„Acest episod ar putea să fie paiul care a rupt spatele cămilei pentru bănci”

„Acest episod ar putea să fie paiul care a rupt spatele cămilei pentru bănci”

UPDATE Oficialii Fed vor avea luni o reuniune cu uşile închise, după colapsul Silicon Valley Bank

Banca Centrală a SUA (Federal Reserve-Fed) a anunţat că o reuniune cu uşile închise a consiliului guvernatorilor va fi organizată luni, în conformitate cu procedurile de urgenţă, transmite Reuters.

Silicon Valley Bank (SVB)Foto: NOAH BERGER / AFP / Profimedia

Reuniunea care va începe la 11:30 a.m. (03:30 GMT) va avea drept subiect principal revizuirea şi stabilirea dobânzilor percepute de băncile din sistemul Rezervei Federale, a informat Fed într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Fondatorii de startup-uri din zona Bay din California sunt panicați cu privire la accesul la bani și la plata angajaților. Temeri de contagiune au ajuns în Canada, unde cardurile de credit ale băncii s-a dublat în ultimul an. Filiala Silicon Valley Bank (SVB) din Marea Britanie urmează să fie declarată în insolvență, a încetat deja tranzacționarea și nu mai primește noi clienți. Sâmbătă, liderii a aproximativ 180 de companii tehnologice au trimis o scrisoare în care îi cer ministrului britanic de finanțe Jeremy Hunt să intervină, scrie Jerusalem Post.

„Pierderea depozitelor are potențialul de a paraliza sectorul și de a da ecosistemul înapoi cu 20 de ani”, au spus ei în scrisoarea văzută de Bloomberg. „Multe companii vor fi trimise în lichidare involuntară peste noapte.”

Analiștii se tem că aceste este doar începutul. SVB are filiale în China, Danemarca, Germania, India, Israel și Suedia. Fondatorii avertizează că eșecul băncii ar putea distruge startup-urile din întreaga lume fără intervenția guvernului. Asociația SVB din China, SPD Silicon Valley Bank Co., căută să calmeze clienții locali, amintindu-le că operațiunile sunt independente și stabile.

Acţiunile băncilor europene au înregistrat vineri dimineaţa cel mai mare declin din ultimele nouă luni, afectate de îngrijorările investitorilor cu privire la sectorul bancar american, informează AFP.

Indicele bancar european STOXX a scăzut cu 4,2%, pregătind terenul pentru cel mai mare declin înregistrat într-o singură zi după începutul lunii iunie 2022, în condiţiile în care acţiunile Deutsche Bank s-au prăbuşit cu 9,85% în timp ce titlurile Commerzbank au pierdut 6,12%.

La bursa de la Paris, acţiunile Société Générale au pierdut 5,14%, acţiunile BNP Paribas au scăzut cu 4,33% iar titlurile Crédit Agricole au pierdut 3,35%. În alte părţi din Europa, acţiunile băncii britanice au înregistrat un declin de 5,04%, acţiunile băncii italiene Intesa Sanpaolo au scăzut cu 3,24% iar cele ale băncii elveţiene UBS au scăzut cu peste 4%.

Toate aceste scăderi au început joi seara pe Wall Street, cu o cădere de 6,20% pentru acţiunile Bank of America, una de 6,18% pentru Wells Fargo şi un declin de 4,10% pentru acţiunile Citigroup.

Majoritatea analiştilor sunt de părere că aceste căderi au legătură cu anunţul grupului bancar SVB Financial Group, partener bancar important pentru sectorul tehnologic, privind o majorare importantă de capital în valoare de 2,25 miliarde de dolari. Prin această operaţiune, SVB încearcă să îşi consolideze situaţia financiară, afectată de retragerile clienţilor. De asemenea, SVB a vândut în mod precipitat un portofoliu de obligaţiuni în valoare de 21 de miliarde de dolari, pentru a acoperi solicitările deponenţilor care au vrut să îşi retragă economiile.

Neil Wilson, analist şef la Markets.com, este de părere că acest episod ar putea să fie paiul care a rupt spatele cămilei pentru bănci, după îngrijorările cu privire la majorarea dobânzilor şi situaţia fragilă în care se află economia americană.

De asemenea, acest episod a scos în evidenţă cât de vulnerabile sunt băncile, multe dintre ele fiind ţinute pe linia de plutire de fonduri publice după criza financiară globală din urmă cu un deceniu. Criza financiară globală şi consecinţele economice ale pandemiei au determinat băncile centrale şi guvernele să tipărească mii de miliarde de dolari pentru a susţine economiile dar până acum aceste lichidaţi nu au fost retrase de pe piaţă.



populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”