Acuzaţii privind operaţiuni de spionaj din partea Chinei: Australia creează un grup de lucru
Australia a anunţat luni crearea unui grup de lucru consacrat luptei împotriva imixtiunilor străine într-un moment în care se înmulţesc acuzaţiile de operaţiuni de spionaj efectuate de China în imensul continent-insulă, informează AFP.
Premierul Scott Morrison a precizat că această structură va implica toate agenţiile de informaţii ale ţării, cu misiunea 'de a împiedica şi de a descuraja pe oricine încearcă să ne submineze interesele naţionale'.
Una din noutăţile acestei misiuni vizează cooperarea poliţiei federale cu agenţiile de informaţii, orientate în mod normal spre ameninţările externe, pentru a identifica şi lansa urmărirea penală sau expulzarea agenţilor străini.
'Acest grup de lucru pentru contracararea ingerinţelor străine are drept scop indentificarea, împiedicarea şi urmărirea în justiţie', a declarat Morrison în cursul unei conferinţe de presă la Canberra.
Premierul australian nu a menţionat numele Chinei, punctând doar 'ingerinţe străine provenind din mai multe surse diferite' şi relevând o 'ameninţare care evoluează'.
Acest anunţ intervine la o săptămână după acuzaţiile explozive făcute de Wang Liqiang, un chinez de 26 de ani prezentat ca fost spion care şi-a găsit adăpost în Australia.
El a fost prezentat de grupul de presă australian Nine drept un transfug care a dezvăluit contraspionajului australian modul în care Beijingul efectuează operaţiuni de infiltrare şi imixtiune în Hong Kong, în Taiwan şi în Australia.
Puţin mai înainte, fostul şef al spionajului australian, Duncan Lewis, care a demisionat în septembrie, a acuzat Beijingul că doreşte 'să preia controlul' asupra mediilor politice prin 'spionaj şi ingerinţă'.
Autorităţile australiene anchetează, între altele, informaţiile potrivit cărora China ar fi încercat să recruteze un om de afaceri la Melbourne pentru a-l face ales în parlamentul federal şi astfel de a dispune de un agent infiltrat în legislativ.
Bo 'Nick' Zhao, un vânzător de maşini de lux de 32 de ani, care a aparţinut Partidului Liberal al lui Morrison, ar fi refuzat propunerile chineze, dar şeful guvernului a considerat aceste afirmaţii 'profund îngrijorătoare'.
La rândul său, China a invocat 'minciuni', acuzând 'anumiţi oameni politici, organizaţii şi media din Australia' de exacerbarea aşa-numitului caz al spionilor chinezi'.
În acelaşi timp, ministrul australian de externe a denunţat luni tratamentul 'inacceptabil' rezervat de Beijing unui universitar australian deţinut în secret pentru spionaj în China, conform AFP.
Yang Hengjun (50 de an), militant prodemocraţie de origine chineză, a fost reţinut în ianuarie, în timp ce sosise în China din Statele Unite, el fiind cunoscut pentru publicarea pe reţelele de socializare a unor mesaje critice la adresa guvernului chinez.
Şefa diplomaţiei australiene, Marise Payne, s-a declarat 'extrem de îngrijorată' după informaţiile primite în urma unei vizite consulare la Yang Hengjun, într-un comunicat redactat în termeni neobişnuit de fermi.
Deţinutul face obiectul unor măsuri de 'izolare sporită' şi este supus unor 'restricţii de comunicare cu familia şi prietenii săi', precum şi unor 'interogatorii zilnice, inclusiv încătuşat', afirmă ea.
'Este inacceptabil', susţine ministrul de externe, în condiţiile în care Canberra a solicitat în mod repetat ca Yang să beneficieze de 'normele fundamentale de justiţie, corectitudine procesuală şi tratament uman'.
Premierul Scott Morrison a negat că Yang, ultimul dintre-o serie de cetăţeni străini arestaţi în China pentru acuzaţii de spionaj sau încercare de a fura secrete de stat, ar fi spion.
Tăcerea aproape totală a Chinei în acest caz a dus la tensionarea şi mai mult a relaţiilor bilaterale între Beijing şi Canberra, care s-au deteriorat în ultimele luni.AGERPRES