Acuzaţii de cenzură după ce în Germania a început aplicarea legii ce obligă reţelele de socializare să elimine mesajele 'ofensatoare'

Acuzaţii de cenzură după ce în Germania a început aplicarea legii ce obligă reţelele de socializare să elimine mesajele 'ofensatoare'

Guvernul german şi-a apărat joi noua lege împotriva aşa-numitelor mesaje de 'ură' şi a 'ştirilor false', taxată însă drept cenzură de extrema dreaptă, dar şi de sectorul jurnalistic, informează agenţia EFE.

'Libertatea de exprimare protejează opiniile reprobabile sau manifestările de ură. Dar incitarea la ură, ameninţările, insultele şi inclusiv negarea Holocaustului nu înseamnă libertate de exprimare, ci atacuri împotriva libertăţii altora de a se exprima', a justificat ministrul german al justiţiei, Heiko Maas, legea care obligă reţele de socializare să elimine în 24 de ore de la postare 'conţinuturile vădit ofensatoare', sub sancţiunea unei amenzi de 50 de milioane de euro.

El a răspuns astfel criticilor primite după primele cazuri de aplicare a legii - în vigoare din 1 ianuarie -, reţelele de socializare Twitter şi Facebook blocând temporar conturile unor reprezentante ale partidului de extremă dreapta 'Alternativa pentru Germania' (AfD) şi ale unei reviste satirice.

Vicepreşedinta AfD, Beatrix von Storch, a postat un text în care a criticat un mesaj difuzat în mai multe limbi, inclusiv în arabă, prin care poliţia din oraşul Koln lansa un apel pentru un An Nou paşnic, după ce în acest oraş Revelionul din 2015-2016 a fost marcat de sute de agresiuni sexuale comise de migranţi nord-africani.

''Ce se întâmplă în această ţară? De ce poliţia îşi publică acum mesajele oficiale în arabă?', s-a întrebat vicepreşedinta AfD. ''Se adresează oare în acest mod hoardelor de bărbaţi barbari, musulmani şi violatori în încercarea de a-i îmbuna?'', a adăugat ea în respectiva postare în care mai făcea referire la ''sfârşitul statului de drept în Germania''.

Prin urmare, Facebook şi Twitter i-au blocat temporar conturile, decizie care a atras numeroase mesaje de solidaritate faţă de Beatrix von Storch şi faţă de şefa grupului parlamentar al AfD, Alice Weidel, ale cărei conturi pe aceleaşi reţele au fost de asemenea blocate şi care a comparat această măsură cu practicile Germaniei comuniste.

Revista satirică Titanic i-a oferit 'azil' lui Beatrix von Storch pentru a-şi difuza în continuare mesajele, dar şi aceasta şi-a văzut apoi suspendate conturile de pe reţelele de socializare.

Toate conturile au fost deblocate după ce respectivele mesaje au fost şterse, dar copii ale postărilor originale continuă să circule.

Noua lege promovată de guvernul german a primit critici şi din partea mass-media. Astfel, Asociaţia Presei Germane, cea mai mare organizaţie a jurnaliştilor din Germania, nu consideră normal faptul ca o companie din SUA să poată 'cenzura' presa germană, în timp ce săptămânalul Der Spiegel a descris această lege drept 'una dintre cele mai stupide' adoptate vreodată în Germania.AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…