Adevăratul motiv din spatele întreruperilor Facebook și Instagram. Situația ar putea să se înrăutățească: „Oamenii își vor pierde încrederea”

Adevăratul motiv din spatele întreruperilor Facebook și Instagram. Situația ar putea să se înrăutățească: „Oamenii își vor pierde încrederea”

Experții dezvăluie adevăratul motiv din spatele întreruperilor constante ale Meta și spun că se așteaptă ca lucrurile să se înrăutățească și mai mult.

Mark Zuckerberg, fondatorul Meta,  Gettyimages

Mark Zuckerberg, fondatorul Meta, Gettyimages

De la începutul anului, serviciile Meta au suferit deja 33 de întreruperi, inclusiv două dintre cele mai mari din 2022 încoace. Nu este vorba de atacuri ale hackerilor rău intenționați, ci de un lucru şi mai grav pentru companie, relatează DailyMail .

Experții în tehnologie au dezvăluit că cel mai probabil Meta a creat un sistem care este acum prea complex pentru a continua să funcționeze, mai ales că firma continuă să reducă personalul. Îngrijorător este faptul că unul dintre experți a avertizat că problemele se vor agrava.

Problema Meta, după cum a declarat expertul în securitate cibernetică dr. Junade Ali, este ceea ce el a numit „datorie tehnică”. Aceasta se referă, în esență, la faptul că marile companii de tehnologie, precum Meta, au construit părți foarte complexe ale internetului pe baza unor sisteme de modă veche, care nu prea funcționează. „Ceea ce se întâmplă este că există aceste «sisteme moștenite», pe care oamenii nu au timp să le repare”, a spus el.

Pe măsură ce Meta a crescut și a înghițit servicii precum Instagram și Whatsapp, a trebuit să facă mai multe lucruri să funcționeze pe baza acestor sisteme mai vechi, care comunică între ele prin intermediul a ceea ce se numește API, sau Application Programming Interface (interfață de programare a aplicațiilor). Acestea permit sistemului complex să funcționeze ca un întreg, dar dacă ceva nu funcționează bine într-o API, consecințele se pot răspândi rapid în multe alte servicii.

Acest lucru înseamnă că problemele legate de actualizările de rutină și de noile caracteristici pot declanșa efecte în cascadă, care duc la întreruperi suficient de mari pentru ca utilizatorii să le observe.

Pe 5 martie și 3 aprilie anul acesta, serviciile Meta, inclusiv Facebook, WhatsApp și Instagram, au căzut toate timp de aproximativ două ore. Problema pare să se fi răspândit la scară largă în toate serviciile Meta, fiind afectați utilizatorii de Threads și chiar și cei ai căștilor VR Meta Quest.

La momentul respectiv, Meta a recunoscut că se confruntă cu o „problemă tehnică”.

Deși aceste întreruperi au fost catalogate drept „întreruperi ale serverului”, serverele Meta nu au căzut niciodată, iar site-ul a rămas în funcțiune în tot acest timp. Angelique Medina, șefa serviciului de informații pe internet de la Cisco Thousand Eyes, a declarat că este posibil ca dezvoltatorii Meta să fi lansat, de fapt, o actualizare, care a interacționat prost cu restul infrastructurii.

În timp ce aceste două întreruperi au fost cele mai vizibile, ele sunt departe de a fi singurele momente în care Meta a înregistrat întreruperi de servicii în acest an. Experţii spun că, de fapt, se pare că întreruperile serviciilor Meta se înrăutățesc în timp. Au existat 33 de cazuri de „scădere a performanței” între 1 ianuarie și 5 aprilie.

Mai îngrijorător este faptul că unii experți nu sunt deloc optimiști în privința îmbunătățirii acestor sisteme în viitor. Expertul în securitate cibernetică James Bore a declarat, de exemplu, că se așteaptă ca aceste probleme să devină frecvente pentru Meta.

„Nu se vor îmbunătăți, nu va fi niciodată mai bine decât este acum. Meta va continua să crească necontrolat și va continua să se descompună și să devină mai fragilă, cu mai multe eșecuri... Oamenii își vor pierde încrederea și, în cele din urmă, bănuiesc că va dispărea pur și simplu”, a declarat el.

Lucrurile se înrăutățesc tot mai rapid, au spus experţii, deoarece Meta încearcă să reducă costurile cu personalul. În luna mai a anului trecut, Meta a concediat mai mult de 10.000 de angajați, pe lângă cei 11.000 concediați anterior, în noiembrie 2022, pierzând de fiecare dată aproximativ 10% din totalul personalului.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!