Acestui om îi datorăm actuala graniță dintre România și Ungaria
O mare personalitate franceza a contribuit la dezvoltarea Romaniei dupa actul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Este vorba despre geograful Emmanuel de Martonne , care a avut poate cel mai mare merit pentru trasarea granitelor Romaniei dupa Primul Razboi Mondial.
Nascut in Franta, la 1873, geograful a cunoscut Romania cand avea 25 de ani si a devenit un prieten al tarii noastre, studiind-o de la Vest la Est si de la Nord la Sud.
Avea prieteni romani foarte buni si a facut studii riguroase pe Muntii Fagaras, pe care i-a numit Alpii Transilvaniei.
Timp de peste 30 de ani si-a dedicat viata cercetarii muntilor si vailor locuite de romani, si a publicat 63 de lucrari despre Romania.
A invatat limba romana sustinandu-si doctoratul la Paris, pe teme cercetate in Romania.
Si-a dat doctoratul pe Romania
"Emmanuel de Martonne sustinuse doua teze de doctorat, in litere - 1902, si in stiinte - 1907, cu teme din Romania, de care se atasase inca de la prima sa cercetare de teren din 1898. In 1918, in cadrul tratativelor de incheiere a pacii dupa Primul Razboi Mondial este desemnat expert al Comitetului de studii de pe langa Conferinta de Pace, fiind principalul autor al recomandarilor facute, cu scrupuloasa obiectivitate, guvernului francez, privind teritoriile ce urmau sa fie recunoscute Romaniei prin tratatele de pace. In semn de recunoastere a acestor multiple merite, Academia Romana il alege membru corespondent in 1912, iar in 1919 membru de onoare", mentioneaza cercetatorul Serban Dragomirescu, de la Institutul de Geografie al Academiei Romane.