Adam Michnik: Putin a reuşit să-i convingă pe ruşi că albul este negru şi negrul este alb
Scriitorul, ziaristul şi istoricul polonez Adam Michnik a declarat joi că primirea Premiului Prinţesa de Asturias pentru Comunicare şi Ştiinţe Umane pe anul 2022 este "un semnal de sprijin" pentru forţele democrate care "se opun" populismului şi autoritarismului în estul Europei. Totodată, în contextul invaziei ruse în Ucraina, Michnik a comentat totodată că preşedintele rus Vladimir Putin a reuşit să-i convingă pe concetăţenii săi că albul este negru şi negrul este alb, transmite EFE.
"Este o recompensă pentru ziarul meu care, în ultimii 30 de ani a încercat să-şi îndeplinească misiunea de a proteja democraţia în Polonia şi în întreaga regiune", a declarat pentru EFE redactorul-şef al prestigiosului ziar liberal Gazeta Wyborcza.
În ultimele luni, Michnik a avut o atitudine critică la adresa Kremlinului ca urmare a invaziei declanşate de Rusia în Ucraina, însă nu ezită să critice şi guvernul ultraconservator de la Varşovia şi atrage atenţia cu privire la riscurile populismului pe continentul european.
"Cea mai mare realizare a lui Putin a fost să convingă mare parte a societăţii (ruse) că albul este negru şi negrul este alb şi că nu există război în Ucraina, ci doar o operaţiune specială", a declarat Michnik, una dintre principalele figuri ale opoziţiei anti-comuniste din anii '80 ai secolului trecut şi un punct de reper în apărarea democraţiei.
Reţeta împotriva populismului este formarea cetăţenilor, consideră ziaristul polonez, căci, "dacă ignorăm educaţia, golurile care rămân pot fi umplute de Vox, Le Pen sau Orban", referiri la partidul de extremă dreapta din Spania, la lidera extremei drepte franceze Marine Le Pen şi la premierul ungar Viktor Orban.
În joc în aceste momente în Ucraina este şi modelul european al democraţiei, al relaţiilor internaţionale şi al modului de viaţă, susţine Michnik, făcând o comparaţie cu Războiul Civil spaniol care, spune ziaristul, a prefigurat "ceea ce avea să urmeze".
Pentru a apăra pacea în Europa, este obligatoriu să apărăm Ucraina, spune Michnik, care a salutat în acest context schimbarea de atitudine a guvernului german, odată cu decizia luată de Berlin de a furniza arme Kievului.
"Dezbaterea îmi aminteşte ceea ce s-a întâmplat cu Kosovo. Care mesaj este cel mai important în istorie? Niciodată să nu mai existe un Auschwitz, niciodată să nu mai existe un război", reflectează el.
A adopta atitudinea "să nu mai existe vreodată un război" şi a te opune totodată trimiterii de arme în Ucraina înseamnă a o lăsa fără apărare în faţa lui Putin şi a atrocităţilor pe care le comite armata rusă, consideră Michnik. "Desigur, şi eu aş prefera să continuăm pe calea păcii şi a demilitarizării, dar astăzi este important să apărăm Ucraina", avertizează jurnalistul polonez. AGERPRES