ActiveWatch cere stenograma în care Guvernul a discutat sancţionarea dezvăluirii datelor din dosare

ActiveWatch cere stenograma în care Guvernul a discutat sancţionarea dezvăluirii datelor din dosare

ActiveWatch cere Guvernului să publice stenograma şedinţei de miercuri a Executivului, în care a fost discutat proiectul privind sancţionarea dezvăluirii de informaţii din dosare penale.

ActiveWatch cere stenograma în care Guvernul a discutat sancţionarea dezvăluirii datelor din dosare

"ActiveWatch, în calitatea sa de organizaţie de drepturile omului ce militează pentru comunicare liberă în interes public, vă solicită, în baza legii 544/2001 privind accesul la informaţiile de interes public, să ne puneţi la dispoziţie stenograma şedinţei de Guvern din 29 octombrie 2014, în care a fost discutat şi proiectul senatorului Șerban Nicolae de modificare a Codului Penal. Conform comunicărilor oficiale ale Guvernului, actul normativ a primit iniţial aviz favorabil, după care Guvernul a revenit şi a modificat informarea de presă, anunţând că proiectul a primit «Aviz nefavorabil în forma prezentată». Guvernul susţine că o «eroare tehnică» a generat această inadvertenţă", se spune în cererea adresată Guvernului de ActiveWatch şi care este semnată de Mircea Toma, preşedinte organizaţiei.

Potrivit ActiveWatch, situaţia ar putea fi lămurită prin publicarea stenogramei şedinţei de miercuri a Guvernului.

"Ţinând cont de importanţa actului normativ în cauză şi a impactului pe care acesta l-ar putea avea asupra funcţionării sistemului de Justiţie, al mass-media şi a societăţii, precum şi în privinţa încrederii publicului asupra actului de guvernare, considerăm că situaţia poate fi lămurită numai prin publicarea stenogramei acestei şedinţei de Guvern", mai spune ActiveWatch.

Guvernul a schimbat miercuri seară comunicatul privind actele adoptate în şedinţa de miercuri şi a refăcut forma avizului emis la proiectul care sancţionează dezvăluirea de informaţii nepublice din dosare penale aflate în cercetare, comunicând acum că avizul este nefavorabil, nu favorabil cum a transmis iniţial.

Astfel, după ce MEDIAFAX a anunţat decizia Guvernului, a fost transmis un nou comunicat, miercuri seară, în care este precizat că punctul de vedere al Guvernului referitor la proiectul de lege pentru modificarea Legii 286/2009 privind Codul Penal, provenit dintr-o propunere legislativă iniţiată de senatorul PSD Şerban Nicolae, este de a trimite un "aviz nefavorabil în forma prezentată".

Iniţial, în comunicatul transmis miercuri după-amiaza, Guvernul anunţa că a transmis un aviz favorabil acestui proiect.

Iniţiativa senatorului PSD Şerban Nicolae de modificare a Codului Penal, prin care dezvăluirea de informaţii care, potrivit legii, nu au caracter public dintr-o cauză aflată în curs de cercetare se pedepseşte cu închisoarea, a trecut tacit de Senat la începutul lunii octombrie.

Propunerea legislativă a senatorului Şerban Nicolae modifică Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul reformulării dispoziţiilor articolelor 276 şi 277, prin care se incriminează presiunile asupra justiţiei şi respectiv compromiterea intereselor justiţiei.

Potrivit propunerii legislative, articolul 276 din Codul penal se modifică, astfel că declaraţia publică cu caracter nereal, făcută cu intenţie, la adresa unui judecător, al unui complet de judecată sau unui organ de urmărire penală, făcută cu scop de intimidare a acestora, de oricare dintre părţi, direct sau prin reprezentanţi autorizaţi, în legătură cu instrumentarea unei proceduri judiciare aflată în curs de desfăşurare, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 6 luni sau cu amendă.

În plus, articolul 277 se modifică, astfel că divulgarea, fără drept, de informaţii confidenţiale privind data, timpul, locul, modul sau mijloacele prin care urmează să se obţină sau să se administreze o probă, de către o persoană care a luat cunoştinţă de acestea, în virtutea unei calităţi stabilite de lege sau a atribuţiilor de serviciu, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

De asemenea, dezvăluirea fără drept de mijloace de probă sau înscrisuri oficiale într-o cauză penală, înainte de a dispune o soluţie de netrimitere în judecată ori de soluţionare definitivă a cauzei, de către o persoană care a luat cunoştinţă de acestea, în virtutea unei calităţi stabilite de lege sau a atribuţiilor de serviciu, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la doi ani sau cu amendă.

Dezvăluirea de informaţii care potrivit legii nu au caracter public, dintr-o cauză aflată în curs de cercetare, se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la 3 ani.

Dacă fapta este săvârşită de un judecător sau de un reprezentant al organului de urmărire penală pedeapsa este de închisoare de la 2 la 5 ani.

Nu constituie infracţiune, potrivit propunerii legislative, fapta prin care sunt divulgate ori dezvăluite acte sau activităţi ilegale comise de instanţă sau de organul de urmărire penale, în cursul cercetării unei cauze.

Senatorul PSD Şerban Nicolae a susţinut că, prin propunerea sa legislativă ziariştii nu riscă sancţiuni dacă publică dezvăluiri, ci doar cei care au transmis respectivele informaţii către presă.

Camera Deputaţilor este forul decizional în cazul acestui proiect legislativ.

În octombrie, ministrul Justiţiei a declarat că iniţiativa senatorului PSD Şerban Nicolae de modificare a Codului Penal trebuie discutată în Camera Deputaţilor, pentru a se decide dacă va fi adoptată, susţinând că nu crede că intenţia parlamentarului a fost de a pedepsi jurnaliştii, ci de a găsi "o formulă de prevenire a scurgerilor de informaţii de la instanţe".

 


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”