Adela Cojan (CNAS): Tele-consultaţiile vor fi introduse în noul contract cadru

Adela Cojan (CNAS): Tele-consultaţiile vor fi introduse în noul contract cadru

Preşedintele CNAS, Adela Cojan, a declarat miercuri că, alături de tele-consultaţii, în viitorul pachet de servicii medicale ar putea fi introduse şi alte tipuri de servicii legate de telemedicină, precum tele-radiologia.

"Vom integra aceste servicii (n.r. servicii medicale la distanţă-telemedicină) în cadrul noului contract cadru şi a normelor de aplicare a acestora pentru anul 2021. (...) Vom crea acest portal pentru raportarea şi ulterior decontarea serviciilor la distanţă. Nu numai tele-consultaţiile vor fi introduse în noul contract cadru, ci şi alte tipuri de servicii legate de telemedicină şi intenţionăm să introducem şi tele-radiologia în cadrul viitorului pachet de servicii medicale pe care îl vom construi pentru anul 2021", a spus Cojan, în cadrul Conferinţei ThinkHealth.

În opinia sa, telemedicina reprezintă o necesitate pentru a asigura accesul la servicii de calitate şi în zonele în care există deficit de personal medical.

Preşedintele CNAS a afirmat că, în cadrul exerciţiului financiar 2014 - 2020 al UE, CNAS va accesa fonduri europene pentru dezvoltarea a trei proiecte de informatizare.

Unul dintre proiecte are ca obiectiv dezvoltarea şi implementarea unui sistem integrat de management, denumit "Sistem integrat de management în sistemul de asigurări sociale de sănătate". Acest sistem va permite elaborarea de rapoarte, analize şi studii menite să optimizeze şi să consolideze capacitatea decizională a CNAS, prin prelucrarea datelor specifice colectate în Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS). Astfel, din PIAS vor fi generate rapoarte personalizate în vederea efectuării analizelor, studiilor şi statisticilor.

Potrivit preşedintelui Adela Cojan, un alt proiect important, pentru care CNAS a demarat procedurile de accesare de fonduri nerambursabile, este extinderea Dosarului Electronic de Sănătate (DES), care a fost conceput iniţial pentru medicina primară şi spitale, însă este necesar să fie dezvoltat pe întreg lanţul de servicii medicale.

"Al treilea proiect este Sistemul Informatic pentru Gestionarea Modernă a Accesului la Servicii Medicale Acte, Recomandări şi Tehnologii (SIGMA SMART) un proiect care se doreşte a fi derulat în parteneriat cu Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) şi care are ca obiectiv general optimizarea fluxurilor de date şi monitorizarea electronică a serviciilor medicale decontate din FNUASS. Proiectul prevede construcţia unui portal în care asiguraţii şi furnizorii de servicii medicale aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate pot efectua programări electronice ale serviciilor medicale de care pacienţii au nevoie", a mai spus Adela Cojan. AGERPRES/(A-autor: Roberto Stan, editor: Mihai Simionescu, editor online: Simona Aruştei)


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”