A preluat și agenda EXTERNĂ? Cioloș și John Kerry, VIZITE ÎNCRUCIȘATE
Se pare că Dacian Cioloș a preluat de facto agenda de politică externă a României. Asta, pe fondul zvonurilor tot mai insistente că președintele în funcție a fost trecut la index de americani. Și nu numai. De la preluarea funcției, Dacian Cioloș l-a înlocuit pe președinte la Consiliul European, a efectuat vizite oficiale la cel mai înalt nivel, cu discuții tete-a-tete, la Berlin și Paris. Acum două zile a stabilit regulile jocului cu premierul moldovean.
Și peștișorul de aur care-i ghidează cariera nu și-a epuizat resursele. Bananele în ciocolată de-abia acuma vin. Pentru că Cioloș va efectua în prima jumătate a acestui an o vizită oficială la Washington, în timp ce secretarul de stat al SUA John Kerry va veni în România pentru a discuta cu autoritățile de la București.
Detaliile acestor vizite sunt încă în discuție între București și Washington, fiind abordate și recent, cu prilejul vizitei în România a adjunctului lui John Kerry pentru afaceri europene, Victoria Nuland. Nuland s-a întâlnit, în urmă cu două săptămâni, la București, cu prim-ministrul Dacian Cioloș și cu președintele Klaus Iohannis.
Vizită încrucișată, ca semn al relațiilor apropiate
Șeful Cancelariei Prim-ministrului, Dragoș Tudorache, a declarat, într-un interviu acordat Profit.ro , că partea română și cea americană au stabilit o “vizită încrucișată”, respectiv ca fiecare înalt demnitar să se deplaseze, la un interval relativ scurt, în capitala celeilalte țări.
“Discutăm și căutăm să fixăm, încercând să prindem în prima jumătate a acestui an vizita domnului Kerry la București și vizita premierului la Washington. Detaliile, cine cu cine se va vedea, sunt încă în curs de stabilire, inclusiv datele și cine va face primul vizita”, a declarat pentru Profit.ro șeful Cancelariei guvernamentale.
SUA și România, parteneriat strategic
Subiectele întrevederilor dintre premierul Cioloș și autoritățile de la Washington, precum și ale discuțiilor secretarului de stat al SUA cu oficialitățile române vor ține în special de parteneriatul strategic stabilit între cele două țări. România și SUA colaborează, în cadrul acestui parteneriat, în ce privește dialogul politic, securitatea, economia, știința și tehnologia, cercetarea, educația și cultura.
Mai mult decât atât, România participă la dezvoltarea componentei europene a sistemului american de apărare antirachetă. Facilitatea antirachetă a SUA, instalată la baza militară de la Deveselu, a devenit operațională începând cu acest an și va fi integrată capabilității NATO de apărare împotriva rachetelor balistice.