Acum ce va fi pentru Putin? După retragerea rusă, Kremlinul are puține opțiuni bune în Ucraina
Președintele rus este într-o poziție „de neinvidiat”, în timp ce se confruntă cu presiunile interne după ce armata ucraineană a lansat o contraofensivă uluitoare, a spus un expert.
Foto: EPA-EFE
Armata lui este în retragere , rivalii săi sunt din ce în ce mai optimiști și chiar și susținătorii săi își exprimă o neliniște rară: președintele rus Vladimir Putin ar putea fi în cea mai slabă poziție a sa de când a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în urmă cu mai bine de 200 de zile.
La Washington, în Europa și chiar la Moscova, întrebarea este acum ce ar putea planifica Putin să recâștige o inițiativă care pare să-i scape cu fiecare nouă actualizare a datelor de câmpul de luptă.
Ar putea Kremlinul să ordone mobilizarea militară deplină, să insiste mai tare în războiul său energetic sau chiar să accepte o mișcare drastică precum o lovitură nucleară tactică? Oficialii occidentali și analiștii militari au fost de acord că Putin pare să aibă puține opțiuni bune disponibile.
„Este cu adevărat de neinvidiat când privești războiul din poziția sa”, a spus Michael Kimmage, care s-a concentrat pe problema Ucraina-Rusia la Departamentul de Stat în timpul administrației Obama. „Într-un fel, întregul concept al războiului este dezactivat, greșit, iar aceasta este o povară uriașă pentru Putin, deoarece lucrurile s-au înrăutățit considerabil în ultima săptămână”.
Regrupare după retragere?
În vreme ce Ucraina caută să-și consolideze câștigurile și să avanseze mai departe pe teritoriul ținut de Rusia, necesitatea imediată a Kremlinului este să oprească valul. Putin poate rezolva cel mai repede neliniștea acasă, oprind progresele ucrainene și revenind la impasul relativ care s-a dovedit un punct de presiune eficient asupra Kievului și aliaților săi occidentali.
Pe termen scurt, aceasta va însemna stabilizarea liniilor defensive rusești în regiunea industrială de est a Donbasului - formată din provinciile gemene Lugansk și Donețk, unde Rusia s-a luptat cu sârguință pentru a avansa vara - precum și în sudul din jurul orașul de coastă crucial Herson .
Stephen Twitty, un general-locotenent în retragere al Armatei SUA și fost comandant adjunct al Comandamentului European al SUA, a spus că Ucraina este departe de victorie și că se așteaptă ca războiul să dureze mai mult - „încă un an sau doi”. Cu toate acestea, dacă Rusia nu reușește să mențină linia în est și sud, asta ar putea semnifica „game over” pentru campania Kremlinului și a lui Putin.
„Au vrut toată Ucraina; și nu au putut-o lua. Au vrut capitala Kiev; nu au putut să o ia. Și așa s-au mutat la obiectivele de a lua estul și sudul și de a stabili acel pod de uscat spre Crimeea”, a spus Twitty, referindu-se la ideea unui pod de uscat din teritoriul ocupat al Crimeei. „Dacă nu îndeplinesc aceste obiective, ei au eșuat în această campanie și chiar acum există pentru ei o probabilitate de eșec. Și așa că nu cred că Putin va renunța atât de ușor”.
Ambiția esențială a lui Putin pare să fie controlul în continuare al Crimeei, precum și anexarea Donbasului și a ținutului de coastă de-a lungul Mării Negre. Oficialii instalați la Moscova au anulat referendumurile propuse pentru ca acele zone să se desprindă și să se alăture Rusiei în urma avansului ucrainean.
Unii experți au speculat că Kremlinul ar putea urmări să împingă mai spre vest de-a lungul Mării Negre, până la Odesa, pentru a ridica moralul și a întrerupe porturile Ucrainei - un pilon economic cheie și sursă de transport de cereale pentru lume - sau să se regrupeze în Donbas pentru un contraatac în est.
Oricare ar fi următorii pași ai lui Putin, el nu a dat nicio indicație privind reducerea ambițiilor sale expansive, în ciuda evenimentelor recente.
Afișând un ton plin de încredere și sugerând că nu este deranjat de contraofensiva Ucrainei, liderul rus a promis vineri că va continua și a spus „nu ne grăbim”.
Cu toate acestea, nu este clar ce poate realiza armata sa în mod realist la puterea sa actuală.
Mobilizare deplină?
