Achiziția avioanelor F-35 de către România a intrat în linie dreaptă. SUA au aprobat vânzarea celor 32 de aeronave

Achiziția avioanelor F-35 de către România a intrat în linie dreaptă. SUA au aprobat vânzarea celor 32 de aeronave

Departamentul de Stat al SUA a aprobat potențiala vânzare a aeronavelor F-35 către România, un acord estimat la 7,2 miliarde de dolari, a anunțat vineri Pentagonul într-un comunicat. Ministerul Apărării Naționale a salutat decizia.

„Ministerul Apărării Naționale salută notificarea Congresului SUA transmisă vineri, 13 septembrie, cu privire la vânzarea către România a 32 de avioane F-35, în cadrul programului de înzestrare „Avion multirol de generația a V-a, F-35” – faza I, prin programul de asistență de securitate Foreign Military Sales (FMS)”, a transmis MApN vineri.

Faza I a programului de înzestrare presupune achiziția a 32 de avioane F-35, precum și motoare, suportul logistic inițial, serviciile de instruire, simulatoare de zbor şi muniții aer-aer şi sol-sol, pentru o valoare estimată de 6,5 miliarde USD, în concordanță cu aprobarea prealabilă a Parlamentului României. Programul de achiziție include, de asemenea, și un pachet de cooperare industrială.

România a decis încă din 2022 că va achiziționa avioane F-35 – hotărârea a fost luată în CSAT, iar Parlamentul a aprobat programul.


Citește și:

populare
astăzi

1 „De asta stagnează și chiar scade în sondaje" / Mircea Geoană, ridiculizat de un fost consilier prezidențial

2 „Probabil au fotografiat zona. Suntem testați” / Cu F-16 pe urme, drona rusă nu a intrat 30 km în România pentru a vedea frumusețile Babadagului

3 „A fost găsită perfect, porecla” / Cine și de ce l-a poreclit pe Mircea Geoană „Prostănacul”

4 Apar amănuntele flagrantului DNA din Portul Constanța: 700 de dolari era șpaga pe container. Un vameș a înghițit probele

5 Momentul în care Europa a fost la un pas de islamizare. Războinicul cu blană de leopard care a salvat Occidentul