Academia Română: Imobilul "Bazaltin" din București, într-o stare gravă de degradare

Academia Română: Imobilul "Bazaltin" din București, într-o stare gravă de degradare

Academia Română - Secția Arte, Arhitectură și Audiovizual și Universitatea de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu" - București își exprimă profunda îngrijorare privitoare la soarta Imobilului "Bazaltin" din piața Charles de Gaulle din Capitală, aflat într-o accentuată stare de degradare.

Potrivit unui comunicat al Secției Arte, Arhitectură și Audiovizual a Academiei Române, transmis miercuri AGERPRES, "operă a marelui arhitect și plastician Marcel Iancu, personalitate de prim rang a avangardei arhitectural-artistice din secolul XX", "Imobilul Bazaltin se găsește într-o stare de gravă degradare, este practic abandonat de proprietari și pericolul dispariției pare iminent". 

"Lipsa ferestrelor, acoperișul deteriorat și faptul că oricine poate pătrunde nestingherit în interior sunt elemente care vor duce în mod cert la viitoarea dispariție a unei opere de arhitectură modernă de importanță majoră pentru un București care în perioada totalitară a fost victima unei gândiri urbanistico-arhitecturale dogmatice, generate de incultură și de veritabile perversități ideologice care au dus la demolarea unei suprafețe din Bucureștiul istoric egală cu suprafața Veneției", menționează sursa citată.

Potrivit comunicatului, "orașul nostru este azi din nou victima unor alte forme de agresiune în care 'ideologia' este înlocuită de venale forme de interes material tot atât de periculoase și iresponsabile ca cele generate de trista realitate a 'totalitarului' totalitarism".

"Rezultatul este constanta văduvire a orașului nostru de opere de arhitectură de remarcabilă valoare patrimonială, expresie pertinentă a unei identități din ce în ce mai amenințată de inițiative anti și aculturale, expresie a faptului că nu se înțelege că un popor trăiește doar cât monumentele sale", se arată în document.

În opinia semnatarilor, "acest semnal de alarmă, tras de Academia Română și de Universitatea de Arhitectură și Urbanism 'Ion Mincu' — București, este menit a sensibiliza atât opinia publică, cât și autoritățile competente".

"Excepționalele opere arhitecturale a lui Marcel Iancu, prezente în cele mai importante reviste și cărți de arhitectură din întreaga lume, s-au construit în România interbelică din care putem enumera realizări remarcabile precum: Casa Solly Gold, str. Hristo Botev 36, București 1934; Vila Florica Reich, str. Gr. Mora 39, București 1936; Casa Clara Iancu, str. Caimatei nr. 20, București 1931; Imobilul Bazaltin, Piața Jianu (azi Piața Charles de Gaulle), București 1935", mai precizează sursa citată.

Comunicatul este semnat de președintele Secției Arte, Arhitectură și Audiovizual a Academiei Române, acad. prof. dr. Răzvan Theodorescu, și de președintele Universității de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu", prof.dr.arh.Emil Barbu Popescu. AGERPRES




populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!

5 VIDEO Imagini de la atacul Ucrainei în Rusia...