Comentatorii pro-Kremlin de la televiziunea de stat și bloggerii militari naționaliști s-au apucat mai mult ca niciodată în a-l critica pe Putin, cu apeluri reînnoite de a escalada militar.
Ramzan Kadyrov, un apropiat al lui Putin care conduce Republica Cecenă, și-a exprimat o frustrare din ce în ce mai mare față de ceea ce el a numit eșecurile militare „uimitoare” ale Rusiei în Ucraina, spunând că „ar fi forțat să vorbească cu conducerea Ministerului Apărării” dacă nu ar exista. schimbări de strategie.
Kadyrov a mers mai departe pe canalul său Telegram joi, cerând ca fiecare lider al unei provincii ruse să adune 1.000 de voluntari pentru a se alătura luptei, despre care a spus că va aduna 85.000 de oameni – „aproape o armată!”
Este acea chestiune de mobilizare pe care Moscova a evitat-o, deși observatorii au așteptat de mult ca Putin să facă apelul.
Kremlinul a insistat să minimizeze războiul ca fiind o „operație militară specială”, dar o mobilizare generală a soldaților ruși ar atrage o atenție mai mare asupra conflictului și ar admite implicit că, în prezent, campania militară merge prost.
O mobilizare generală ar permite armatei să recurgă în continuare la cele 2 milioane de rezerviști ai Rusiei, care să-i permită să extindă războiul și să pună Kremlinul în poziția de a presă baza sa de producție spre o poziție de război. Totuși, ar necesita o pregătire intensă și re-dedicarea materialelor și a economiei, ceea ce înseamnă că ar putea dura cel puțin până în primăvara până să aibă un efect asupra câmpului de luptă.
Ar putea duce, de asemenea, la reacții în marile orașe rusești, unde viața a continuat în multe privințe ca de obicei și unde locuitorii nu au suferit până acum același număr de victime ca provinciile rurale.
„Dacă începi să iei tineri din Moscova și Sankt Petersburg, care sunt mai puternici din punct de vedere politic decât cei din provincii, și încep să moară în Ucraina în timp ce Rusia pierde, aceasta este o poziție foarte riscantă din punct de vedere politic pentru Putin”, a spus Kristine Berzina, cercetător senior în politica de securitate și apărare la German Marshall Fund.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, a declarat săptămâna aceasta că Kremlinul nu are în vedere mobilizarea completă, dar că dezbaterea este binevenită – până la un punct.
„Punctele de vedere critice pot fi considerate pluralism atâta timp cât rămân în limitele legii”, a spus el. „Dar linia este foarte, foarte subțire. Aici trebuie să fii atent.”
Comentariile politicianului Boris Nadejdin la televiziunea rusă că Kremlinul nu a avut nicio șansă de câștig și că ar trebui să demareze discuțiile de pace au făcut furori online în această săptămână.
„Suntem acum în punctul în care trebuie să înțelegem că este absolut imposibil să învingem Ucraina”, a spus Nadejdin duminică la NTV controlat de stat, unde a criticat și mai mult Kremlinul pentru „metodele sale de război colonial” și pentru utilizarea soldaților și mercenarilor contractuali. fără mobilizare.
Nadejdin a declarat marți pentru Associated Press că nu se teme de arestare și nu crede că a încălcat legislația rusă care interzicea disprețuirea armatei sau răspândirea de „informații false” despre conflict.
„Nu a existat deloc un singur fals, nici un singur fals în ceea ce am spus”, a spus el agenției de presă „A existat o declarație de fapte absolut evidente”.
Moscova și Kievul au intrat în negocieri la începutul războiului, dar nu au reușit să facă progrese substanțiale către niciun acord de pace. Având în vedere ambițiile teritoriale ale lui Putin și încrederea tot mai mare a Ucrainei în capacitatea sa de a relua teritoriirile pierdute, orice înțelegere poate necesita concesii pe care niciuna dintre părți nu este dispusă să le accepte.
Prejudiciul potențial al criticilor din ce în ce mai mari la adresa lui Putin este clar, presiunile atât pentru intensificarea campaniei militare, cât și pentru a o pune capăt cresc. Putin chiar a recunoscut joi, după o întâlnire cu președintele chinez Xi Jinping , că Xi are „ întrebări și îngrijorări ” cu privire la război.
