Ababei către un coleg: V-am rugat și eu ceva cu prietenul ăla al meu, mă fac dracu' de panaramă (referat)
Comisarul șef Roberto Ababei a intervenit pe lângă mai mulți polițiști, inclusiv ofițeri cu funcții de conducere, pentru a influența o anchetă care îi viza pe doi oameni de afaceri apropiați lui, potrivit referatului prin care procurorii DNA cer joi arestarea preventivă a fostului director general adjunct al Direcției Generale a Poliției Municipiului București (DGPMB).
Procurorii menționează o discuție interceptată pe 23 iulie, în care Ababei îi solicită unui alt director general adjunct din cadrul DGPMB sprijin pentru recuperarea unor documente ridicate de anchetatori de la restaurantul deținut de apropiații săi: "v-am rugat și eu ceva... cu prietenul ăla al meu... ți-am zis că avea nevoie și ăsta de programările alea... mă fac dracu' de panaramă".
Ababei i-a reproșat aceluiași coleg, prin intermediul unor mesaje SMS transmise pe 6 august, faptul că nu l-a sprijinit în demersurile sale.
"Comisarul șef de poliție Ababei Roberto-Ștefan a avut un schimb de mesaje text, tip SMS, cu (....) , referitor la momentul la care cel de-al doilea avea să revină la birou. Întrucât directorul general adjunct (....) întârzia, tot prin intermediul unor mesaje text, de tip SMS, Ababei Roberto-Ștefan și-a exprimat față de acesta nemulțumirea cu privire la modul în care au procedat lucrătorii de poliție cu (....): M-ai spart... cu chestia aia... L-a făcut... muci... M-am făcut de panaramă (...) Cu ce te rugasem (...) Parcă... în dușmănie... Incredibil...", se arată în referat.
Adjunctul Poliției Capitalei, Roberto Ababei, a fost reținut, miercuri seară, de procurorii DNA, pentru trafic de influență , și va fi prezentat joi Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Potrivit unui comunicat al DNA postat pe site-ul instituției, în perioada 14 iulie — 6 august, Roberto Ababei, în calitate de director general adjunct al Direcției Generale a Poliției Municipiului București, în mod direct și pentru sine, a primit de la doi oameni de afaceri suma totală de 13.000 euro (în doua tranșe 3.000 respectiv 10.000 euro) și produse alimentare, lăsându-i pe aceștia să creadă că, prin funcția deținută, are influență asupra lucrătorilor de poliție din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, care efectuau cercetări cu privire la presupuse infracțiuni de evaziune fiscală săvârșite de cele două persoane, în legătură cu activitatea firmei pe care o administrau.
"În același context, inculpatul Ababei le-a creat persoanelor respective impresia că are influență și asupra unei persoane cu funcție de conducere din cadrul Poliției Capitalei care conduce, îndruma și controlează activitatea serviciului menționat, promițând, în mod repetat oamenilor de afaceri, că îi va determina pe funcționarii publici din DGPMB să îndeplinească acte contrare îndatoririlor lor de serviciu, respectiv să efectueze în mod necorespunzător, favorabil celor doi administratori, activitățile cu privire la infracțiunile față de care se desfășurau cercetări", susțin procurorii.
În urma anchetei DNA, inspectorul general al Poliției Române a dispus, joi, eliberarea din funcție a lui Ababei și punerea lui la dispoziția unității, urmând ca situația raporturilor de serviciu să fie reglementată în funcție de măsurile procesual-penale ce vor fi dispuse. AGERPRES