Acuzații CUTREMURĂTOARE! Chiar așa de JOS am ajuns ca popor?

Acuzații CUTREMURĂTOARE! Chiar așa de JOS am ajuns ca popor?

Risc Seismic

„Adevaruri care dor” ar fi fost, poate, cel mai potrivit titlu pentru aceste dezvaluiri. Pentru ca, desi sistemul s-a reformat deja in buna parte, persista inca tot felul de „cutume” care, atunci cand vor exploda, vor aduce o pata de imagine si asupra institutiilor in care s-a practicat „para-indaratul”, desi principalii vinovati sunt strict oamenii cu functii de conducere care s-au pretat la asemenea gesturi. 

Mai ales ca, din nevoia disperata de a fi trimisi in strainatate pentru a face un ban in plus, multi dintre militarii, politistii si ofiterii de protectie care castigau „lozul castigator” al trimiterii in misiuni externe trebuiau sa plateasca pentru acesta o taxa fixa. Reprezentata de asa-numita prima de instalare, care era imediat „returnata”, astfel ca se poate vorbi de o adevarata „zeciuiala” perceputa celor care, oricum, isi riscau viata sub tricolorul romanesc pe alte meleaguri indepartate ale lumii.

Nu dai, nu pleci!

Cam acesta este principiul pe care au ajuns sa-l cunoasca destul de bine cam toti cei din sistem care vor sa plece in misiuni in strainatate, oricat de riscante ar fi acestea, atrasi fiind de castigurile de necontestat cu mult mai mari decat lefurile primite in tara. Desigur, mai sunt si unii naivi care chiar isi incearca sansele pe bune, dar ponderea acestora in randurile viitoarelor trupe trimise peste hotare este una ridicol de mica. Asa ca, dupa atatia ani in care se stia ca, indiferent daca esti militar din cadrul MApN, politist de frontiera sau cadru al SPP, acestea fiind de altfel si principalele structuri care trimit forte afara, putini dintre cei care aveau dreptul sa plece isi mai incercau sansele, daca nu reuseau sa se treaca de la inceput pe „lista buna”. De altfel, o strategie asemanatoare era folosita si pe plan intern, cu ocazia organizarii multor concursuri pentru ocuparea a diverse functii de conducere. Iata insa ca recenta „revolutie” de la Ministerul de Interne, unde s-a organizat, in premiera, un concurs la nivel national pe deplin transparent, care nu a mai lasat loc de nicio interpretare, dovada fiind si contestatiile ca si inexistente a deschis multora ochii si le-a dat sperante. Ca, asa cum s-a petrecut la Interne, poate se vor indrepta lucrurile si la alte structuri, chiar daca pentru aceasta este posibil ca procurorii militari sa aiba ceva de lucru in perioada urmatoare.

Doar afara!

Bineinteles ca punerea la punct a acestor retele subterane de colectare a „para-indarat”-ului a necesitat vreme indelungata si solutii extrem de ingenioase pentru a nu fi starnite structurile anticoruptie din Romania, unele tot mai active in ultima perioada. Insa, dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, „colegii” celor implicati, care monitorizeaza cu tot mai mare interes acest fenomen stiu deja foarte bine, de exemplu, ca banii nu se dau niciodata in tara. Unde riscul unui eventual flagrant este prea mare pentru ca sa riste cineva. In schimb, „zeciuiala” se percepe doar afara, mai ales ca, tinand cont si de statutul international al locatiilor unde isi desfasoara activitatea romanii aflati in misiuni externe, interventia structurilor anticoruptie din tara este pur si simplu imposibila! Asa ca, daca in tara nimeni nu pune mana pe niciun ban, in strainatate este intotdeauna la indemana pretextul unui imprumut ca intre camarazi.

Primele brese

Repet, situatia nu este una generalizata la nivelul intregilor structuri pomenite, numai ca iminentele schimbari care se vor opera aici vor produce si primele brese in „zidul tacerii” de care s-au lovit pana acum cei care au incercat sa se apropie mai mult de aceste retele. Insa a fost extrem de greu, intrucat si „cotizantii” stiau inca dinainte sa plece din tara la ce se inhama si atunci, odata ajunsi in misiunile externe, plateau „zeciuiala” fara sa cracneasca. Insa multi dintre cei intorsi acasa si care, din varii motive, stiu bine ca nu vor mai pleca, par tot mai dispusi sa colaboreze pentru ca sa nu mai fie nevoiti sa dea „para-indarat”-ul, ca ei, si alti camarazi mai tineri. Si cand acestia vor incepe sa colaboreze cu procurorii militari anticoruptie, chiar ca va fi „cutremur” mare…

Cătălin TACHE/National

.


Risc Seismic


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...