Adevărata Revoluție! Proclamație la Timișoara: Fără penali în funcții publice și referendum ANTICORUPȚIE!
Aproximativ 40.000 de timisoreni au protestat sambata seara in Piata Operei din Timisoara fata de Guvern. In a cincea zi de protest, Initiativa Timisoara, o miscare civica formata in jurul protestelor #rezistam, a dat citire unei proclamatii care contine opt puncte, noteaza Adevarul. O alta lista, in sase puncte, este promovata de comunitatea Coruptia Ucide, ambele lista solicitand, printre altele, ca de acum sa nu se mai repete cazrui precum cel al Ordonantei 13 si scoaterea penalilor din functiile publice.
Proclamatia Initiativei Timisoara cere:
1. Ca de acum inainte niciun guvern, indiferent de coloratura politica, sa nu mai repete vreodata vreo Ordonanta 13;
2. Organizarea unui referendum anticoruptie;
3. Controlul de constitutionalitate al legilor si ordonatelor de urgenta sa se realizeze si la initiativa directa si neintermediata a cetatenilor;
4. Acordarea unor prerogative suplimentare Curtii Constitutionale pentru suspendarea aplicarii actelor normative susceptibile de incalcare a Constitutiei;
5. Depolitizarea functiilor publice si ocuparea lor doar prin concurs;
6. Stabilirea incompatibilitatii intre functiile executive si legislative;
7. Eliminarea avizului parlamentar pentru cercetarea penala a demnitarilor;
8. Fara penali in demnitatie publice.
Lista pusa in dezbatere de "Coruptia Ucide":
1) Niciun condamnat penal indiferent de fapta pentru care a fost condamnat să nu poată fi angajat pe o funcție plătită din bani publici.
2) Niciun cercetat sau condamnat penal să nu aibă dreptul de a candida la o funcție publică aleasă prin votul cetățenilor (primar, parlamentar, președinte, consilier local, consilier județean etc.)
3) Dacă împotriva unui angajat plătit din bugetul de stat se începe urmărirea penală acesta trebuie suspendat din funcție pe perioada cercetărilor iar în cazul în care acesta va fi găsit nevinovat statul să achite contravaloarea salariului pentru perioada de suspendare plus o despăgubire stabilită prin lege. (Cred că e mai bine să suportăm aceste costuri în cazul câtorva erori juridice decât să riscăm să împuternicim un condamnat să administreze țara)
4) Legea penală să nu poată fi modificată prin ordonanță de urgență decât în situații de război.
5) Parlamentul să aibă obligativitatea de a pune legile în acord cu hotărârile Curții Constituționale cu cea mai mare prioritate.
6) După adoptarea prevederilor de mai sus să se organizeze alegeri parlamentare și locale.