A murit Sever Mureșan

A murit Sever Mureșan

Sever Mureșan, cunoscut om de afaceri și cofondator al Băncii Dacia Felix, a murit la vârsta de 75 de ani. După ce a suferit un accident vascular cerebral (AVC) în luna iulie, Mureșan a fost transferat dintr-un spital din România la o clinică din Franța, însă medicii nu au reușit să-i salveze viața. Trupul său neînsuflețit urmează să fie adus în România pentru a fi înmormântat în orașul natal, Câmpia Turzii.

Născut în 1948, la Câmpia Turzii, județul Cluj, Sever Mureșan și-a început cariera în sport. În 1968 a devenit campion național de tenis la dublu masculin și a studiat la Institutul de Educație Fizică și Sport din București. În anii '70, a fost membru al echipei române de Cupă Davis și primul tenismen profesionist român admis în Asociația Jucătorilor Profesioniști de Tenis (ATP), arată Observator Antena 1.

Stabilit în Franța din 1980, Mureșan a deschis un club de tenis la Dijon și a lansat afaceri internaționale după ce a obținut exclusivitatea pentru comercializarea materialelor sintetice pentru sporturi indoor și outdoor.

Om de afaceri după 1989

După Revoluția din 1989, Mureșan a revenit în România și a inițiat programul „Pâine pentru România”, asociind firme franțuzești cu fabrici de pâine românești pentru a forma societatea Paniro SA. În aceeași perioadă, a fondat Grupul SM Invest, care până în 1995 devenise cel mai mare grup privat din România, cu 50 de filiale și peste 6000 de angajați.

Unul dintre cele mai notabile proiecte ale sale a fost fondarea Băncii Dacia Felix în 1991. Mureșan a devenit acționar și membru al consiliului de administrație, iar prin investiții masive, a ajuns să dețină o cotă majoritară în bancă. În 1995 a demisionat din Consiliul de Administrație, după o serie de controverse și acuzații.

Sever Mureșan a avut o contribuție majoră și în sport. În 1991, a mutat turneul de tenis „Burgundian Open” din Franța la București, transformându-l în „Romanian Open Tennis”, un turneu de nivel ATP, care a devenit al cincilea turneu pe zgură ca importanță la nivel mondial. De asemenea, a investit în echipele de baschet masculin și volei feminin ale Universității Cluj, sprijinindu-le financiar prin societatea „Baschet Club S.A.”.

Pe lângă implicarea sa în afaceri și sport, Mureșan a avut și un rol notabil în diplomația românească. În noiembrie 2002, el a jucat un rol-cheie în aducerea fostului președinte american George W. Bush în România.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa începe să arate „măreția” Rusiei...

2 Surprinzătoarele declarații despre Ucraina ale președintelui Cehiei

3 Câți ca ăsta mai sunt în sistemul de învățământ?

4 VIDEO Imagini din Italia...

5 VIDEO Ucraina a anunțat luni seara că a intrat în Rusia dintr-o nouă direcție