Solicitările de demisie a sa, precum cele venite de la cei 50 de deputați municipali făcute într-o petiție săptămâna aceasta, ar putea indica amenințări mai mari la adresa capacității lui Putin de a păstra puterea, a spus Kimmage, și ar putea însemna că unii din politica rusă încep să-și acopere pariurile și să vadă crăpături în armura lui de om puternic.
„Aceasta va fi cea mai interesantă dinamică de urmărit în politica rusă în următoarele două luni”, a spus el. „O fac cu un anumit risc politic, dar dacă armata rusă pierde cu adevărat, nu cred că Putin poate supraviețui acelei înfrângeri”.
Opțiunea nucleară?
Având propria sa poziție probabil mai vulnerabilă pe măsură ce războiul se schimbă în favoarea Ucrainei, unii analiști au avertizat că un Putin încolțit s-ar putea întoarce la arsenalul nuclear al Rusiei .
Temerile de o confruntare nucleară între Rusia și NATO s-au diminuat de la începutul războiului, dar analiștii au spus că o lovitură tactică la scară mică împotriva Ucrainei ar putea rămâne o posibilitate – mai ales dacă perspectivele lui Putin continuă să se acrească.
O astfel de mișcare ar oferi, cel mai probabil, câștiguri militare limitate, în timp ce ar atrage un regres geopolitic în care situația ar putea scăpa de sub controlul Kremlinului.
Cu toate acestea, Rose Gottemoeller, fostul secretar general adjunct al NATO, a spus că lumea trebuie să rămână vigilentă. Ea a spus că este posibil ca Putin să poată efectua o lovitură tactică ca o demonstrație a puterii nucleare a Rusiei, poate peste Marea Neagră sau asupra unei instalații militare ucrainene, „pentru a produce teroarea nu numai în ucraineni, ci și asupra comunității globale care ar urma atunci. teoretic să împingă Ucraina să capituleze”.
„Cred că aceasta este opțiunea cea mai puțin probabilă pentru Putin, dar nu uitați că există și alte arme de distrugere în masă, inclusiv cauzarea unui dezastru al unei centrale nucleare sau utilizarea armelor chimice sau biologice”, a spus Gottemoeller. „Toată lumea trebuie să fie conștientă de faptul că aceasta ar putea fi o posibilitate.”
Deși Kremlinul nu a amenințat că va folosi arme nucleare convenționale de ceva timp, se pare că folosește amenințarea unui dezastru de radiații la centrala nucleară Zaporizhzhia din sudul Ucrainei ca o altă formă de zgomot al sabiei nucleare.
Vine iarna
Poate că cea mai bună opțiune a lui Putin ar fi să câștige timp și să se bazeze pe schimbarea anotimpurilor.
După ce s-au retras din regiunea Harkov, trupele ruse au continuat rapid cu lovituri împotriva țintelor de infrastructură care au lăsat temporar mulți rezidenți fără electricitate.
Au fost ovaționați de unele dintre acele voci naționaliste online. Dar nu doar Ucraina se confruntă cu presiunea energetică din partea Rusiei, deoarece costurile de trai în spirală testează sprijinul Europei pentru Kiev.
Această formă de război hibrid poate fi una dintre cele mai bune pârghii rămase la dispoziția lui Putin, având ca scop creșterea presiunii politice externe asupra Ucrainei pentru a accepta condiții nefavorabile, în timp ce emisfera nordică se îndreaptă către o iarnă rece și costisitoare.
Un alt element al acestui război hibrid este așteptarea că va exista un nou val de refugiați ucraineni care scăpa de frigul iernii agravat de bombardamentele rusești asupra centralelor electrice, despre care Înaltul Comisar ONU pentru Refugiați Filippo Grandi a avertizat de luni de zile.
Este necesar ca Ucraina să reușească acum pe câmpul de luptă, a spus Berzina, pentru a avea sprijin în înghețarea frontului și vetrele reci ale iernii.
„Politicienii au făcut o treabă bună comunicând, dar vor trebui să facă mai mult, deoarece clasa de mijloc este esențială pentru a trece peste iarna aceasta”, a spus Berzina. „Trebuie să știe de ce probabil le va fi puțin mai frig în această iarnă. și de ce se confruntă cu mai multă instabilitate economică.”
Mai presus de toate, se pare că Ucraina și partenerii săi occidentali vor trebui să stabilească acel sprijin înainte ca temperaturile scăzute ale iernii, gheața și zăpada să înghețe din nou câmpul de luptă.
Sursa: adevarul.ro