Acuzațiile împotriva fostului președinte al SUA implică o pedeapsă cu închisoarea de până la 400 de ani în total, precum și amenzi
Trump și consilierul său trebuie să răspundă la 38 de capete de acuzare în cazul documentelor clasificate.
Donald Trump. Foto: EPA-EFE
Autoritățile americane l-au învinuit pe fostul președinte american Donald Trump și pe consilierul său Walt Nauta pentru 38 de capete de acuzare pentru deținere necorespunzătoare a documentelor clasificate, potrivit unui rechizitoriu postat vineri în baza de date electronică a Curții Districtului de Sud din Florida.
Potrivit documentului, în lista suplimentară de posibile pedepse sunt indicate 37 de puncte împotriva fostului șef al administrației americane, și 6 puncte împotriva asistentului său. Printre altele, inculpații sunt acuzați de mărturie mincinoasă și conspirație penală.
Acuzațiile împotriva lui Trump includ pedepse lungi de închisoare - până la 400 de ani în total, precum și amenzi. Din 31 de capete de acuzare, Trump riscă până la 10 ani de închisoare și o amendă de până la 250.000 de dolari (pentru fiecare capăt de acuzare), din alte patru capete de acuzare, până la 20 de ani de închisoare și o amendă de până la 250.000 de dolari (pentru fiecare capăt de acuzare)pentru două capete de acuzare - închisoare de până la cinci ani și o amendă de până la 250.000 USD (pentru fiecare dintre capetele de acuzare). Pedeapsa finală poate fi determinată prin însumarea tuturor termenelor. În același timp, niciuna dintre acuzațiile aduse împotriva lui Trump nu prevede un termen minim de închisoare sau o amendă minimă.
Se observă că acuzațiile împotriva lui Trump nu prevăd sancțiuni sub forma unei interdicții de a ocupa funcții publice. Astfel, Trump va putea fi ales la președinție și va putea ocupa această funcție.
Unele dintre acuzații sunt aduse în temeiul așa-numitei legi a spionajului și se referă la ascunderea deliberată a documentelor secrete și a informațiilor importante pentru securitatea națională, cealaltă parte la participarea lui Trump, împreună cu Nauta, la o conspirație pentru a acoperi infracțiunea.
Din rechizitoriu rezultă că Trump a păstrat documente secrete, care, printre altele, conțineau informații despre programele nucleare ale SUA. „Documentele clasificate pe care Trump le-a păstrat includeau informații despre capacitățile de apărare și armele Statelor Unite și ale țărilor străine, programele nucleare ale SUA, potențialele vulnerabilități ale Statelor Unite și ale aliaților săi la atacuri militare, precum și planuri pentru un posibil răspuns la atacurile din străinătate”, se arată în document.
Dreptul de a votaConstituția SUA, care este principalul document care reglementează alegerea președintelui, nu prevede nicio restricție privind alegerea în funcția de șef al statului în legătură cu urmărirea penală, atât civilă, cât și penală. Se cere ca un candidat la președinție să fie cetățean american prin naștere, să aibă cel puțin 35 de ani și să fie rezident în SUA de cel puțin 14 ani.
Norme separate ale dreptului american prevăd interdicția de a ocupa anumite posturi numai în cazul unor infracțiuni specifice. În plus, o persoană condamnată pentru aceste infracțiuni sau pentru majoritatea altor infracțiuni poate lua parte la alegeri chiar și în timp ce se află în închisoare. Un precedent similar a avut loc în 1920, când Eugene Debbs, membru al Partidului Socialist al Americii, a luptat pentru președinție și a fost condamnat în 1919 la 10 ani de închisoare pentru că a încercat să protesteze împotriva înrolării în timpul Primului Război Mondial. În timpul alegerilor, Debbs a fost în închisoare, dar a primit 3,4% din votul popular din întreaga țară. Istoria Statelor Unite nu cunoaște cazuri de alegere a deținuților sau a persoanelor condamnate, în funcția de șef al statului, dar Constituția SUA nu interzice acest lucru.
Mandat de perchezițieÎn același timp, un mandat de percheziție la proprietatea lui Trump din Mar-a-Lago în august 2022 prevedea posibilitatea de a depune acuzații în temeiul unui articol care interzice ocuparea unei funcții publice. Secțiunea 2071 din titlul 18, Codul Statelor Unite, pedepsește ascunderea, confiscarea sau distrugerea documentelor cu amendă sau închisoare de până la trei ani și interzicerea ocupării oricărei funcții în Statele Unite. Textul rechizitoriului, publicat vineri, nu conține însă acest articol.
Sursa: adevarul.ro