Absenţa unui acord cu Republica Moldova cu privire la gaze nu afectează în niciun fel imaginea Rusiei şi a Gazprom (Kremlin)

Absenţa unui acord cu Republica Moldova cu privire la gaze nu afectează în niciun fel imaginea Rusiei şi a Gazprom (Kremlin)

Absenţa unui acord cu Republica Moldova cu privire la livrările de gaze nu afectează în niciun fel imaginea externă a Rusiei şi a (companiei) Gazprom, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţia oficială rusă TASS, în contextul în care responsabili europeni au acuzat Moscova de şantaj la adresa Republicii Moldova.

"Imaginea Gazprom este excelentă", a spus Peskov în cadrul conferinţei sale de presă zilnice, adăugând că, în ultimele săptămâni, lideri europeni şi şefi de companii energetice străine au afirmat în repetate rânduri că "Gazprom îşi îndeplineşte cu exactitate toate obligaţiile" în privinţa contractelor pe termen lung.

"Aceasta nu are nicio legătură cu imaginea Gazprom, aceasta este o problema absolut comercială. Gazprom nu poate da gaze şi nici ierta datorii, este o companie comercială", a insistat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, adăugând că gigantul energetic rus este deschis pentru discuţii şi căutarea unor soluţii reciproc avantajoase la negocierile asupra gazelor cu Republica Moldova.

"Deocamdată situaţia de facto este că într-adevăr nu s-a reuşit să se ajungă la niciun acord. Există o datorie a Republicii Moldova către Gazprom, o datorie foarte serioasă şi în creştere", a afirmat reprezentantul preşedinţiei ruse, referindu-se la penalităţi. Compania rusă de gaze pretinde Republicii Moldova o datorie de 709 miliarde de dolari, pe care Chişinăul o respinge.

"Există o problemă legată de această datorie, există problema unui nou contract. Există un vânzător şi un client. Termenii contractului trebuie conveniţi, dacă opiniile nu converg, atunci nu se poate face nimic. Dar, desigur, Gazprom este deschis să continue contactele şi să caute soluţii reciproc acceptabile", a afirmat Dmitri Peskov.

Cât priveşte ajutorul acordat Republicii Moldova de către Uniunea Europeană în privinţa aprovizionării cu gaze, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a menţionat că Chişinăul cumpără gaze la un preţ mai mare decât cel discutat la negocierile cu Rusia.

La rândul său, vicepremierul moldovean Andrei Spânu a anunţat vineri dimineaţă pe pagina sa de Facebook că negocierile cu Gazprom privind livrarea gazelor pentru Republica Moldova continuă pentru a treia zi.

"În cadrul rundelor de discuţii cu Aleksei Miller (directorul executiv al Gazprom), am prezentat poziţia noastră: partea moldoveană îşi doreşte să semneze un contract de furnizare a gazelor naturale similar celui din ultimii ani. În ceea ce ţine de volumul datoriei acumulate de întreprinderea Moldova-Gaz, Guvernul Republicii Moldova consideră că acesta poate fi convenit de părţi doar în urma unui audit" independent, a declarat Andrei Spânu.

Presa rusă, între care semioficiosul Izvestia şi publicaţia Vzgliad (pro-Kremlin), îl citează pe Andrei Spânu cu o declaraţie în care acesta afirmă că "Republica Moldova nu doreşte să aleagă între gaze ieftine şi relaţii strânse cu Uniunea Europeană, dar intenţionează să semneze un contract cu Gazprom în condiţii apropiate de cele precedente".

Ucraina a vândut vineri prima tranşă comercială de gaze Republicii Moldova, alăturându-se astfel unui grup de furnizori care s-a oferit să ajute ţara vecină, care se confruntă cu o criză energetică din cauza deciziei Moscovei de a-i tripla preţul la importurile de gaze ruseşti, potrivit Reuters.

Compania energetică de stat ucraineană Naftogaz a anunţat vineri că a câştigat o licitaţie pentru furnizarea a 500.000 de metri cubi de gaze către compania de stat Energocom din Republica Moldova, ceea ce reprezintă primul acord comercial ucraineano-moldovean privind livrările de gaze. De asemenea, Naftogaz a anunţat că va participa şi la viitoarele licitaţii.

"Naftogaz este gata să furnizeze cantităţile necesare de gaze către Republica Moldova", a afirmat compania ucraineană într-un comunicat, fără să ofere informaţii despre preţul tranzacţiei convenite.

Energocom a declarat săptămâna aceasta că a cumpărat 1,5 milioane de metri cubi de gaze de la companiile DXT Commodities şi PGNiG. Guvernul moldovean şi-a anunţat intenţia de a cumpăra aproximativ 5 milioane de metri cubi de gaze până la sfârşitul lunii octombrie.

Rusia ameninţă să închidă robinetul la gaze pentru Republica Moldova într-o dispută din cauza viitoarelor preţuri la livrările de gaze şi facturi neplătite, în ceea ce Uniunea Europeană şi aliaţii guvernului prooccidental al Republicii Moldova au calificat drept şantaj politic.

Chişinăul a anunţat săptămâna aceasta că Moscova i-a cerut 790 de dolari la 1.000 de metri cubi de gaze, faţă de 250 de dolari cât plătea conform contractului expirat în septembrie, sumă pe care nu poate să o onoreze. Industriile moldovene au fost deja forţate să-şi reducă producţia pentru a economisi gaze destinate consumatorilor casnici.

Între timp, Moscova nu încetează să susţină că este o problemă pur comercială, care reflectă tendinţele de pe pieţele globale.

În cursul vizitei sale la Bruxelles, premierul moldovean Natalia Gavriliţă a declarat pentru Reuters că majorarea preţului la gaze propusă de Moscova este "extraordinară", iar Republica Moldova nu îşi poate permite să achite un asemenea tarif nici din punct de vedere politic, nici economic sau social.

Sergiu Tofilat, fost consilier al preşedintelui Maia Sandu, a declarat pentru postul TV8 de la Chişinău: "Rusia şi-a schimbat abordarea cu privire la aprovizionarea cu gaze. Kremlinul vrea să pedepsească poporul moldovean pentru că a votat împotriva partidului prorus" al lui Igor Dodon la alegerile parlamentare din iulie. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”