Fostul proprietar al clubului de fotbal a dat în judecată mai multe ziare britanice pentru a respinge afirmaţiile conform cărora ar fi fost un susţinător al regimului de la Kremlin.
„În urma achiziţiei clubului de fotbal Chelsea, domnul Abramovici a devenit unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de afaceri ruşi. Cu toate acestea, este greşit să traducem această faimă prin implicare sau influenţă în Rusia. Domnul Abramovici nu şi-a exprimat niciodată sprijinul pentru politica Federaţiei Ruse faţă de Ucraina", au transmis avocaţii Daldewolf în scrisoarea către Consiliul Uniunii Europene.
Agenţia de avocatură a redactat o a doua scrisoare semnată de David Arkhamia, parlamentar ucrainean şi negociator şef al păcii, la 27 mai, în care mai este specificat faptul că oligarhul rus „participă activ la negocierile de pace dintre Rusia şi Ucraina” şi că „datorită eforturilor sale, 400.000 de civili au fost evacuaţi”.
În plus, profesioniştii din domeniul juridic ai lui Abramovici au comunicat că acesta a fost supus unor atacuri din partea unor oameni cu convingeri antisemite, asemănătoare fostului KGB rus.
„Rămânem la dispoziţia Consiliului pentru a ne prezenta argumentele oral", au declarat doi dintre avocaţii săi.
Pentru ca Abramovici să poată fi eliminat de pe lista de sancţiuni este nevoie de un acord care să implice toate cele 27 de state membre ale UE.
„Cred că aproape toţi oligarhii ne-au trimis scrisori ca cea a lui Abramovici, cerând să fie scoşi de pe listă”, a afirmat un diplomat european pentru EUobserver.
Avocaţii belgieni sunt de părere că sancţiunile impuse de UE asupra oligarhilor ruşi „nu vor avea niciun efect” asupra războiului pe care Rusia l-a declanşat în Ucraina. Corporaţii occidentale asemănătoare cu Alcon, Auchan, Credit Score Suisse, Metro, Philip Morris şi UniCredit au plătit oricum taxe suplimentare în Rusia.
„Sancţiunile UE nu vor exercita nicio presiune asupra autorităţilor ruse şi, prin urmare, nu vor avea niciun efect util", a avertizat Daldewolf.
Sancţiunile UE l-au împiedicat pe Abramovici să călătorească în Europa, s-au plâns profesioniştii din domeniul juridic.
Statele Unite îl acuză pe oligarhul rus Roman Abramovici că a dus ilegal în Rusia, după declanşarea războiului din Ucraina, două avioane americane. Prin urmare, un tribunal federal din New York a decis luni ca oligarhului rus să îi fie confiscate două avioane - Boeing 787-8 Dreamliner şi Gulfstream G650ER.