Dezvoltatorul imobiliar chinez ultraîndatorat Evergrande și-a reluat luni tranzacțiile la Bursa din Hong Kong, dar cotația acțiunilor s-a prăbușit imediat, după ce a fost suspendată timp de 17 luni pentru că nu și-a publicat rezultatele financiare, potrivit Le Figaro , relatează G4Media .
Acțiunile s-au prăbușit cu 86,67% la deschidere. Tranzacționarea „a fost reluată astăzi (luni, ora 01:00 GMT) la ora 09:00”, potrivit unei note publicate pe site-ul Bursei din Hong Kong. Într-o declarație de vineri, compania a precizat că și-a „îndeplinit” obligațiile, inclusiv publicarea rezultatelor sale.
Tranzacționarea acțiunilor companiei a fost suspendată în martie 2022, după ce compania nu și-a publicat rezultatele pentru anul 2021. Rezultatele anuale pentru 2021 și 2022 au fost în cele din urmă publicate luna trecută, motiv pentru care bursa a dat undă verde pentru reluarea tranzacțiilor.
Creditorii Evergrande urmează să voteze luni asupra datoriei sale offshore, ceea ce ar putea duce la una dintre cele mai mari restructurări efectuate vreodată în China. Planul propus de dezvoltator oferă creditorilor posibilitatea de a alege între a-și schimba datoria cu noi titluri de valoare emise de companie sau cu acțiuni la două subsidiare, Evergrande Property Services Group și Evergrande New Energy Vehicle Group.
La începutul acestei luni, compania a depus o cerere de faliment în SUA, o măsură menită să protejeze activele sale din SUA în timp ce se restructurează. Evergrande, a cărei cădere în faliment este emblematică pentru criza imobiliară din țară, a anunțat duminică că și-a redus pierderile în prima jumătate a anului, în ciuda unei lipse îngrijorătoare de lichidități.
Reducerea pierderilor
Pierderile sale nete pentru perioada ianuarie-iunie s-au ridicat la 33 de miliarde de yuani (4,53 miliarde de dolari), potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Bursei de Valori din Hong Kong. În aceeași perioadă a anului trecut, pierderile au fost de 66,4 miliarde de yuani.
Nivelurile abisale ale datoriilor grupului au fost o sursă de îngrijorare pentru piețe în ultimii doi ani și țin în mod regulat titlurile de primă pagină în presa chineză și internațională. Evergrande estimează acum că datoria sa totală se ridică la 2.388,2 miliarde de yuani (328 miliarde de dolari) – față de aproape 340 de miliarde de dolari la sfârșitul anului 2022. Suspendarea lucrărilor de construcție ale Evergrande a dus la proteste în mai multe provincii chineze, în condițiile în care viitorii proprietari de locuințe erau nemulțumiți că nu se pot muta în casele promise.
„Atenuarea riscurilor”
Mulți au refuzat, de asemenea, să își plătească ratele lunare, ceea ce a contribuit la înrăutățirea situației financiare a grupului. Orice oprire a lucrărilor este un factor de instabilitate socială în China, deoarece proprietarii plătesc în general pentru o proprietate înainte ca aceasta să fie construită. La 30 iunie 2023, împrumuturile grupului se ridicau la 624,77 miliarde de yuani (86 miliarde de dolari) – o creștere de peste 12 miliarde de yuani față de sfârșitul anului 2022. Încă o dată, această situație subminează capacitatea grupului de a-și rambursa datoriile.
Cândva cel mai puternic grup imobiliar din China, Evergrande a investit în apă minerală, un club de fotbal și vehicule electrice, pe lângă afacerile sale de bază. În viitor, compania se va concentra pe „atenuarea riscurilor” și „se va strădui să asigure livrarea de bunuri imobiliare”, a promis Evergrande în comunicatul de presă de duminică. De asemenea, grupul spune că se bazează pe diviziile sale de mașini electrice și de servicii imobiliare pentru a-și asigura creșterea.
Fondat în 2019, producătorul de automobile Evergrande NEV și-a declarat de la început ambiția de a rivaliza cu americanul Tesla și de a-l depăși în termen de cinci ani. Dar situația de la compania sa mamă i-a subminat serios planurile și fluxul de numerar.