Acord istoric între SUA și UE pentru livrarea de gaze naturale lichefiate în Europa. Importurile din America vor înlocui o treime din gazul rusesc
SUA și UE au semnat un acord istoric pentru livrarea de gaze naturale lichefiate pentru Europa, potrivit anunțului făcut vineri la Bruxelles într-o conferință de presă comună susținută de Joe Biden, președintele SUA, și Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.
Scopul acordului este scăderea dependenței UE de gazele naturale din Rusia și prevede livrarea în statele europene a minimum 15 miliarde metri cubi de gaze din SUA până la finalul acestui an și a minimum 50 miliarde metri cubi anual în anii următori, ceea ce ar reprezenta o treime din importurile anuale din Rusia.
Prin acest acord, UE se angajează să mențină o cerere constantă de gaze din SUA până în 2030.
Declarații Joe Biden:
- Am făcut pași importanți pentru a furniza energie curată pentru a ajuta Europa să reducă dependența de gazul rusesc. Vom reduce importul de gaz rusesc în SUA. În timp ce UE continuă să renunțe la gazul rusesc, Comisia Europeană va lucra împreună cu SUA pentru a construi mai multă infrastructură pentru a primi gaz.
- Este important să facem acest lucru și să nu intrăm cu scopul de a intra în conflict cu încălzirea globală. Trebuie să facem asta pentru a respecta regulile climatice și trebuie să construim infrastructura pentru energia curată, verde. SUA și UE vor lucra împreună pentru a reduce dependența de gazul rusesc (…). Siguranța este un alt element important de pe agenda noastră. Ne asigurăm că cetățenii noștri sunt în siguranță din punct de vedere al datelor, vom concura împreună pentru o economie digitală înfloritoare, SUA și UE lucrăm împreună la un proiect de a aduce împreună economiile noastre pentru că împărtășim aceleași valori. Toate duc la un angajament pe termen lung. Războiul n-a făcut decât să aducă mai aproape și să unească SUA și UE.
Declarații Ursula von der Leyen:
- Parteneriatul transatlantic este mai solid ca niciodată, acest război este un eșec strategic al lui Vladimir Putin. Sancțiunile noastre îl aduc la limita răbdării. Continuăm să mergem mai departe (…) pentru rezolvarea unor probleme fără precedent. Lumea are o provocare fără precedent, tocmai de aceea este important să ne unim și să ne axăm pe refugiați, peste 3 milioane au plecat din Ucraina, jumătate sunt copii.
- Vrem să ne diversifiăm importurile de gaze spre SUA
- Am semnat un acordul cu SUA pentru a furniza Uniunii Europene cel puțin 15 miliarde de metri cubi de gaze naturale lichefiate în acest an, și cel puțin 50 miliarde metri cubi anual până în 2030. Această cantitate ar însemna o treime din gazele cumpărate anual din Rusia
- Am ajuns la un acord de principiu pentru un acord între SUA și UE privind transferul de date în domeniul digital
Acordul vine la capătul după un tur de forță diplomatic la Bruxelles: summit NATO, summit G7, summit al Consiliului European – toate cu participarea președintelui SUA, Joe Biden.
Joi noapte, președinții Biden și Ursula von der Leyen semnaseră o declarație comună legată de invazia rusă în Ucraina și efectele asupra UE, unul dintre punctele documentului fiind tocmai asigurarea securității energetice a Europei.