Aderarea Ucrainei la NATO, pro și contra. Ce spun specialiștii?

Aderarea Ucrainei la NATO, pro și contra. Ce spun specialiștii?

Zeci de experți în politică externă au îndemnat membrii Alianței Nord-Atlantice să evite subiectul promovării aderării Ucrainei la NATO la summitul de la Washington din 9-11 iulie.

Ucraina - NATO - steag FOTO 123 RF

Aceștia avertizează că, dacă Ucraina va fi acceptată, Rusia o va ataca în viitor, iar acest lucru „va duce la aplicarea articolului 5 al NATO”, care impune aliaților să apere un membru al Alianței.

Argumentul articolului 5 este comun printre cei care se opun aderării Ucrainei, dar această poziție publică a peste 60 de analiști oferă o privire asupra argumentelor care ar putea fi audiate în timpul evenimentului de trei zile de la Wahington, scrie Politico .

„Cu cât NATO se apropie de momentul de a promite că Ucraina se va alătura alianței după încheierea războiului, cu atât este mai mare stimulentul pentru ca Rusia să continue războiul. Provocările pe care Rusia le creează pot fi rezolvate fără implicarea Ucrainei în NATO”, se spune în scrisoarea analiștilor. Se observă că aderarea Ucrainei la NATO ar putea avea consecințe opuse, în special, „transformarea țării într-un loc de confruntare pe termen lung între cele două puteri nucleare de top ale lumii” și un argument în mâinile liderului rus Vladimir Putin, care susține că este Moscova împotriva Occidentului.

Scrisoarea a fost trimisă la inițiativa președintelui Institutului American de Cercetare Economică, William Ruger, și a cercetătorului principal al Carnegie Endowment for International Peace, Stephen Wertheim.

După cum notează Politico, alți analiști nu sunt de acord cu astfel de afirmații. Săptămâna trecută, cercetătorii de la RAND Corp. au scris că Aliații ar fi câștigat dacă ar fi oferit Ucrainei condiții clare pentru aderarea sa viitoare cu ocazia summit-ului. Atlantic Council face, de asemenea, presiuni pentru aderarea Ucrainei la NATO, argumentând că astfel i-ar dovedi Kievului că sprijinul occidental nu va scădea.

Ucraina este prea coruptă pentru a se alătura NATO. Asta îi va transmite SUA președintelui Volodimir Zelenski, într-o lovitură majoră adusă ambițiilor de securitate ale națiunii sale. NATO va cere la summitul său anual de săptămâna viitoare, de la Washington DC , ca Ucraina să facă „pași suplimentari înainte ca negocierile oficiale de aderare să progreseze”, a declarat un înalt oficial american pentru Telegraph .

Ucraina va fi informată că în momentul de față este prea coruptă pentru a adera la NATO. Punctul de vedere va fi prevăzut în comunicatul Alianței ce urmează a fi semnat în cadrul summitului anual, programat pentru 9 iulie

„Trebuie să facem un pas înapoi și să aplaudăm tot ceea ce a făcut Ucraina în numele reformelor în ultimii peste doi ani", a spus oficialul pentru sursa citată.

„Pe măsură ce continuă să facă aceste reforme, vrem să îi lăudăm, vrem să vorbim despre pașii suplimentari care trebuie făcuți, în special în domeniul anticorupției. Aceasta este o prioritate pentru mulți dintre noi cei din jurul mesei", a mai adăugat acesta.

În cursul ultimelor consultări ale statelor membre NATO, corupția a fost un obstacol în ceea ce privește acordarea unui calendar precis Ucrainei în vederea alăturării la Alianță.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii