''ACOPERITA'' aruncă BOMBA: Au SECRETIZAT TOT

''ACOPERITA'' aruncă BOMBA: Au SECRETIZAT TOT

Jurnalista ''acoperită''Sorina Matei a publicat pe pagina de Facebook informatia potrivit careia "bomba din ordonanta lui Victor Ponta, aprobata de CSAT, sub conducerea presedintelui Klaus Iohannis este aceea ca toata activitatea SPP a devenit secret de stat". Jurnalista sustine ca legea secretiza in forma veche doar activitatea operativa a serviciului, dar ca dupa modificarile aduse este secretizata intreaga activitatea a serviciului. "Asadar, tot ce tine de SPP, demnitari, absolut tot ce tine de institutie, a intrat în regimul SECRET DE STAT", noteaza Sorina Matei.

Jurnalista sustine ca are cunostinta "de cel putin 2 cazuri de coruptie în care SPP a refuzat practic să transmită informatii organelor de cercetare penală din diferite motive date privind demnitarii cărora le asigură protecția conform legii".

In opinia jurnalistei, de la intrarea în vigoare a ordonanței, adică de pe 21 Octombrie 2015 când a fost publicată în Monitorul Oficial, "nu se mai poate cere practic nimic pentru că totul este SECRET DE STAT."

Potrivit noului Cod Penal, informatiile secrete de stat sunt informatii clasificate iar divulgarea fără drept a unor informatii secrete de stat se pedepsește cu închisorea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

Potrivit legii, SPP este organ de stat cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale, specializat în asigurarea protecţiei demnitarilor romani, a demnitarilor străini pe timpul şederii lor în România, a familiilor acestora, în limitele competenţelor legale, precum şi în asigurarea pazei sediilor de lucru şi a reşedinţelor acestora.

Ordonanta data de Victor Ponta a starnit initial controverse din alt motiv, si anume largea categoria persoanelor care pot beneficia de protectia SPP.

Ordonanta de Urgenta care prevede ca SPP va putea asigura protectie si in cazul unor demnitari si fosti demnitari, inclusiv presedinti ai partidelor parlamentare, la cererea acestora si cu aprobarea CSAT, a fost publicata joi in Monitorul Oficial.

Ordonanta a fost aprobata in sedinta de guvern din 14 octombrie si, potrivit legii, intra in vigoare din momentul in care este publicata in Monitorul Oficial, respectiv in 22 octombrie, astfel incat nu are implicatii in cazul politistului din coloana lui Gabriel Oprea care a decedat marti seara, dupa ce a cazut cu motocicleta intr-o groapa.

Incepand de joi, insa, daca un fost ministru sau un lider de partid va dori, va putea beneficia de protectia SPP. Nu este clar care a fost urgenta ca SPP sa se ocupe de protectia unor demnitari.

Pana acum, puteau beneficia de protectia SPP doar anumiti fosti demnitari. Fostii presedinti beneficiaza de protectie pe toata durata vietii, fostii premieri timp de doi ani, iar fostii presedinti ai Camerei Deputatilor si Senatului timp de un an.

Contra cost si cu aprobarea CSAT, Serviciul de Protectie si Paza poate asigura protectie unor demnitari si fosti demnitari, altii decat cei stabiliti prin hotarare a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.

Postarea ACOPERITEI

ABSOLUT TOT CE ȚINE DE SPP A DEVENIT DE O SĂPTĂMÂMĂ SECRET DE STAT!

BOMBA din Ordonanța lui Victor Ponta, aprobată de CSAT, sub conducerea președintelui Klaus Iohannis, este aceea că TOATĂ ACTIVITATEA SPP a devenit SECRET DE STAT. Întrebat de ordonanță ieri, la Cotroceni, președintele Iohannis a spus că i se pare "o idee bună".

