Acum 50 de ani, de 1 Decembrie, pe prima pagină din Scânteia, Ceaușescu făcea apologia investițiilor străine, a relațiilor cu SUA
Cum a marcat regimul Ceaușescu ziua de 1 Decembrie 1973, acum 50 de ani: Unirea cu Transilvania – care nu era definită drept „Marea Unire”, cum s-a petrecut ulterior – era consemnată pe pagina șase din Scânteia, oficiosul Partidului Comunist Român (PCR), scrie defapt.ro .
Pe prima pagină, Scânteia publica un interviu acordat de Nicolae Ceaușescu revistei Business Week din SUA, în care secretarul general al PCR spunea că dorește să atragă în România investiții străine – sub forma unor „societăți mixte” – și a relațiilor cu SUA.
Cum a marcat regimul Ceaușescu ziua de 1 Decembrie
În ziua în care se aniversau 55 de ani de la unirea cu Transilvania, la TVR 1, la oră de vârf, s-a difuzat serialul polițist Mannix.
De altfel, câteva zile mai târziu, la 4 decembrie, Elena și Nicolae Ceaușescu au început una din cele mai spectaculoase vizite din cele patru pe care le-a făcut în SUA: au fost cazați la rezidența președinților SUA de la Camp David, au fost primiți cu onoruri la Casa Albă, iar președintele Richard Nixon a oferit un dejun în onoarea oaspeților săi.
În interviul pentru Business Week, Nicolae Ceaușescu este întrebat: „Domnule președinte, este România interesată în mod deosebit de investiții din partea firmelor din SUA și de ce?”. Secretarul general al PCR a răspuns fără ezitare: „Da. România este interesată în investiții și din partea companiilor americane, așa cum este interesată în investiții și din partea altor societăți străine”.
El pleda pentru dezvoltarea relațiilor cu SUA: „Totuși, nu am ajuns la nivelul pe care l-ar permite existența unor condiții normale în comerțul reciproc și am în vedere acordarea de către Statele Unite a clauzei națiunii celei mai favorizate României”.
Tot pe prima pagină din Scânteia se poate afla că, de 1 Decembrie, o zi de sâmbătă, Legislativul – Marea Adunare Națională – a muncit, adoptând, printre altele, bugetul de stat pe 1974.
Filme capitaliste în cinematografe și la TVR 1
Unirea de la 1 Decembrie 1918 era marcată printr-un articol semnat de Silviu Achim și publicat pe pagina șase a cotidianului oficial al PCR. „Făurirea statului național unitar român a fost un act progresist, de covirșitoare însemnătate pentru destinele poporului nostru. El a influențat favorabil mersul înainte al societății românești, a contribuit la accelerarea ritmului dezvoltării sale economice, oulturale și științifice”, scria Achim, în obișnuita limbă de lemn de la acel moment.
În ceea ce privește evenimentele politice dedicate acestei aniversări, Scânteia consemnează, printre altele, niște banale „expuneri” la Casa de Cultură a Sectorului 3 și la Întreprinderea Danubiana.
Pe ultima pagină, de politică externă, oficiosul PCR arăta că Olanda se plânge de situația din Comisia Economică Europeană (structura care a precedat UE) că țările mari, precum Germania, Franța și Marea Britanie au reuniuni la care statele mici nu sunt invitate.
România Film nu mediatiza, în Scânteia de la 1 decembrie 1973, un film românesc, ci „The Birdman” – tradus „Misiunea secretă a maiorului Cook” – un film american de acțiune, produs pentru televiziune, din 1971.
La TV Programul 1, de la ora 21.00, rula serialul Mannix.
În plus, Scânteia anunța o reducere de 10% la frigiderele din producție internă Frigero Lux. De exemplu: „Frigider electric cu compresor „Frigero“, model cabinet, capacitate 140 l, de la 4 110 lei la 3 610 lei”.