Achitări în dosarul ANRP. Printre cei care au scăpat se numără un deputat UDMR, fugit în Ungaria

Achitări în dosarul ANRP. Printre cei care au scăpat se numără un deputat UDMR, fugit în Ungaria

Înalte Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a dispus achitări pe linie în dosarul ANRP, în care fosta șefă a instituției Crinuța Dumitrean era acuzată că a primit mită de 400.000 de euro de la omul de afaceri Horia Simu pentru a-i aproba despăgubiri supraevaluate pentru un teren de 25 ha.

Sediul ÎCCJ FOTO: Arhivă

Sediul ÎCCJ FOTO: Arhivă

Potrivit Agerpres, în urma deciziei definite a ÎCCJ au fost anulate condamnările aplicate de Curtea de Apel București împotriva fostei șefe ANRP Crinuța Dumitrean , care avea de săvărșit o pedeapsă de 6 ani și 3 luni de închisoare, a omului de afaceri Horia Simu, dar și împotriva unui fost deputat UDMR Marko Attila Gabor, fugit în Ungaria.

De asemenea, au fost anulate condamnările primite și de evaluatorul Alin Horațiu Dima, de 9 ani și 8 luni de închisoare, fostului deputat Cătălin Florin Teodorescu, de 3 ani cu suspendare, precum și cele primite de alți foști membri în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor.

Instanța a invocat, în cazul achitării majorităților inculpaților, art. 16 alin. 1 lit. b) teza I-a din Codul de procedură penală: fapta nu este prevăzută de legea penală.

Sursa citată arată că în cazul infracțiunii de dare de mită reținută în sarcina omului de afaceri Horia Simu și a infracțiunii de luare de mită în cazul Crinuței Dumitrean, judecătorii au dispus încetarea procesului penal ca urmare a prescrierii faptelor.

Totodată, magistrații au lăsat nesoluționată acțiunea civilă formulată de statul român prin Ministerul Finanțelor Publice, care are la dispoziție 30 de zile pentru a deschide un proces civil.

Instanța a înlăturat dispoziția privind anularea deciziei nr.15764/FF/26.05.2011 a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP de emitere a titlurilor de despăgubire în favoarea SC Rosintaly Management Limited, în cotă de 75%, martorului Niculae Aurel, în cotă de 15%, şi martorului Birisiu Ionuţ, în cotă de 10%, în cuantum total de 37.243.500 lei, precum şi a titlurilor de conversie.

Mai mult decât atât, a fost înlăturată dispoziția privind repunerea părților în situația anterioară și restituirea sumei de de de 37.243.500 lei către statul român de către Horia Simu, beneficiar real al SC Rosintaly Management Limited - 27.932.625 lei, martorul Birisiu Ionuţ - 931.087 lei, martorul Moldoveanu Daniel Andrei - 1.117.305 lei, martorul Sterian Ion - 1.675.957 lei, martorul Niculae Aurel - 174.299 lei, martorul Surdu Georgian Gabriel - 2706112,71 lei şi martorul Cocoş Dorin - 2.706.112 lei.

În plus, potrivit Agerpres, a fost menținută și dispoziția de confiscare specială de la Crinuța Dumitrean a sumei de 400.000 de euro.

Acuzațiile DNA

Dosarul a fost trimis în judecată de DNA în iulie 2016 și face referire la săvărșirea unor infracțiuni de abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, dar și luare de mită.

DNA arată că drepturile litigioase ce priveau o suprafaţă de teren situată în municipiul Constanţa au fost achiziţionate de Horia Simu, printr-un intermediar, la data de 22 octombrie 2009, preţul fiind de 700.000 de euro.

„De la acea dată, inculpatul Simu Horia a iniţiat un complex de demersuri prin intermediul unor angajaţi ai societăţilor sale şi prin intermediul unor persoane cu funcţii de conducere din cadrul unor instituţii publice, cu sprijinul cărora să urgenteze obţinerea despăgubirilor prin intervenţia acestora la nivelul autorităţilor implicate în procedura de retrocedare. Urmare a acestor demersuri, la data de 26 mai 2011, inculpaţii Dumitrean Crinuţa Nicoleta, Mihai Cristian Sebastian, Baciu Remus Virgil, Vasilescu Oana, Bogdan Dragoş, Teodorescu Cătălin Florin şi Marko Atilla Gabor (...) au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Dima Alin Horaţiu, prin care valoarea unui teren în suprafaţă de 25 hectare situat în municipiul Constanţa (zona Brătianu - Anadalchioi) a fost stabilită la suma de 8.750.000 euro (35 euro/mp), echivalentul a 37.243.500 lei", spune DNA, potrivit sursei citate.

Conform DNA, Crinuţa Dumitrean a primit de la Horia Simu, printr-un intermediar, suma de 400.000 de euro, în schimbul ajutorului acordat omului de afaceri. De asemenea, expertul evaluator Alin Horaţiu Dima a primit prin intermediar, de la acelaşi inculpat, suma de 5.000 de euro.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”