Potrivit legii, SPP este organ de stat cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale, specializat în asigurarea protecţiei DEMNITARILOR ROMÂNI, a demnitarilor străini pe timpul şederii lor în România, a familiilor acestora, în limitele competenţelor legale, precum şi în asigurarea pazei sediilor de lucru şi a reşedinţelor acestora.

Potrivit noului Cod Penal, informațiile secrete de stat sunt informații clasificate iar divulgarea fără drept a unor informații secrete de stat se pedepsește cu închisorea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

Potrivit legii 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate, informaţii secrete de stat sunt informaţiile care privesc securitatea naţională, prin a căror divulgare se pot prejudicia siguranţa naţională şi apărarea ţării.

Așadar, tot ce ține de SPP, demnitari, absolut tot ce ține de instituție, a intrat în regimul SECRET DE STAT.

Cunosc cel puțin 2 cazuri de corupție în care SPP a refuzat practic să transmită informații organelor de cercetare penală din diferite motive date privind demnitarii cărora le asigură protecția conform legii.

Acum, de la intrarea în vigoare a ordonanței, adică de pe 21 Octombrie 2015 când a fost publicată în Monitorul Oficial, nu se mai poate cere practic nimic pentru că totul este SECRET DE STAT.

1. MODIFICĂRILE MAJORE. SECRETUL DE STAT. DE LA ACTIVITATEA OPERATIVĂ LA ABSOLUT TOATĂ INSTITUȚIA.

- ORDONANȚA. CUM A DEVENIT SPP.
La articolul 31, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:" Art. 31. (1) ACTIVITATEA Serviciului de Protecţie şi Pază constituie SECRET DE STAT. "

- LEGEA. CUM ERA SPP.
Art. 31 (1)Activitatea OPERATIVĂ a Serviciului de Protecţie şi Pază constituie SECRET DE STAT.
( notă.

- Potrivit, art. 31, alin (2)Documentele Serviciului de Protecţie şi Pază se păstrează în arhiva proprie şi pot fi consultate, în condiţiile legii, cu aprobarea directorului acestuia.

- Potrivit HOTĂRÂRII nr. 585 din 13 iunie 2002 pentru aprobarea Standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România/ ( LINK http://www.orniss.ro/ro/585cap2.html)

Art. 19
Informaţiile SECRETE DE STAT POT FI DECLASIFICATE PRIN HOTĂRÂRE A GUVERNULUI, la solicitarea motivată a emitentului.

Art. 20
(1) Informaţiile se declasifică dacă:
a) termenul de clasificare a expirat;
b) dezvăluirea informaţiilor nu mai poate prejudicia siguranţa naţională, apărarea ţării, ordinea publică, ori interesele persoanelor de drept public sau privat deţinătoare;
c) a fost atribuit de o persoană neîmputernicită prin lege.
(2) Declasificarea sau trecerea la un alt nivel de secretizare a informaţiilor secrete de stat se realizează de împuterniciţii şi funcţionarii superiori abilitaţi prin lege să atribuie niveluri de secretizare, cu avizul prealabil al instituţiilor care coordonează activitatea şi controlul măsurilor privitoare la protecţia informaţiilor clasificate, potrivit competenţelor materiale.
(3) Emitenţii documentelor secrete de stat vor evalua periodic necesitatea menţinerii în nivelurile de secretizare acordate anterior şi vor prezenta împuterniciţilor şi funcţionarilor superiori abilitaţi prin lege să atribuie niveluri de secretizare, propuneri în consecinţă.

Art. 21
Ori de câte ori este posibil, emitentul unui document clasificat trebuie să precizeze dacă acesta poate fi declasificat ori trecut la un nivel inferior de secretizare, la o anumită dată sau la producerea unui anumit eveniment.

