Activiştii Mining Watch şi Roşia Montană: Ministrul Ivaşcu nu apără interesele cetăţenilor români
Activiştii Mining Watch şi Roşia Montană susţin, într-un comunicat de presă, remis AGERPRES, că ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, George Ivaşcu, nu apără interesele cetăţenilor români, după ce acesta a solicitat oficial amânarea analizării dosarului Roşia Montană la UNESCO şi anunţă că se vor adresa Justiţiei "pentru a cere daune direct şi personal tuturor funcţionarilor publici implicaţi" în luarea acestei decizii.
Într-un comunicat de presă remis vineri AGERPRES, aceştia arată că decizia ministrului nu poate fi explicată "decât prin de dorinţa de a proteja politicienii implicaţi în scandal, de la Călin Popescu-Tăriceanu la Liviu Dragnea, Victor Ponta, Kelemen Hunor sau Traian Băsescu".
"Pe cine apăraţi şi de cine, domnule Ivaşcu? (...)Nu cumva încercaţi să le salvaţi pielea tuturor celor care au semnat în neştire acte favorabile companiei miniere, mulţi dintre aceştia colegi cu dvs. în coaliţia de guvernare? Cum veţi da ochii cu noi, în anul Centenarului, după ce aţi îngropat cu bună ştiinţă şansele de salvare a unuia dintre cele mai valoroase monumente ale patrimoniului românesc şi universal?", a declarat, în comunicatul de presă, Tudor Brădăţan, membru fondator Mining Watch.
Activiştii mai susţin că decizia ministrului Culturii de a solicita oficial amânarea analizării dosarului Roşia Montană depus la UNESCO a venit cu doar o zi înainte de discutarea includerii Roşiei Montane în Patrimoniul Mondial, la reuniunea ce are loc la Manama, în Bahrain.
"Acţiunea ministrului este fără precedent, neexistând o procedură pentru amânarea votului la Comitetul Patrimoniului Mondial. Ruşinea e cu atât mai mare cu cât ICOMOS, organismul experţilor în patrimoniu, a recomandat deja includerea imediată a Roşiei Montane pe lista patrimoniului în pericol, insistând asupra faptului că situl este vulnerabil şi necesită măsuri urgente de protecţie. În solicitarea amânării, Ivaşcu a folosit ca pretext arbitrajul internaţional dintre Statul Român şi Gabriel Resources, adică sperietoarea celor 4,4 miliarde de dolari cerute drept despăgubire de compania minieră. Asemenea declaraţii sunt iresponsabile, manipulatoare şi nu fac altceva decât să pericliteze poziţia statului în arbitraj. În realitate, singurul mod în care aceşti bani vor fi vreodată plătiţi este dacă oficialii români îi îndeasă, complice, în buzunarele firmei canadiene", se arată în comunicatul citat.
Mining Watch şi Roşia Montană consideră că, prin declaraţiile şi acţiunile sale, ministrul George Ivaşcu a oferit părţii adverse în litigiu, Gabriel Resources, "argumente de natură să dea credibilitate şi greutate afirmaţiilor susţinute de companie în faţa Tribunalului".
"Ponta, Barbu, Kelemen Hunor ne spuneau că vom salva patrimoniul dinamitându-l. Băsescu propunea să tratăm poluarea prin crearea unui iaz cu cianuri. Azi, Ivaşcu ne "apară" în arbitrajul internaţional punând pe tavă încă un argument în plus părţii adverse, sacrificând patrimoniul milenar pe care ar fi trebuit să-l protejeze" a declarat, potrivit comunicatului, Roxana Pencea, coordonator proiecte Mining Watch.
Aceasta a adăugat că motivaţia ministrului Culturii este demontată de expertul în drept, Marcos A. Orellana, profesor asociat al Universităţii de Drept George Washington din SUA, care a spus că "nu numai că o includere a Roşiei Montane în lista UNESCO nu ar periclita poziţia Statului Român în procesul de arbitraj, ci chiar ar întări apărarea Statului Român în proces, având în vedere că vorbim de o decizie luată de UNESCO, nu de reprezentanţii României".
"În aceste condiţii, anunţăm public că ne vom adresa Justiţiei pentru a cere daune direct şi personal tuturor funcţionarilor publici implicaţi în decizia de amânare a includerii Roşiei Montane în Lista Patrimoniului Mondial. Acţiunea în instanţă, ce va fi depusă luni, la prima oră, va fi deschisă tuturor cetăţenii români care se consideră afectaţi de decizia ministrului Culturii", se mai arată în comunicatul de presă. AGERPRES