Academicianul Cătălin Zamfir: O explicație a crizei societății românești este și aceea că a ignorat sociologia foarte mult timp
Academicianul Cătălin Zamfir, directorul Institutului de Cercetare a Calității Vieții al Academiei Române, a afirmat, vineri, la Craiova, unde a participat la Simpozionul internațional "Sociologia academică și provocările societății actuale" că sociologia românească se află într-un moment de schimbare, de la o sociologie descriptivă și explicativă a realității sociale către o sociologie constructivă. Conform academicianului, o explicație a crizei societății românești din acest moment este și aceea că "a ignorat sociologia" foarte mult timp.
"Sociologia românească este știința făcută despre realitatea socială din România. Sper că sociologia făcută în Craiova va deveni tot mai mult un instrument important al dezvoltării întregii comunități, pentru că este o sociologie aplicativă, descriptivă, pentru că realitatea noastră are nevoie tot mai mult de sociologie. E adevărat că încă nu a fost sesizat acest lucru și probabil că una dintre explicațiile crizei societății românești este și de faptul că mult timp, foarte mult timp, prea mult timp a ignorat sociologia ca instrument foarte important pe care ar trebui să îl utilizeze. Sociologia românească este într-un moment de schimbare: mult timp a fost o sociologie descriptivă și explicativă a realității societății noastre. Sociologia trebuie să devină constructivă, trebuie să își dezvolte instrumentele teoretice și metodologice de intervenție socială, de sprijinire a procesului de schimbare, de dezvoltare a societății noastre", a spus Cătălin Zamfir.
Institutul Social Oltenia al Universității din Craiova și Facultatea de Științe Sociale, în parteneriat cu Asociația Română de Sociologie, Institutul de Sociologie al Academiei Române și Institutul de Cercetare a Calității Vieții al Academiei Române, au organizat, vineri, la Craiova, Simpozionul internațional "Sociologia academică și provocările societății actuale", manifestare științifică prilejuită de aniversarea a două decenii de învățământ sociologic la Universitatea din Craiova (1995-2015).
La eveniment au participat reprezentanți ai sociologiei românești printre care prof.univ.dr. Ilie Bădescu, directorul Institutului de Sociologie al Academiei Române, prof.univ.dr. Elena Zamfir, acad.Cătălin Zamfir, sociologi din Franța, Bulgaria și Serbia, precum și reprezentanți ai autorităților publice locale.
Una dintre temele abordate în cadrul simpozionului a fost cea a migrației, despre care prof.univ.dr.Ilie Bădescu a afirmat că este "tema de gândire a unei drame planetare".
"România are peste 4 milioane de migranți. Am realizat analize pe această temă peste tot și sunt lucruri absolut tulburătoare. Domnul profesor Abraham a coordonat o cercetare în Italia și Spania, asupra migrației din aceste țări, care dezvăluie rezultate teribile. În primele două luni ale anului, deficitul de cont curent în România este de 337 milioane euro, pentru că profitul externalizat este mai mare decât sumele trimise de către cei care au plecat din România să muncească afară. Pentru prima dată se produce acest dezechilibru", a spus Ilie Bădescu.
Acesta a prezentat lucrarea "Țăranul polonez în Europa și America" de William Thomas și Florian Znaniecki, despre care a afirmat că este o lucrare care "deschide în sociologie cercetarea acestei drame".
AGERPRES/(A — autor: Maria Mitrică, editor: Diana Dumitru, editor online: Irina Giurgiu)