Art. 22
(1) La schimbarea clasei sau nivelului de secretizare atribuit iniţial unei informaţii, emitentul este obligat să încunoştinţeze structura/funcţionarul de securitate, care va face menţiunile necesare în registrele de evidenţă.
(2) Data şi noua clasă sau nivel de secretizare vor fi marcate pe document deasupra sau sub vechea inscripţie, care va fi anulată prin trasarea unei linii oblice.
(3) Emitentul informaţiilor declasificate ori trecute în alt nivel de clasificare se va asigura că gestionarii acestora sunt anunţaţi la timp, în scris, despre acest lucru.

Art. 23
(1) Informaţiile clasificate despre care s-a stabilit cu certitudine că sunt compromise sau iremediabil pierdute vor fi declasificate.
(2) Declasificarea se face numai în baza cercetării prin care s-a stabilit compromiterea sau pierderea informaţiilor respective ori a suportului material al acestora, cu acordul scris al emitentului.

Art. 24
Informaţiile secrete de serviciu se declasifică de conducătorii unităţilor care le-au emis, prin scoaterea de pe listele prevăzute la art. 8, care vor fi reanalizate ori de câte ori este necesar.)

2. MODIFICĂRILE MAJORE. PROTECȚIA DEMNITARILOR. DE LA CONTRA COST LA...GRATIS PLUS LIDERI DE PARTIDE PARLAMENTARE

- ORDONANȚA. CUM A DEVENIT SPP.
La articolul 14, alineatul (3) se abrogă.

- LEGEA. CUM ERA SPP.
( ce s-a aborgat)

(3)Serviciul de Protecţie şi Pază poate suplimenta, în limita efectivelor aprobate, forţele şi mijloacele destinate prin lege protecţiei demnitarilor STRĂINI, pe timpul şederii lor în România, la cererea acestora, CONTRA COST.

- ORDONANȚA. CUM A DEVENIT SPP.
La articolul 14, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins: " (4) Cu aprobarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, Serviciul de Protecţie şi Pază poate asigura protecţie unor demnitari şi foşti demnitari, alţii decât cei prevăzuţi la alin. (2), precum şi altor persoane, la cererea acestora."

- LEGEA. CUM ERA SPP.

(4)Serviciul de Protecţie şi Pază poate asigura protecţie unor demnitari şi foşti demnitari, alţii decât cei stabiliţi prin hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, la cererea acestora, CONTRA COST, iar cu aprobarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării şi altor persoane în aceleaşi condiţii.

(2)Persoanele îndreptăţite să beneficieze de protecţie şi obiectivele a căror pază se asigură de către Serviciul de Protecţie şi Pază se stabilesc prin hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

- ORDONANȚA. CUM A DEVENIT SPP.

La articolul 14, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu următorul cuprins:
"(5) Serviciul de Protecţie şi Pază poate asigura PROTECȚIE ȘI PREȘEDINȚILOR DE PARTIDE PARLAMENTARE, stabiliţi potrivit alin. (2)."

3. MODIFICĂRI MAJORE. SPP ÎȘI FACE SISTEM DE DECORAȚII.

- ORDONANȚA. CUM A DEVENIT SPP.

După articolul 31 se introduce un nou articol, articolul 31.1, cu următorul cuprins:
Art. 31, indice 1. Serviciul de Protecţie şi Pază stabileşte, prin ordin al conducătorului instituţiei, propriul sistem de însemne onorifice."

Link Ordonanța lui Ponta
http://lege5.ro/…/ordonanta-de-urgenta-nr-43-2015-privind-u…

Link LEGEA Nr. 191 din 19 octombrie 1998 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului de Protecţie şi Pază

Intrati pe http://www.spp.ro/
Activitatea Serviciului de Protecţie şi Pază
Cadru juridic de funcţionare

( P.S. Mă miră că nimeni, dar nimeni din presă, nu a văzut sau poate nu a vrut să vadă modificarea esențială și să facă comparația cu vechile prevederi. Eu am fost plecată câteva zile iar abia acum am apucat s-o parcurg și să fac comparațiile).


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”