucraineni cred că liderul de la Groznîi dorește ca Cecenia să se separe de Rusia după moartea lui Putin – și, prin urmare, dorește ca trupele sale să obțină experiență de primă mână pe câmpul de luptă.

„Vrea să-și pregătească armata personală pentru un război în Rusia. Vrea să lupte după ce Putin dispare”, a spus Savva din SOS-Maidan.

În 2008, în timpul războiului Rusiei cu Georgia, reporterul Al Jazeera a văzut militari ceceni luptând. Au traversat Caucazul în provincia separatistă georgiană Osetia de Sud cu zeci de blindate de transport.

Un fotograf cecen s-a adresat unuia dintre ofițerii care stăteau pe unul dintre transportoare:

Hei, copil al lui Noe [un apelativ respectuos printre ceceni], pentru cine lupți?” a întrebat fotograful.

„Pentru ruși. Deocamdată”, a răspuns ofițerul, iar subalternii săi au început să râdă.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”