Aderarea României nu se află pe agendă Consiliului informal JAI

Aderarea României nu se află pe agendă Consiliului informal JAI

Aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen nu se află pe agenda primei reuniuni a Consiliului Justiție și Afaceri Interne sub președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene. Consiliul informal JAI are loc în perioada 26-27 ianuarie.

Consiliul informal JAI are loc în perioada 26-27 ianuarie FOTO Shutterstock

Consiliul informal JAI are loc în perioada 26-27 ianuarie FOTO Shutterstock

Pe agenda reunii informale care va avea loc în aceste zile, în Suedia, se află următoarele teme: migrație și azi (politica de returnare în UE; lupta împotriva crimei organizate, rolul Eurojust în sprijinirea coordonării investigațiilor de către autoritățile naționale, precum și asupra unui nou instrument pentru transferul procedurilor penale; agresiunea Rusiei împotriva Ucraina.

Potrivit programului oficial, pe agenda consiliului JAI nu se află și tema extinderii spațiul Schengen .

Olanda cere reducerea migrației ilegale către UE

Cu o zi înaintea consiliului JAI, Olanda a cerut ca Uniunea Europeană să oblige mai multe țări să își preia cetățenii considerați neeligibili pentru a rămâne pe teritoriul blocului comunitar, prin restricționarea accesului la vize, potrivit Hotnews, care citează Agerpres.

Autoritățile olandeze cer blocului comunitar suspendarea temporară a avantajelor vizelor, ca instrument în relația cu țările care nu cooperează în cazul deciziilor de deportare. De asemenea, Olanda cere ca pactul privind migrația, convenit deja între statele membre UE, să fie pus mai bine în aplicare.

Bode: Discuțiile vor continua, în marja Consiliului JAI

Ministrul Afacerilor Interne a afirmat, pe 18 ianuarie, că aderarea României la spațiul Schengen rămâne un obiectiv extrem de important.

„Aderarea la spațiul Schengen rămâne un obiectiv extrem de important pentru România. Discuțiile pe acest subiect vor fi continuate, împreună cu președinția suedeză, în marja Consiliului JAI de la Stockholm pentru identificarea unei soluții cât mai curând posibil”, preciza Bode, pe Facebook, pe 18 ianuarie.

În contextul participării ministrului Bode la Consiliu informal JAI, colegii din Coaliție și Opoziție i-au cerut acestuia să readucă în discuție aderarea României la Schengen.

PNL, prin vocea purtătorului de cuvânt Ionuț Stroe, a avertizat însă asupra faptului că, deși reuniunea din ianuarie reprezintă un moment important, dând asigurări că vor fi purtate negocieri, subiectul aderării nu trebuie forțat, în contextul în care nu este încă lămurită poziția Austriei și a Olandei.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...