„Actul de la 4 ianuarie”. Ziua în care prinţului Mihai i s-a recunoscut calitatea de moştenitor al tronului VIDEO

„Actul de la 4 ianuarie”. Ziua în care prinţului Mihai i s-a recunoscut calitatea de moştenitor al tronului VIDEO

În urmă cu exact 98 de ani, la 4 ianuarie 1926, Parlamentul României a votat îndepărtarea prinţului Carol de la succesiune şi a recunoscut prinţului Mihai calitatea de moştenitor al tronului.

Regele Mihai în copilărie. FOTO Arhivele diplomatice ale MAE

Regele Mihai în copilărie. FOTO Arhivele diplomatice ale MAE

Pe 25 octombrie 1921, la la Foişor, o vilă de pe domeniul Peleş din Sinaia, venea pe lume Regele Mihai, ultimul monarh al României, considerat un simbol al curajului politic.

În biografia autorizată intitulată „Regina-mamă Elena a României“, publicată de Editura Humanitas în Colecţia Casa Regală, Arthur Gould Lee, bun prieten cu Familia Regală, a descris în detaliu perioada dificilă în care s-a născut Regele Mihai. Viitoarea regină-mamă Elena l-a născut pe Regele Mihai la șapte luni și jumătate după oficierea căsătoriei cu Principele Carol al II-lea, naşterea fiind declanşată înainte de termen, atât mama, cât și copilul supraviețuind cu greu.

Viața le-a fost salvată de dr. Louros, medicul familiei regale grecești a Elenei.

Moștenitorul tronului a primit numele Mihai, în onoarea lui Mihai Viteazul, considerat de monarhi cel mai mare erou din istoria României.

Avea puțin peste patru ani când, la la 4 ianuarie 1926, Parlamentul României a votat îndepărtarea prinţului Carol de la succesiune şi a recunoscut prinţului Mihai calitatea de moştenitor al tronului.

A devenit rege la vârsta de 5 ani şi 9 luni

În urma decesului bunicului său Ferdinand I, la 20 iulie 1927, Mihai a devenit rege al României. Avea doar 5 ani şi 9 luni.

Din cauza vârstei, prerogativele demnităţii regale au fost asumate între 1927-1930 de o Regenţă aflată sub influenţa liberalilor, şi formată din patriarhul Miron Cristea, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Gheorghe Buzdugan (din 1 octombrie 1929, în urma decesului acestuia, a fost numit Constantin Sărăţeanu), şi principele Nicolae, fratele lui Carol.

Regele Mihai. FOTO arhivelenationale.ro

Regele Mihai. FOTO arhivelenationale.ro

La 6 iunie 1930, principele Carol al II-lea a revenit în ţară. Guvernul a preluat puterile şi prerogativele constituţionale şi, în virtutea acestora, l-a detronat pe regele Mihai , aflat sub regenţă.

Pe fondul evenimentelor din vara anului 1940 - notele ultimative ale URSS din 26 şi 28 iunie, Dictatul de la Viena din 30 august, protestele de la începutul lunii septembrie, atitudinea ostilă a liderilor politici şi a armatei, instaurarea unui regim autoritar de către generalul Ion Antonescu - Carol al II-lea a fost obligat să renunţe la prerogativele regale, la 6 septembrie 1940.

În aceeaşi zi, principele moştenitor Mihai, în vârstă de 19 ani, a depus, în Sala Tronului, jurământul ca rege. Regele Mihai a avut curajul să îl aresteze pe mareșalul Ion Antonescu și să decidă întoarcerea armelor împotriva Germaniei hitleriste, într-o perioadă extrem de delicată.

Abdicarea

În luna noiembrie a anului 1947, regele Mihai I și regina-mamă Elena au fost invitați la nunta viitoarei regine Elisabeta a II‑a. După revenirea în țară, la 29 decembrie 1947, familia regală se afla la Sinaia, la Castelul Foișor. A primit două telefoane de la București. I-a fost comunicat faptul că premierul Petru Groza dorește o audiență a doua zi dimineața, la ora 10, la Palatul Elisabeta.

La Palatul Elisabeta, în cadrul ședinței, premierul Petre Groza i-a cerut regelui Mihai I să abdice .

Regele Mihai faţă-n faţă cu Gheorghiu-Dej, în mai 1947. FOTO Fototeca online a comunismului românesc

Regele Mihai faţă-n faţă cu Gheorghiu-Dej, în mai 1947. FOTO Fototeca online a comunismului românesc

La 3 ianuarie 1948 regele Mihai I a fost obligat să părăsească România.

Prin decizia Consiliului de Miniştri din 22 mai 1948, regelui Mihai I şi membrilor familiei regale li s-a retras cetăţenia română.

Regele Mihai s-a stins din viață pe 5 decembrie 2017, la București.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 ALERTĂ Primul sondaj cu prognoză tristă pentru Simion!

2 Explodează rahatul? / O firmă abia înființată a luat 49 de contracte de 10 milioane de euro în mai puțin de doi ani!!!

3 Ce se întâmplă cu Putin? / „Declarațiile sale ridică îndoieli cu privire la independența sa în luarea deciziilor”

4 ALERTĂ Frate, Potra chiar avea o mică armată, sursele n-au spus prostii! / MApN, comunicat care dă fiori!

5 Rețeaua de sănătate Regina Maria a fost vândută pentru un miliard de euro unei rețele private din Finlanda