A murit marele scriitor rus Vladimir Voinovici, părintele literar al soldatului Ivan Cionkin

A murit marele scriitor rus Vladimir Voinovici, părintele literar al soldatului Ivan Cionkin

Cunoscutul scriitor şi disident rus Vladimir Voinovici, dramaturg şi poet, s-a stins din viaţă sâmbătă la vârsta de 85 de ani în urma unui atac de cord la Moscova, informează postul de radio Eho Moskvî şi Radio Svoboda.

Voinovici este cunoscut mai ales pentru faimoasa sa trilogie "Viaţa şi neobişnuitele aventuri ale soldatului Ivan Cionkin" - care a apărut la început în Germania şi Franţa, iar după căderea comunismului şi în Rusia - şi a distopiei "Moscova 2042".

Pentru mulţi, Voinovici a fost un exemplu de rară libertate personală şi de curaj civic, iar satira sa strălucitoare, ridiculizând clişeele socialismului realist, a format vederile şi gusturile unei generaţii de cititori, notează Radio Svoboda.

Ceremonia de adio cu Vladimir Voinovici va avea loc luni la Moscova, la Casa Centrală a Scriitorilor. El va fi înhumat la cimitirul Troiekurovski din capitala rusă.

Eho Moskvî aminteşte că pentru romanul său "Propagandă monumentală" , Voinovici a primit Premiul de Stat al Federaţiei Ruse. În epocă, înainte de a fi expulzat din URSS, cântecul său "Paisprezece minute înainte de start" a devenit imnul neoficial al cosmonauţilor sovietici.

Pentru satira la adresa autorităţilor comuniste în activitatea sa literară din anii 1980, Vladimir Voinovici a fost expulzat din URSS şi i ridicat cetăţenia sovietică. În 1990, paşaportul sovietic i-a fost restituit la decizia lui Mihail Gorbaciov. Între 1980-1992, scriitorul a trăit mai întâi în RFG, iar apoi în SUA, colaborând o perioadă îndelungată cu postul de radio Europa Liberă.

În trecut, Voinovici s-a preocupat de respectarea drepturilor omului şi a fost un cunoscut disident. Până în ultimele zile ale vieţii, el a făcut declaraţii pe teme politice, criticând actuala putere rusă. Astfel, în luna mai a acestui an, scriitorul a fost printre semnatarii demersului asociaţiei "Svobodnoie Slovo" în favoarea transferului regizorului ucrainean Oleg Senţov, încarcerat în Rusia, către autorităţile din Ucraina.

Vladimir Voinovici "este o comoară naţională a Rusiei. Dacă am fi fost japonezi, întreaga naţiune rusă s-ar pleca în faţa sa", declara scriitorul Viktor Şenderovici, citat de Eho Moskvî.

În distopia "Moscova 2042" apărut în 1986 - pe vremea când trăia încă în exil în RFG - el evocă o Rusie în care la putere se află un reprezentant al KGB-ului - Generalismus - care conduce cu "amicii săi kgbişti" şi reprezentanţi ai clerului, anticipând practic ceea ce se va petrece în Rusia după anul 2000.

Într-o discuţie recentă la Radio Svoboda, scriitorul Viktor Şenderovici l-a întrebat în glumă pe Voinoivici dacă nu se simte responsabil de situaţia actuală din Rusia, întrucât autorităţile ruse parcă i-ar fi citit romanul şi îl transpun în practică. Vladimir Voinovici a promis atunci să scrie o continuare a acestui roman, dar într-o cheie mai optimistă, ceea ce însă nu a mai reuşit să facă.... AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…