Acum aflăm că până și sceptrele lui Ceaușescu au fost furate după „Revoluție”...

Acum aflăm că până și sceptrele lui Ceaușescu au fost furate după „Revoluție”...

Cele două sceptre au fost reperate de autoritățile române după ce o casă de licitaţie din Germania le-a scos la vânzare în Franţa, în luna mai a acestui an.

Ministerul Culturii din România a sesizat autoritățile, iar obiectele au fost retrase de la licitație și se fac eforturi pentru readucerea lor în țară, potrivit Observator .

Unul dintre cele două sceptre a fost oferit lui Nicolae Ceaușescu când Marea Adunare Naţională l-a ales, în 1974, preşedinte al Republicii Socialiste România.

Ştefan Voitec i-a dăruit eşarfa tricoloră cu stema ţării şi sceptrul prezidenţial, copiat după unul al Regelui Ferdinand. Istoricii spun că, la acea vreme, mulţi s-au întrebat cum poate sta un sceptru în mâinile unui preşedinte. Salvador Dali i-a trimis o telegramă prin care îl felicita ironic pentru acest gest.

Pentru că nu au prins sarcasmul, comuniştii au publicat scrisoarea în ziarul Scânteia.

Al doilea sceptru i-a fost oferit la momentul la care Nicolae Ceauşescu devenea comandant suprem al forţelor armate. După Revoluţia din 1989, urma sceptrelor s-a pierdut şi s-a crezut că au fost confiscate de revoluţionari.

Vânzătorul din Germania a postat anunţul privind licitaţia şi pe pagina lui de socializare, în urmă cu trei luni. Acesta a pus un preţ de pornire de 20.000 de euro. Acuzaţiile sunt de furt calificat, tăinuire şi spălarea banilor. Dosarul este la Parchetul General.


Citește și:

populare
astăzi

1 O americancă stabilită în România, în stare de șoc: „În România găsești peste tot, în SUA nu se întâmplă așa”

2 Cea mai bună dovadă că sfârșitul lumii este aproape...

3 Procurorii DNA l-au reținut pe șeful Poliției Rutiere Maramureș

4 VIDEO War fashion / Un cecen capturat de ucraineni în regiunea Kursk purta un hanorac în valoare de 2.300 de dolari

5 Putin s-a enervat, a cerut împingerea imediată a ucrainenilor din Kursk și l-a întrerupt pe guvernatorul regiunii care făcea bilanțul teritoriului oc…